Feministiskt bloggande

I DN står det om att Feministiskt initiativ anser att bloggande är viktigt. Elin Alvemark och Unni Drougge anser också att bloggandet kan föra feminismen framåt och att deras bloggar ger dem en möjlighet att uttrycka åsikter som annars inte skulle komma fram. Men det är ju synd att så få läser dem då.

För de mest lästa feministiska bloggarna enligt Bloggportalen är Esbati och Att arbeta som eskort. Min blogg finns inte upptagen bland feministiska bloggar (jag har inte registrerat den som det), men jag skriver förmodligen mer än Esbati om feminism och har lika många läsare. Så två av de tre mest läsa bloggarna som skriver om feminism är skrivna av män. En äldre medelålders och en yngre medelålders. (nu kan det ju iofs vara så att varken Unni Drougge eller Elin Alvemark registrerat sina bloggar på nån av topplistorna och att de egentligen hör hemma bland de mest lästa, men jag tvivlar)

Kvinnor som skriver mycket lästa bloggar tenderar nämligen att vara unga och att dessutom inte skriva om nåt annat än mode och vardagliga bestyr. Medan politiken i stor utsträckning överlåtits till oss medelålders män. Något som jag tidigare problematiserat och kommenterat i inlägget ”Modebloggarna – är de ett problem?”. Nu ska väl sägas att relativt många av de kvinnliga”modebloggarna” också skriver om feminism. Kanske inte några av de allra mest lästa. Men några som är betydligt mer lästa än min och Esbatis blogg.

Så jag vet verkligen inte om det idag stämmer att bloggosfären skulle vara nån ”feministisk mark”. För mig verkar det som om alla de vanliga könsmönstren reproduceras även i bloggvärlden. Men kanske kan feministiska bloggare göra nåt åt det genom att skriva mer och dessutom skriva mer om politik. Jag ser fram mot att en kvinnlig bloggare blir Sveriges mest lästa politiska bloggare. Linda Skugge är visserligen en av de mest lästa politiska bloggarna, dock fortfarande ganska långt efter Jinge. Men är hennes blogg verkligen en politisk blogg? Det känns inte så när man läser den.

Intressant?
Bloggat: Socialistbloggen, Björn Wadström,
Borgarmedia: DN1, DN2, SVD,
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

10 svar på “Feministiskt bloggande”

  1. Det finns fler som Hanna Fridén. Därför länkade jag inte till någon av dem denna gång. Men visst var det Hanna Fridén jag tänkte på när jag skrev:

    ”Nu ska väl sägas att relativt många av de kvinnliga‚Äùmodebloggarna‚Äù också skriver om feminism. Kanske inte några av de allra mest lästa. Men några som är betydligt mer lästa än min och Esbatis blogg.”

  2. Det finns ju många feminister som bloggar och blir lästa som annars inte alls skulle bli lästa. På det sättet är ju bloggosfären betydligt friare för det feministiska samtalet (och så klart även andra samtal) än i vanliga media.

    Feministiskt initiativ blev ju ganska nergjorda i media förut och fick inte ge sin egen bild. Nu finns en massa Fi-medlemmar som bloggar om hur dom tänker (tex http://veronicasvard.driftig.nu/) vilket jag tycker kul. Och viktigt för demokratin! Dom rösterna får ju aldrig plats i media annars.

  3. Bloggportalen ger knappast en rättvis bild av bloggarSverige eftersom den går ut på att man måste registrera sin blogg på en site som numera ägs av Aftonbladet…

  4. Lisa: Nej, man behöver ingen Aftonbladet-blogg. Jag har en blogg på egen domän och den är registrerad. Men en rättvis bild ger inte Bloggportalen. Inte heller Knuff.se eller bloggtoppen. Men läggs olika rapporter och topplistor ihop får man ändå en rätt hyfsad bild.

  5. När män bloggar och skriver om saker kallar man detta då för macho bloggande?
    Eller manligt bloggande?
    Eller är det bara så att när kvinnor talar om saker som handlar om kvinnor så blir det direkt ”feministisk bloggande” ?
    Tala om snedvridet.,
    Kvinnor får inte diskutera saker inom den ramen som kvinnofrågor utan att bli kallade för feminister?

  6. Jag konstaterade i mitt inlägg att några av de största feministiska bloggarna skrivs av män. Så jag förstår inte vad du vänder dig mot,KNAS.

    Och konstaterade att det väl är symptomatiskt att den politiska bloggvärlden domineras av män. En återspegling av samhället i övrigt alltså. Att bryta det mönstret skulle alltså vara en feministisk handling som jag ser det.

  7. Jo men varför kallar man dom för feministiska bloggar överhuvudtaget?
    När män talar om manliga problem eller manliga ting så säger man väl inte machobloggen…

  8. Jag ser inget negativt med ordet feminist men vissa gör ju det. jag tycker bara det är märkligt hur vissa personer så fort man talar om kvinnors problem eller kvinnors rättigheter kallar en för feminist.

    Män har ju fört en politik länge som gagnar män och inte har jag hört män kalla dem för Macho…något.

  9. Jag är inte uttalad feminist. Men jag är kvinna och jag är medelålders och jag bloggar rejält, ofta och intensivt om vardagspolitiska frågor. Min blogg är definitivt politisk!!!

    Huruvida man går upp och ned på olika listor har jag lärt mig beror mycket på vad man skriver om. Hur man blirmottagen i bloggosfären osv osv…

    För egen del är jag mest intresserad av vissa läsare och de läser min blogg, det kan man se i loggarna. Så jag är nöjd.

    Vi finns vi kvinnliga politiska bloggare, men syns vi?

    Kulturbloggens Rosemarie Söderström är också en politisk bloggare. Vi jobbar ihop men har hel olika utgångslägen i politiska frågor.

Kommentarer är stängda.