Kosovos självständighet – en komplicerad historia

När det gäller Kosovos självständighet är det inte en helt enkel sak för en socialist. Därför att vi hamnar i en skärningspunkt mellan den lokala befolkningens rätt att bestämma sin egen framtid och de intressen som olika imperialistmakter kan tänkas ha.

De flesta socialister anser ju att människor, nationer och och folk själva ska kunna bestämma över sin framtid. Samtidigt som vi tar avstånd från att främmande imperialistmakter lägger sig i och försöker styra utvecklingen i en för dem gynnsam riktning. Därför är vi mot USA:s ockupation av Irak och mot USA:s inblandning i Kosovo. Samtidigt som vi måste vara för att Kosovos befolkning själva ska få bestämma sin framtid.

Värderingen av de olika ingredienserna i Kosovo-frågan kan därför göra att socialister intar nästan motsatta ståndpunkter. Sålunda ifrågasätter Peter Widén på bloggen Mulvaden Kosovos självständighet och anser att man ska vara mot. Medan Anders Karlsson på samma blogg anser att det är riktigt och enligt folkets egen vilja.

Jag själv lutar mer åt den senares linje, men vill gärna se det hela i ett större perspektiv också. En ensidig självständighetsförklaring på det sätt som nu skett med snabba erkännanden från andra stater, något som också skett, kan provocera fram en oönskad utveckling i andra delar av det forna Jugoslavien. De serbiska delarna av Bosnien kan få för sig att förklara sig självständiga och så har vi kanske ett nytt krig på Balkan på halsen. Bara denna fara borde få EU och andra länder att gå försiktigt fram.

Läs mer om Kosovo (de tre först artiklarna är del av en debatt):
Kriget, Kosovo och imperialismen
Kosovo, kriget och nationen
Slutsatser om Balkankriget och nationalismen
Vad är UCK?
Kosovoalbanerna – ett folk utan stat

Intressant?
Bloggare om Kosovo: Jinge,
I vanlig media: AB, DN1, DN2, DN3, SVD1, SVD2, SVD3
Andra bloggar om: , , , , , ,

23 svar på “Kosovos självständighet – en komplicerad historia”

 1. ville bara säga att det var väldigt fint skrivet. jag är född i kosovo i gjilan men är uppväxt i sverige. jag förstår inte varför människor kan säga att kosovo inte borde bli ett land. kosovo-historien är väldigt unik. hur kan serberna efter allt dom har gjort mot (inte bara) kosovo (utan även bosnien, kroatien och sloveninen)påstå att hela världen handlar fel.
  Utan USA:s ingripande hade kosovo-albaner dött ut. de blev slaktade av serberna som om de vore nötkreatur. jag förstår totalt att USA ”är överallt” men om de inte hade ingripit… vem hade då hjälp kosovo??? de var ingen som ingrep….
  i början ska självklart USA hjälpa Kosovo men sedan kan de dra. De har redan tömt kosovo på guld och silver och så mycket mera.

 2. konsum bananen:

  Kosovos historia är främst serbisk. De albanska inslagen har tillkommit genom fördrivning av serber och tvångsinflyttning av albaner, med en muslimsk imperialistisk baktanke.

  Det blir väldigt ensidigt om man enbart tar upp serbernas motreaktioner och utelämnar albanernas övergrepp på serberna och kolonialisering av deras land.

 3. Jag tänkte presentera några utdrag från texter skrivna av olika politiska grupper på vänsterkanten.

  De förespråkar alla – trots att de i politiskt/teoretiskt hänseende är väldigt olika – att socialister bör försvara Kosovas rätt till självständighet, och samtidigt bekämpa imperialismen, NATO etc.

  Marxist-Humanism/News and Letters skriver:
  ”Just as no movement for self-determination can avoid having its aims narrowed if it supports U.S. militarism, so no anti-militarist movement can avoid having its aims narrowed if it does not support the struggles for self-determination in Kosova and Bosnia.”
  http://www.newsandletters.org/Issues/1999/April/4.99_lead.htm

  International Struggle Marxist-Leninist (ISML) skriver:
  ”The contradiction confronting Marxist-Leninists, which the revisionists ignored, was that while Serbia was fighting a just war against NATO, they were at the same time conducting an unjust, racist war against the people of Kosova. This type of contradiction is nothing new, and Marxist-Leninists must learn to deal with it. For instance, in the early nineties, when imperialism started its aggression against Iraq, while defending Iraq’s stand against imperialism, those who came together to form the present committee pointed out that, though Iraq was opposing imperialism, the regime was also waging an unjust war against the Kurdish people.

  The duty of Marxist-Leninists was, in both cases, to oppose imperialist aggression and at the same time to expose the unjust wars against the Kurdish and Kosova peoples respectively.”
  http://www.oneparty.co.uk/html/kos.html

  Nya Arbetartidningen skriver:
  ”Oavsett eventuella konsekvenser har Kosovoalbanerna fullständig rätt att besluta över sin egen framtid och sin statstillhörighet.”
  http://www.nat.nu/artikelarkiv/1998__1/krutdurkosv.html

  Arbetarmakt skriver:
  ”Milosevic vägrar att acceptera NATO-trupper i Kosova eller dra tillbaka serbiska trupper från provinsen. Hans skäl till detta är uppenbara. Serbiska trupper, paramilitära poliser och fascistgrupper är inte bara inblandade i en offensiv mot gerillastyrkor från Kosovas Befrielsearmé (KLA, även kallat UCK), de använder nu pogromer och artilleri för att driva tiotusentals etniska albaner från deras hem i byarna. Precis som i Bosnien representerar detta den etniska rensningens smutsiga politik.

  Inte desto mindre måste socialister oreserverat fördöma NATO:s angrepp och kräva dess omedelbara avbrytande. De måste dock samtidigt kräva omedelbart och ovillkorligt tillbakadragande av alla serbiska styrkor från Kosova och ge stöd åt KLA:s och andras kamp för att driva ut dem. Motståndskämparna i Kosova företräder en progressiv kamp som förtjänar – faktiskt kräver – stöd av den internationella arbetarklassen.”
  http://www.arbetarmakt.com/nyhetsbrev/nr6.php

  Fracci??n Trotskista – Cuarta Internacional ( http://www.ft-ci.org/ ) ansåg under kriget att kosovaalbanerna hade rätt att försvara sig militärt, likaså Serbien/Jugoslavien gentemot NATO, men man ville inte som Arbetarmakt stödja UCK specifikt. UCK blev så småningom ett verktyg för imperialismen, menar man. Tyvärr hittar jag ingen text just nu.

 4. ”Kosovos historia”. Vilket trams. Skånes historia är ”främst” dansk också, förespråkar SD därför att Skåne ska ”repatrieras” till Danmark? (Skulle inte förvåna mig om ni anser så, i och för sig.)

  Att 90% av befolkningen är albaner borde väl betydea någonting? I Skåne är det säkert 99,9% som ser sig själva som en del av Sverige. Lunds domkyrka är på vissa sätt, samtidigt, ”Danmarks vagga”. Ni är verkligen tappade bakom en vagn, SD.

  För övrigt:

  Hade socialister tydligare reagerat mot de serbiska övergreppen, och dessutom varit tydligare med att man stödjer rätten till nationellt självbestämmande, så hade vi kanske inte sätt albanerna vifta med albanska flaggor tillsammans USA-amerikanska flaggor?
  Kanske hade de istället viftat med albanska flaggor tillsammans med röda fanor?

 5. Janajev:
  Albanerna har viftat tillräckligt med röda fanor för att inse att det inte gett dem något förutom lidande.

 6. Balkan och idéerna om etniska rena stater kan bli förödande i sin konsekvens när det upphöjs till norm. I toknationalismens kölvatten förekom det gigantiskt folkomflyttnings experiment i början av förra århundradet som tex skiftet av greker och turkar. Sionisterna hänvisade gärna till detta ‚Äùpositiva‚Äù experiment man tyckte även att de sovjetiska folkomflyttningarna var positiva erfarenheter. Så även Churchill när 13 miljoner tyskar skulle folkomflyttas efter andra världskriget.

  Förlängningen av dessa nationalist idéer om att folk skulle bo på i etniskt rena territorier var grundbulten i nazismen och det blodigaste kriget som vi hittills haft.

  På en del håll fick det namn som apartheid.

  SD kan känna sig nöjda, det sk världssamfundet är på deras linje.

  Iden om att var och en skall sin lilla plätt där det bor en inavlad etnisk ren grupp är i sin förlängning ohållbar i en värld på väg mot 10 miljarder invånare, det kommer att sluta i förskräckelse.

  En av de första som hade nationen som ide och inte en territoriell plätt där en inavlad grupp hållit sig för sig själv i evinnerliga tider var USA, iofs speciella förhållanden. Pakistan var också iden om att religionen Islam skulle hålla samman en rad olika folk, har gått mindre bra. Indien har väl gått ganska hyggligt med nationen som ide och en rad olika folk som samsas under denna ide. I de två sistnämnda har det varit varit folk med en rad olika språk som bott på samma plats. Med undantag av den katastrofala omflyttningen när Pakistan bildades. USA började från scratch och raderade ut ursprungsbefolkningen. USA håller ihop det hela med en supernationalism, ungarna får väl i princip så fort de kan stå upp börja rabbla konstitutionen och svära trohet till denna och flaggan stup i kvarten. Detta är överordnat sen får folk i princip tycka de tillhör vilken etnicitet de vill.

  På tal om Skåne kan man komma ihåg att Sverige gjorde ett grundligt arbete för att försvenska den införlivade skånska befolkningen. En del talar om rena folkmordet, i vart fall fans också idéerna hos den svenska ledningen att rensa Skåne helt på skåningarna, de skulle tvångsförflyttas till baltikum. Metoderna som användes för att göra skåningarna svenska får Hitler Pol Pot och hela bandet att nästan spela i söndagskoleligan.

  The logical implication of trying to create a continent neatly divided into coherent territorial states, each inhabited by a separate ethnically and linguistically homogeneous population, was the mass expulsion or extermination of minorities. Such was and is the murderous reductio ad absurdum of nationalism in its territorial version, although this was not fully demonstrated until the 1940s. … The homogeneous territorial nation could now be seen as a programme that could be realized only by barbarians, or at least by barbarian means.
  E.J. Hobsbawm, Nations and Nationalism since 1780

 7. ”Samtidigt som vi måste vara för att Kosovos befolkning själva ska få bestämma sin framtid.” Right.. Då får man också ta hänsyn till att albanerna och osmanska riket gjorde att många serber flydde, vissa blev mördade och andra var tvungna att konvertera för att kunna få samma rättigheter som muslimerna.

  Och till konsum bananen… varför pratar ni albaner på ett sätt som får det att låta som om ni själva ABSOLUT INTE gjort någonting mot serberna? Och visst har serbien haft konflikter med flera länder som ibland t o m lett till krig, men Serbien har alltid förlorat ändå.
  Man krigar inte utan orsak, och är det en orsak, så är det en bra sådan.

 8. Skönt att äntligen se en sansad och klar debatt om Kosovo. Efter 130 inlägg på min blogg på tre dar, flera så grova att behövde raderas, behöver jag andas en liten stund.

  Janajev har en del bra länkar och tänkvärda citat. Mest intressant tycker jag det var om skillnaden med rätten att bekämpa NATO jämfört med felet att slåss för etnisk rensning.

  Tyvärr täcker de inte upp den etniska rensningen av serber, romer och andra folk som skedde efter NATO:s angrepp. Det komplicerar ju bilden ytterligare ett steg. Vi har också komplikationen att NATO slogs delvis för att stödja KLA, trots att organisationen stod på både FN:s och USA:s terrorlistor.

 9. Nicklas, var han röd? I mina gamla böcker jag ärvt av morsan var hans svart. Bill och Bull tror jag var röda och orangea. Pelle var grå och Maria Gräddnos vit.

 10. Detta är till den första insändaren Anders_s Jag vill bara säga dig att de konsekvenser som blir får alla europeiska länder stå för. Alla visste om vad som hände i Kosovo men ingen ville göra något åt det, förutom USA. Det har gått NIO år nu sedan USA befriade kosovo från serberna och redan då borde alla europeiska länderna tagit ställning, erkänna Kosovo självständighet. Men det gjorde dem inte och nu efter NIO år klagar alla på att ”Kosovos självständighet är en knivig fråga” och klagar även på konsekvenser. Alla visste om vad kosovoalbanerna gått genom och att de aldrig mera skulle acceptera att hamna under ett serbiskt styre igen. Och det är ju klart att ju mer de lätt frågan dröja dessto knivigare blev den och kommer att bli. Detta var och är ett stort misstag av alla europeiska länderna som lätt det dröja så längre och det är åter igen USA som får gå in och sätta press på EU för att få ett slut på denna historia som skulle ha varit avklarat för NIO år sedan. Och konsekvenserna av detta får alla dessa EU- länder som lätt det dröja så längre och även lätt problemet att bara växa o växa, faktiskt stå för. Ju mera man skjuter upp denna frågan större blir konsekvenserna av den. Erkänandet av Kosovos självständighet är inget att tvivla om bara acceptera inget mer än så. Till er andra vill jag säga att Kosovos historia är unikt och det inte går att gemföra det med SKÅNE eller annat. Sluta med det!!! Ni andra som fokuserar på den serbiska eller albanska historian FILOSOFERA INTE om nåt som ni inte ens själva vet om… bakåtdrivare…

 11. Janajev: Varför skulle socialister stödja KLA? Vad har KLA för socialistisk agenda? KLA har ju visat sig bli provinsens nya administration och ordningsmakt efter sin formella upplösning. Vad har hänt i progressiv riktning sedan dess? Vad har hänt med provinsens övriga minoriteter? Allt som ser ut som zapatister är inte zapatister.

 12. Hej Nom-de-Guerre,

  Nej, jag tror nog mer på den linje som jag uppfattar att såväl ”Fracci??n Trotskista – Cuarta Internacional” som svenska Nya Arbetartidningen står för:

  Absolut stöd för kosovaalbanernas rätt till nationellt självbestämmande, inklusive rätten att ta till vapen, men inget stöd till KLA/UCK specifikt.

  Ett mycket märkligt inlägg i debatten var Proletärens senaste ledare. I den ledaren fanns inte ens ett uns av marxism, leninism eller socialism – enbart hänvisningar till FN och folkrätten.

  Är det inte också ganska intressant att notera att just länder som Spanien och Ryssland är helt emot kosovaalbanernas vilja att avskilja sig från Serbien?

  Givetvis handlar det om att de själva vill kunna fortsätta den fullständigt skändliga och förtryckande politiken gentemot basker och tjetjener. Det rör sig om två chauvinistiska och brutalt rasistiska/förtryckande regimer, precis som f.d. Milosevic-regimen.

  ”Iden om att var och en skall sin lilla plätt där det bor en inavlad etnisk ren grupp är i sin förlängning ohållbar i en värld på väg mot 10 miljarder invånare, det kommer att sluta i förskräckelse.”

  Vem har förfäktat den idén? Ingen.

  Förnekar du kosovaalbanernas rätt till nationell självständighet för att du ogillar tanken på fler statsbildningar?
  Du förnekar även palestiniernas rätt till en egen stat, baskernas rätt till Baskien, tjetjenernas kamp mot rysk överhöghet?

  Det är inte direkt konstigt att Lenin talade om ”socialchauvinism”, det är en adekvat term även för delar av vänstern idag.
  För att motverka USA-imperialismen och NATO, så allierar man sig istället med exempelvis rysk och kinesisk imperialism (den nuvarande kinesiska synen på Kosova känner jag inte till, men den ryska imperialismen använder Serbien som geopolitiskt verktyg och geopolitisk arena precis som USA använder Kosova som geolpolitiskt verktyg och geopolitisk arena.

  I ingetdera av fallen innebär dessa fakta att vi förnekar f.d. Jugoslaviens rätt att försvara sig mot NATO, eller Kosovas rätt att försvara sig mot Serbien.
  Visst är det politiskt oerhört beklagligt att parterna har knutit upp sig kring två internationellt reaktionära krafter – USA resp. Ryssland – men det får aldrig betyda att vi därför lämnar serberna eller albanerna åt sina egna öden och struntar i dom. Eller hur?

  Den socialistiska ståndpunkten i frågan borde vara antiimperialism. Inte borgerlig utrikespolitik.

 13. Kosovo hade större frihet som autonom provins i Jugoslavien än de har nu som väst protektorat, sk postnationell stat. Allt av vikt kommer att ägas och kontrolleras av utlänningar (transnationella bolag), utlänningar (USA/EU) kommer att ha vetorätt i deras parlament, samma utlänningar kan efter eget godtycke avskeda Kosovos offentliga tjänstemän.

  Kosovarerna, albanerna eller vad de skall kallas för kommer förstås att få lov att vifta med sin blågula stjärnbeströdda flagga (troligen kommer de att fortsätta med dubbelörnen), sjunga nationalsång, dansa på gatorna och känna sig ‚Äùfria‚Äù och ‚Äùsjälvständiga‚Äù, någon suverän stat har de däremot inte.

  Ibland undrar man med denna längtan efter att vara nationalstat. Lega Nord, Katalonien och en del andra har väl haft utbrytar idéer inte minst av ekonomiska skäl, dumpa fattiglapparna. Har för mig att Tjeckien när det fattigare Slovakien ville bryta sig ur inte protesterade utan mer såg det som en fördel att slippa fattiglapparna.

  Slovenien hade drygt dubbla det jugoslaviska BNP/capita snittet i slutet av 80-talet, Kroatien ca 125%. Till stor del hos dessa fanns väl även drivkraften att dumpa fattiglapparna som de behövde understödja. Serbien låg på snittet, Montenegro 74%, Bosnien ca 68%, Makedonien 63% och Kosovo på 27%. Slovenien och Kroatien hade knappt 30% av invånarna i Jugoslavien men stod för drygt 50% av de federala skatteintäkterna. Inte minst var Kosovo ett svart hål för de federala resurserna.

  Lägg där till en stor utlandsskuld ackumulerad när det var billigt att låna i slutet på 70-talet som sen blev en katastrof när realräntorna drevs upp till rena ockerräntor på 80-talet. Hyperinflation och en konstitution ärvd av Tito som gjorde den federala regeringen handlingsförlamad (alla hade veto och stor självständighet, Tito hade en maktposition så han kunde köra över sånt) och oförmögen att ta tag i problemen.

  Under hela 80-talet var där övergrepp mot Serber och Montenegriner i Kosovo. Stora upplopp 1981, året efter Tito dött, där Serber m.fl. angreps och dödades. Från 1981 till 1987 flydde ca 22000 serber och Montenegriner från Kosovo.

  /*Du får lägga långa listor med länkar och/eller utdrag ur tidningsartiklar nån annas stans. Men inte här. Så långa kommentarer blir oläsbara*/ #AS

 14. hmm, ni tros veta om kosovos historia, men nej ni har så fel så. ! ni har verkligen missat serbernas massakrar, allt hemskt dom har gjort kosovo. Är det då så hemsk tanke att man vill slippa serberna och bli självständiga. det hemska är att serber inte ens själva inser hur mkt hemskt dom har gjort, då många kvinnor o barn dom har våldtagit.

  det skrämmer mig att en hel befolkning e den samma.

 15. lasse:

  ”Kosovo hade större frihet som autonom provins i Jugoslavien än de har nu som väst protektorat, sk postnationell stat.”

  Men snälla lasse, kosovanerna SJÄLVA anser ju uppenbarligen inte det. Eller hur? Har du missat bilderna i TV och tidningar som visar jublande kosovaner? Det är ett fullständigt glädjerus. Tror du inte att det finns en anledning till det?

  De flesta i Kosova slipper gärna den ”frihet” – med systematiska våldtäkter och mycket grova övergrepp – som Milosevics Jugoslavien hade att ”erbjuda”.

  Övergreppen mot kosovaalbanerna var högst reella, och deras önskan att frigöra sig från serbisk chauvinism är därför också högst förståelig.

  Återigen angående detta med rädslan för ”för många små nationer”:

  Jag förstår verkligen inte den rädslan.
  Att alla etniska grupper i Europa och i andra delar av världen, som idag ingår i större statsbildningar, skulle önska bryta sig loss är ju en befängd tanke.
  Varför skulle det vara så?

  De flesta etniska grupper – såsom samerna i Sverige eller tamiler i Indien – önskar ju att förbli medborgare i Sverige respektive Indien. Inte sant? De känner att de har mer att vinna än att förlora på att ingå i de stater de gör idag.

  När sådana etniska grupper däremot utsätts för olika former av systemtiskt, etniskt motiverat, förtryck, så är det väl ganska naturligt att en önskan om självständighet kan uppstå?

  Den centrala punkten i de här frågorna är ..FRIVILLIGHET.

  En frivillig sammanhållning av olika folk till en enda stat eller federation kan vara mycket bra, påtvingad sammanhållning är odemokratiskt.

  Känner du till Lenins beskrivningar av Tsarryssland som ”nationernas fängelse”? Bolsjevikernas tanke var att erbjuda nationell självständighet för de som så önskade, men samtidigt – på frivillig basis – föreslå att man gick samman så många nationer som möjligt. En sådan politik kan skapa verklig sammanhållning – byggd på ömsesidig respekt istället för tvång.

  kosova:

  ”Är det då så hemsk tanke att man vill slippa serberna och bli självständiga.”

  Nej, det är ingen hemsk tanke. Ganska många socialister, däribland jag själv, anser just att kosovanerna har rätt att bilda ett självständigt Kosova. Och vi erkänner definitivt de övergrepp som serberna begick.
  Jag presenterade några olika grupper som tycker så i ett inlägg ovan: http://www.zaramis.nu/blog/2008/02/22/kosovos-sjalvstandighet-en-komplicerad-historia/#comment-5285)

  ”det skrämmer mig att en hel befolkning e den samma.”

  Du ska inte dra alla serber över en kam. Det finns undantag. En del serber anser också, precis som du och jag, att Kosova har rätt att förbli en självständig nation.

 16. kosovo är serbiens hjärta och det är ingen mening med självständighet. dem har kommit in i någon annans land och nu vill dem ha det för sig själva. hade dem stannat i albanien från början hade serberna inte irriterat sig. vad hade vi svenskar tyckt om alla invandrare i sverige hade bosatt sig i skåne och stött ut svenskarna, för att senare utropa självständighet? vi hade verkligen inte tagit så lätt på det.

  idioti.

 17. Hannah: ”kosovo är serbiens hjärta”

  Vet du var jag tror? Jag tror att du är en serb:D.
  Låt mig ta ett exempel ”tänk” att det blir en annan del av serbien som blir självständiga, och vill faktist bli det nämligen, Vojvodina. Om de hade istället blivit självständiga istället för Kosovo, så hade du hannah(som är serb) och andra serber sagt att Vojvodina är Serbiens hjärta.

  Rätta mig någon om jag har fel?

 18. Serberna har tydligen inte hört ordspråket: Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket.
  Jag kan balkans hela historia & serbiens har aldrig funnits förän då Iliria skulle ut i krig mot romarna.
  Serberna har bott i då Vitrysslands ghetton.
  Kosova har kallats för Dardania och har varit en del av den nyvarande Albaninen.
  Länderna delades upp då turkarna försökte ta över.
  Så serber att ni säger att Kosova är serbiens hjärta det kommer aldrig att hända för ni har egentligen inte funnits om man tittar så långt tillbaka i historien som ni inte vill.
  För det andra serberna är inga offer.
  Offer är dom som råkade hamna i deras händer ch blev kallblodigt mördade.
  Serberna har aldrig varit offer för det är alltid serbien som har startat kriget, mot bosnien, kroatien och m.m.
  Va rättvisa läs hela historien sen kan ni utifrån det forma en ärlig åsikt.
  Det är därför kosova-albaner förtjänar sin egen stat för det är ett gammalt folk som har försökt att bli nedtryckt av flyktingar som serberna är.,

Kommentarer är stängda.