Det är klart blockaden av Kuba måste hävas

Den slutsatsen kom Claes Arvidsson på SVD:s ledarsida också fram till häromdan. Visserligen efter en artikel med osanna uppgifter och full med förakt för Kuba och Kubas befolkning. Man han och jag är nog överens om att demokratin på Kuba förmodligen gynnas av en avbruten bojkott.

Det stämmer att Kuba är fattigt i jämförelse med Västeuropa. Men i jämförelse med andra länder i Latinamerika och i andra delar av tredje världen är Kuba rikt. Det är därför landet till vissa delar är en förebild för andra länder på den latinamerikanska kontinenten.

Det stämmer också att Kuba inte är en demokrati. Men det betyder inte att Kuba måste bojkottas eller föraktas för det. Andra odemokratiska länder, som exempelvis Dubai, Saudi-Arabien och Brunei, betydligt mer diktatoriska än Kuba, bojkottas ju inte. För Claes Arvidsson är världen svart eller vit. Han förmår därför inte se det som är bra på Kuba eller i Venezuela. Han kan bar se det som är bra i västvärlden. Han kan inte se det som är dåligt i väst, bara det som är dåligt i exempelvis Kuba och Venezuela.

En med samma bristande seende är fredsforskaren Mikael Eriksson som skrivit en debattartikel i Aftonbladet. Utifrån sin svartvita verklighetssyn argumenterar han för att det istället för en generell blockad ska införas en riktad blockad mot makthavarna på Kuba. Den generella har ju uppenbarligen inte fungerat är hans åsikt. Men hans förslag (är det verkligen ett förslag, svårt att hitta nåt konkret faktiskt) är totalt verklighetsfrämmande. Nåt sånt som en riktad blockad mot makthavarna låter sig inte genomföras. Det fungerar faktiskt inte och det är väl anledningen till att det inte finns nåt konkret i debattartikeln.

För min del är det uppenbart att blockaden måste hävas. Den har i stort sett bara negativa effekter för folket på Kuba utan att ha någon som helst positiv effekt vad det gäller demokrati. För det krävs helt andra saker än en ekonomisk bojkott.

Intressant?
Bloggat: Tomas Jonsson, Nina Drakfors, Mullvaden, Signerat Kjellberg
Borgarmedia: DN1, DN2, SVD1, Fokus1, Fokus2,
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Advertisements
 • Bra skrivet, blir ofta lite onödigt arg när folk skriver sådana dumheter, så det är OK att sammarbeta med en del arabiska länder där Sheiken äger varenda sten bil o människa – men inte med Kuba.

  FÖr övrigt kom jag hem från Kuba för 7 dagar sen, man blir positivt överaskad hur bra ställt de har det om man har förståelse från vilka förutsättningar de började och med blockaden från norr. Hur vore det för sverige om hela EU satte embargo på oss?

 • Hobbe

  Riktade blockader kan nog visst få effekt, speciellt mot despotiska utsugare som berikar sig själva på sina undersåtars bekostnad.

  Den riktade blockad som stackars Robert Mugabe med sällskap utsätts för utmålas ju av nämnda kräk som den huvudsakliga orsaken till allt elände som Zimbabwe råkar ut för. Där finns i alla fall ETT exempel på att det nog kan svida i skinnet.

  Det vore nog bara bra om gossarna på Kuba får känna av nåt liknande. Istället för den något fåniga totalbojkott som inte får nån verkan alls.

  En ovidkommande reflektion, hur kommer det sig att, TROTS vad alla på Kuba får lära sig om USA, det fortfarande finns så många som är villiga att riskera att dö för att ersätta ett liv i ‘paradiset’ med ett i USA?

 • Anders_S

  Hobbe: Jaha, hur ser en riktad blockad ut? Hur fungerar den?

  Och vad har du för belägg för att Castro skulle berika sig. Den anklagelsen har jag aldrig sett eller hört förut och jag tror den saknar fog faktiskt.

  Det finns de som vill åka från USA till Kuba också. Men det är egentligen inte tillåtet. Trots detta förekommer det folk som åker från USA till Venezuela och Kuba för att få sjukvård. (har träffat folk som jobbar med en organisation som ordnar sånt)

 • Hej!
  Skönt att se att det finns någon som tar sitt ansvar för att det finns alternativa åsikter om synen på Cuba, vad som är demokratiskt och vad som inte är det. Det finns mycket att säga om detta men jag vill bara helt kort uppmuntra den eller de som kan tänka själva, skaffa sig en egen uppfattning och som kan genomskåda den enfaldiga journalistik som härskar för tillfället. Den s.k. debatt om Cuba som förs på de stora drakarnas sidor och på nätet är otroligt ensidig och okunnig tyvärr. Så alla som kan och vill försöka föra en seriös debatt applåderas!

 • Sass

  /* Tagit bort en massa lösa spekulationer utan bevis eller verklighetsförankring*/ #AS

  Att Saudiarabien och Brunei är diktaturer medför inte att dessa inte hårt bör kritiseras men dessa länder har inte utgjort ett globalt hot. Castros trupper har varit kommunisternas legoknektar i hela Afrika. Vidare är det så att jag själv är för en blockad så att Kubas folk ämtligen blir fria från förtrycket och äntligen får en verklig demokrati. Inte den falska form av sk. ”ekonomisk demokrati” som råder på Kuba och snart i Venezuela. Dvs politiskt förtryck och frföljelse av oliktänkande, plutokratier där makteliten och deras handgågna män bestjäl folket samt minimalt med bröd till massorna så att de struntar i fötrycket.

  Viva la Revolucion! Störta Castros och släng kommunismen på historiens sophög där den hör hemma!

 • Anders_S

  Sass: Nog är Saudi-Arabien ett hot alltid. Det är ur statsreligionen och förtrycket i Saudiarabien som Al-Qaida skapats med hjälp av experter från USA.

  Även om jag personligen inte anser att Al-Qaida och liknandne organsiationer är det största hotet mot världen brukar ju ändå liberlaer göra det. Därför är det underligt att du glömmer bort detta i din bedömning av Saudiarabien.

 • Bosse Johansson

  Kuba var en gång i tiden USA:s lilla karibiska badbalja där rika amerikaner hade sina stränder, sina nattklubbar och sina fnask. Att detta rycktes bort har USA egentligen aldrig förlåtit. Men inte ens den mest högröstade miamihögern kan förneka Kubas enorma sociala framsteg, dess folkhälsa och bildningsnivå. Man kan tycka att ovanstående skulle vara självklara beståndsdelar i länder som gärna vill kalla sig demokratier.

 • Sass, du menar att Kuba stödde Angola mot de Syd-afrikanska apartheidtrupperna som då hade USA:s stöd? Hellre rasist än kommunist?

 • Pingback: Gudmundson är okunnig om Kuba också | Svensson()