En skribent som inte finns?

Spelar det nån roll? Jag känner till skribenter som använt ett tjugotal olika pseudonymer för olika typer av artiklar. I Frankrike så använder journalister ofta ett namn när det skriver i Le Monde och andra borgerliga tidningar och ett annat namn när det skriver i vänstertidningar. Skriver de också artiklar i kulturtidskrifter och i fackföreningstidningar har de ofta ytterligare ett par pseudonymer. Sällan skriver de under sitt verkliga namn.

Det här är alltså en praxis som finns i delar av världen, framförallt i diktaturer, men även i demokratiska länder som visas med exemplet Frankrike ovan. Alltså är det knappast något att bli upprörd över. Inget att skrika sig hes för som Dilsa Demirbag-Sten nu gör i sina sista försök att stoppa kulturstöd till Mana. Att Neo tycker det är något att bli upprörd över och slå upp som en nyhet är inte heller så uppseendeväckande. Den tidskriften saknar ju oftast all kontakt med verkligheten.

Att Babak Rahimi i SVD framstår som vek och ovillig till att kommentera tycker jag dock är underligt. Det spelar ju faktiskt ingen roll om Sharare Irani finns på riktigt eller inte. Därför borde han kunnat vara bestämdare och klarare.

Det hela är dock inget skäl att inte ge kulturstöd, precis som den påstådda och i verkligheten obefintliga, icke-existerande antisemitismen inte är något skäl. Det kan finnas andra skäl som är okej. Men några sådana har jag ännu inte sett i debatten om kluturtidskriften Mana.

Intressant?
Bloggat: LOKE1, Motbilder1, Joacim Blomqvist, Motbilder2, Esbati, Kamferdroppar, LOKE2, LOKE3
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, EX, SDS, AB1, AB2
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

13 svar på “En skribent som inte finns?”

 1. Jag har läst Mana ända sen första numret och kände särskilt starkt för Fru Irani, eftersom hon var kurd och kvinna i Iran och en sådan omutlig feminist, och skrev så många tappra artiklar ”under-cover” från Iran. Fattar du inte vilket otroligt svek detta är av Babak? Han pissar på oss läsare, så känner nog många med mig. Inte konstigt att han är undfallande i sin kommentar. Det är så typiskt trygga svenska medelklassvänstern att direkt börja försvara sveket. Lite ödmjukhet tack! Särskilt som detta också handlar om legitimitet, eller ett ”feministiskt alibi”, det är ju vad det handlar om. Noll journalistisk integritet.

 2. Finner inget serisöt i Mana. Dom kallar sig antirasister, efmenister etc… men bara för att syfte få genom sina egna åsikter. I grunden skiter dom i dom utsatta grupperna precis som socialister i grunden skiter totalt i arbetare. Man ska hålla käften och ge ens surt förvärvade pengar till dom.

 3. Ibland så är det svårt att veta vad som är på allvar och vad som är på skoj i blogvärlden. Jag antar att denna post var ironisk. Att det är ok att bara hitta på skribenter är du förhoppningsvis väldigt ensam om.

 4. pseudonym är en sak, att hitta på en av tidningens grundare (!) är en annan… ser du inte det?

 5. Mehrad: Du vet inte ett skit om mig. Du vet inte om jag är medelklass eller arbetare. Så jag undanber mig etiketter från okunniga kommentatorer.

  När det gäller det övriga så har du en poäng. Den aspekten är problematisk och ur den synpunkten är det skadligt för främst Mana och i viss mån för vänstern i Sverige.

  Men att använda pseudonymer är normalt och det kan ju vara så att Sharare Irani är en pseudonym för nån annan person än Babak Rahimi. Om det vet vi inget ännu.

 6. Det vettigaste är att plocka bort allt skattefinansierat kulturstöd överhuvudtaget. Därefter kan de som är intresserade betala och läsa, medan andra slipper eländet – oavsett vad det är för elände; borgerligt, vänstersinnat, antirasistiskt, feministiskt, ateistiskt, religiöst… whatever. Välj själv. 🙂

 7. Med ”medelklassvänstern” menar jag svennevänstern överlag i Sverige, vilken du tillhör vare sig du vill eller inte. ”Arbetare” och ”akademiker”, vad spelar det för roll när t ex byggarbetare idag tjänar mer än arbetslösa akademiker? Personligen har jag aldrig träffat en enda verbal/skrivande vänstersvensk som inte är medelklass/akademiker även om dom själva inte vill fatta det.

  Mana har för mig varit viktig för att den ger ett vänsterperspektiv utanför den lilla svenska vänsterankdammen, med skribenter som befunnit sig i Palestina och Iran etc. Därför blir jag illa berörd av alla dessa lättsinniga försvarsmekanismer från vänsternissar med namn som ”Kristoffer Ejnemark” och ”Hampus Eckerman” som inte vill stanna upp och reflektera en sekund över sakförhållandena.

 8. Mehrad: Förutom att du har en konstig syn på klassbegreppet, fördomar om svenskar och den svenska vänstern och och att du är sur på Hampus och Krisoffer, men låter aggressionen gå ut över mig, så är de få ståndpunkter du för fram inte så pjåkiga.

  Men sluta upp med dina dumma fördomar och fixa idéer om den svenska vänstern. Tänk om jag generaliserade likadant om folk som kommer från Iran inklusive dig. ”Alla som kommer från Iran är medelklass och överklass. De vet inget om arbetarklassen villkor. När de kommit hit till Sverige blir de sura för att de får ta jobb som ligger under sin värdighet som intellektuella medelklassiranier”. Du förstår själv hur korkat ett sånt resonemang är.

  Personligen har jag aldrig varit speciellt förtjust i Mana eller en del av de ståndpunkter tidningen för fram. Men det är ju inte det som debatten i detta fall gäller. Utan det gäller utifrån vilka kriterier man kan ta bort kulturstödet. Falska påståenden om antisemtism eller fejkad (?) upprördhet över en pseudonym hör inte till dessa skäl anser jag. Kanske du anser annolunda?

 9. Jag ber om ursäkt för mina generaliseringar och missriktade ilska, vilken bottnar i den enorma besvikelse jag känner inför Mana idag. Och jag såg lite rött när jag nu läser alla dessa ursäktanden. Men JA, jag anser att Mana ska berövas kulturstödet. Jag har haft svårt för Babak tidigare iofs, när han och CMR bodde på lyxhotell för MINA pengar (avslöjades i Arbetaren för något år sedan), men detta var lägre än jag trodde han var kapabel till. Och det gör så djupt ledsen att det jag ändå läste Mana för, inte minst då Iranis texter, var ren fejk. Har du läst hennes texter? Om det var Babak som skrev dessa så består de ju till stor del av lögner, fabuleringar. Och det är väl inte sånt du menar med dessa franska skribenter som du känner som skriver under 20 pseudonymer. Eller?

 10. Mehrad: Nej, om artiklarna är fejkade rapporter från Iran och de är skrivna av Babak förstår jag din ilska. Vi vet ännu inte om så är fallet. (jag har inte läst dem, jag är som sagt ingen superfan av Mana)

  Men jag blir förbannad om det i nån tidning eller media jag litar på (jag litar inte på SVD och Neo) avslöjas att Babak suttit nere i Malmö och författat rapporter från Iran.

  Nej, de franska skribenterna fejkar inte. Det verkar vara nån slags kultur i den franska vänstern att göra så. Det gör mig ofta förvirrad. Ibland känner jag en person under ett nman, men andra känner personen under ett annat nman osv.

 11. Det är skrattretande att se bloggar som den här kalla Per Gudmundsson för ”rasist”, ”islamofob” och ”Per Goebbels”. Utan grund häver man ur sig så grova anklagelser.

  Sedan när Mana ifrågasätts för att sprida fördomar och försöka legitimera hat mot judar går man in som Manas advokater och försöker svära Mana fria från anklagelser hur noggrant redovisad Manas rasism än är.

  Det är Sektvänstern, helt enkelt.

Kommentarer är stängda.