Planer på en svensk förintelse

Bosse Schön skrev på årsdagen av Auschwitz befrielse, den 27 januari, en debattartikel i Aftonbladet om de svenska nazisternas planer på en svensk förintelse. Han visar på hur det gick till i Norge och menar att det skulle hänta detsamma i Sverige om Tyskland ockuperat landet. Däri har han säkerligen rätt. Han skriver om nazisterna register på judar. Han skriver om att judar, romer och homosexuella skulle utrotas i koncentrationsläger som skulle byggas i Sjöbo och på Stora Karlsö.

Vad han inte skriver om är att det trots att nazisterna inte ockuperade Sverige faktiskt fanns koncentrationsläger i Sverige. De kallades arbetsläger och i dessa läger placerades inga judar, inge romer och inga homosexuella.

Där placerades kommunister och socialister. Läger fanns bland annt i Öxnered utanför Vänersborg, i Storsien i Norrbotten och i Lövnäsvallen i Härjedalen (ofta kallat Sveg-lägret), Vindel och Stensele. Vid ett nazistiskt övertagande i Sverige hade det också varit kommunisterna, på vilka säkerhetspolisen had långa listor, som hade avrättats först. Precis på samma sätt som faktiskt skedde i Nazi-Tyskland. Kommunisterna spärardes in och mördades först. Faktum är att det dödades i stort sett lika många kommunister i koncentrationsläger som det dödades judar i döds- och koncentrationsläger.

Forum för Levande Historia får gärna berätta om planerna på internering och avrättning av svenska kommunister liksom om de planer nazisterna närde mot judar , romer och homosexuella så att svenska folket får reda på vad som var på gång. Det är alltid bra att känna till sin gen historia. Även de smutsiga bitarna.

För mer information om arbetslägren för kommunister kan man läsa Karl Molin, Hemmakriget, Tidens Förlag, 1982.

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , , ,

13 svar på “Planer på en svensk förintelse”

 1. Med tanke på att de svenska kommunisterna hade applåderat den tyska invasionen och ockupationen av Danmark och Norge (eftersom Tyskland 1940 var allierat med Sovjet) samt den sovjetiska invasionen av Finland var det föga förvånande att dessa under pågående världskrig internerades och/eller hölls under övervakning.

  Ty vem vet vad de skulle göra om Sverige invaderades?

 2. Fruktansvärt, ruskigt – och så nära i tiden! Men inte någon enskild företeelse. Det finns sympatisörer (hoppas jag att de endast är) till dagens svenska höger som gärna skulle se en internering av vänsterfolk.

 3. Gertkvist: Trams. Är det några som skulle ha övervakats/internerats är det i så fall, med ditt förvridna och osmakliga resonemang, de svenska nazisterna – inte de svenska kommunisterna som i huvudsak var antifascister.

 4. Bosse Schön ska tas med en viss nypa salt. Jag har själv gått igenom det material om svenska ”nazistiska rörelser” som han hänvisar till i sina böcker, bl.a. Bruna Gardet (enligt Schön skulle det vara ”ett svenskt Gestapo”, i verkligheten var det en sekt eller förening med 5-12 medlemmar vars verksamhet aldrig sträckte sig till något annat än att kämpa för att få tag i en pistol och nästan upprätta ett kartotek över ”fiender”). Schön är journalist, inte historiker.

  Vad gäller Bosse Schöns teorier kring svenska koncentrationsläger är de just teorier. Det finns en person som säger sig ha sett ritningar och någon som påstår sig ha sett färdigt virke som skulle användas till att bygga dessa läger. Mer vet vi egentligen inte. Det fåtalet judar som nazisterna uppskattade fanns i Sverige skulle med enkelhet kunna fraktas till större läger i Polen eller Tyskland. Vad politiska motståndare beträffar… tja, visst KUNDE väl tyskarna vid en invasion av Sverige ha haft användning för läger i likhet med i andra länder. Det fanns ju tusentals ute i Europa. Men Schöns sensationslystna historia är inget bevis för någonting.

 5. Hans: Du har säkert rätt vad det gäller Schön.

  Men de läger som verkligen fanns är i sig en skandal som jag ser det.

 6. Visst är det fel att spärra in människor om det sker enbart på grund av politiska sympatier – oavsett vilka de är, väl att märka (även om jag kan förstå motiven bakom det). Jag kan för lite om historien bakom dessa läger för att egentligen säga mer än så, men om jag inte minns fel gav den dåvarande vänsterledaren vid en direkt fråga i riksdagen aldrig något svar på var han sympatier låg om Sverige skulle angripas av Sovjetunionen.

  Vad gäller ”hotet” från de svenska nazisterna kan jag hänvisa till min blogg… Jag hävdar fortfarande att det inte fanns något reellt hot från den svenska nazismen.

 7. Min morfar satt internerad under kriget. Hans ”brott” var att han var medlem i Svenska Sjöfolksförbundet och samtidigt blev inkallad. Morfar var inte kommunist innan kriget, men han blev det efter kriget på grund av sin erfarenhet.

  Dessutom – koncentrationslägren var ingen tysk uppfinning. Tyskarna var varken först eller sist med att spärra in obekväma. Om det är något vi kan lära av historien så är det att se på oss själva först och främst, och inte kalla saker för något annat än de är.

 8. svar till fascister så som :”Gertkvist Says:
  29 Jan 2008 at 17:05
  ”Med tanke på att de svenska kommunisterna hade applåderat den tyska invasionen och ockupationen av Danmark och Norge (eftersom Tyskland 1940 var allierat med Sovjet) samt den sovjetiska invasionen av Finland var det föga förvånande att dessa under pågående världskrig internerades och/eller hölls under ”

  Sovjet va aldrig i allians med nazisterna, man hade ett fredsavtal om att inte attackera varan!
  För detta fick sovjet åter västra Ukraina som Polackerna tog 1920 då sovjet va militärt svag!
  De enda som organiserade motstånd mot fascismen samt nazismen var kommunisterna då de även stred mot fascismen i Spanien då dessa ville med militärens hjälp avsätta den folkvalda regeringen, 160 Svenska kommunister dog där 1936-38.
  Nu vill de sjuka ättlingarna till nazister samt nazistkramarna snacka skit om kommunisterna som hade under hela krigstiden partisaner m.m. i hela Europa!
  Man äcklas av att dessa inte rannsakar sig eller sina föregångare!
  /*Tagit bort osmakligt personangrepp*/ #AS

 9. Det är uppenbart att de vise behöver läsa på sin historia. Det skadar nog inte om Gertkvist gör det också.

  Både om Polen (exempelvis ta reda på hur det historiska Polen såg ut och var som polska talades på tiden kring första och andra världskriget) och om Molotov-Ribbentrop-pakten. (som i all praktisk mening var en allians (icke-angreppspakter brukar anses vara det) mellan Sovjet och Tyskland.

 10. ”Är det några som skulle ha övervakats/internerats är det i så fall, med ditt förvridna och osmakliga resonemang, de svenska nazisterna – inte de svenska kommunisterna som i huvudsak var antifascister.”

  Under Molotov-Ribbentrop-paktens dagar 1939-41 var de Moskvatrogna kommunisterna lika lojala mot Berlin som mot Moskva. Den kommunistiska ”antifascismen” uppstod när Tyskland gjorde samma sak mot Sovjet som man tidigare hade gjort mot Polen, Norge, Danmark, Belgien, Holland, Frankrike, Grekland och Jugoslavien – nämligen invaderat och ockuperat. Fast dessa tidigare invasioner hade Sovjet stött på olika sätt (från militärt i Polen till oljetransporter i övriga fall).

  Om man ska internera / övervaka någon grupp av människor vore den som stödde invasionerna av grannländerna och som hyllar en hård diktatur en tämligen självklar grupp.

  Därmed inte sagt att interneringen var odiskutabelt bra eller utan misstag.

  Det finns alltid knäppgökar som har Stora Planer. Faktum är dock att varken Danmark eller Norge begåvades med några koncentrationsläger (eller har jag fel?) utan judar, kommunister, präster, frimurare mfl folkfiender sändes till koncentrationsläger på kontinenten.

  de vise: Kan du förklara Sovjets invasion av Estland, Lettland och Litauen samt Finland – dvs. Sovjets del av Molotov-Ribbentrop-pakten? Eller varför Sovjet hjälpte Tyskland med militär utveckling under 20- och 30-talet? Eller vad som hände med den spanska guldreserven, om Sovjet nu var så idealistiska nazist-bekämpare?

  Anders: vilka är mina historie-brister? Att jag sammanfattar väldigt mycket är jag medveten om.

  Bah! Två opportunistiska diktaturer med revanchdrift samarbetade innan en högg den andre i ryggen. Mer var det inte fråga om. Som så ofta.

 11. Du har fel gertkvist. I både Danmark (ex. Fröslev) och Norge (ex. Grini) fanns koncentrationsläger. Men de flesta fångar (kommunister var här den största gruppen) deporterades efter en tid i de nationella lägren. Eller så deporterades de direkt.

  De svenska kommunisterna applåderade inte invasionen av Danmark och Norge rent generellt. Men det fanns ledande kommunister och kommunistisk media som gjorde det. Man måste vara noggrann med sånt här. De danska kommunisterna gjorde motstånd mot nazismen (sabotage etc). De hade i detta arbete stöd av de svenska kommunisterna. Detsamma gäller Norge. Svenska kommunister stödde den norska motståndsrörelsen.

 12. Är glad över all den debatt mitt inlägg i söndagens Aftonbladet väckt. Det finns en del märkliga inslag i debatten. Vad är det för sensationellt i det faktum att svenska nazister planerade att utrota Sveriges 8 000 judar. Det var ju så det gick till i hela Europa som exempelvis Norge där de norska nazisterna fångade in landets judar o sände dem till gasdöden i Auschwitz. Det sensationella är ju att vi i vår Pippilångstrumpidyll vägrar att berätta om detta vilket givetvis är bedrövligt. Varför gömde svenska judar sina barn på bondgårdar i Småland? Jag känner flera judiska familjer som lade upp flyktplaner att ta sig ur Sverige om Hitler invaderat. De litade inte på våra hemmanazister. Historikern Helene Lööw har intervjuat en svensk nazist som sa rakt på sak vad de skulle göra med ”kroknäsarna”. De skulle gasas ihjäl. Märkligt att folk är så förvånade över planerna på en svensk förintelse fanns. Själv är jag mer förvånad att så få vill berätta som det var. Jodå, jag känner mycket väl till att svenska kommunister fick bära spadar i interneringsläger i stället för vapen i beredskapen. Till skillnad mot våra hemmanazister. I mina hemtrakter i norrland fanns ett läger och jag lärde känna flera kommunister som var internerade. Detta är också en skamfull mörk fläck i vår histora som Levande Historia bör berätta om – om de vågar. Även om vi stundtals anser oss vara världens ”gulligaste” nation är det dags att berätta precis som det var. Varför inte?
  Tack för alla kommentarer. Debatten lever!!!
  handslag
  Bosse Schön

 13. Stoppa diskriminering ‚Äì En vägledning för eliminering av terrorism i Europa
  Har Akbar någon gång upplevt att hans etniska ursprung, sexuella läggning i ett religiöst förhållande , religion inklusive nivån på övertygelse har varit ett hinder för honom att få jobb, resa oförhindrat, bo vart han vill? Känner Akbar till vad han bör göra om han har blivit utsatt för diskriminering? Har han klart för sig vad diskriminering är? Kan en myndighet, kommun, krisberedskapsmyndighet, frivilligorganisation och trossamfunden presentera klara program att integrera och inte diskriminera?

  Akbar ålder är ett funktionshinder, han egentligen fungera ordentligt när det gäller skötsel av Svensson hus och han måste visa prestation totalt sett?

  Vad kan du och jag göra till en arbetsgivare för att tackla diskriminering och främja mångfald?

  Vad innebär det att sätta upp Mångfald på dagordningen? När man ständigt ser ner på nyanlända flyktingar?

  Läs svaren på dessa och många fler frågor i folkpartiets senaste manifest , hittar du svaret.

  Vår stoppa invandrare från sina kulturella traditioner är lika mycket som att presentera en statlig -diskrimineringsguide på Internet! Mina kära vän här hittar du såväl statliga definitioner att diskriminera på direkt och indirekt. Som svar på varför blir en ung invandrare extremist och en eventuell framtids terrorist, hittar vi hos våra folkvalda politiker. Deras

  De ger också vägledning för Sd att gå vidare med sina planer att utsätta nyanlända flyktingar för diskriminering obehindrade. Om så är fallet i vårt fredliga samhället? Vad ska vi säga om Frankrike, Holland, Danmark osv‚Ķ Jag tror att lösningen finns i våra händer, antigen bjuder vi de arbete och utbildning med respekt eller tändstycka och dunk bensin och säga gå—gå‚Ķ. Med ett amerikanskt märke för terrorist

Kommentarer är stängda.