Colombias agerande förhindrar frigivning

Det visar sig nu att Colombias bombräd mot ecuadorianskt territorium fått till resultat att frigivning av fångar kan ha inställts. Innan bombräden hade Ecuadors regering nästan nått fram till en uppgörelse om frigivning av politikern Ingrid Betancourt och 10 andra. Totalt håller FARC 40 politiker som gisslan. Utöver det dessutom en mängd militärer och medlemmar i paramilitära grupper.

Men som det ser ut har alltså den colombianska regeringens illa övertänkta bombräd mot ecuadorianskt territorium ödelagt reultatet av en tids förhandlingar om frigivning av fångar. Det är dessutom inte första gången som USA:s hantlangare Uribe och hans militärer agererar på ett sätt som riskerar hela förhandlingsprocessen kring FARC-gisslan. Förmodligen är det heller inte sista.

Denna gång har man dessutom skapat en diplomatisk kris med grannländerna Ecuador och Venezuela som ett resultat av klumpigt och provokativt agerande.

Vad som också är klart är att det var USA som initierade räden mot Ecuador för att döda FARC:s ledare Raul Reyes. Det med USA allierade Colombia utförde lydigt uppdraget.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, SVD2, DN1, AB1, AB2, DN2
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Elake Måns

  Har du aldrig ställt dig frågan vad terroristen Reyes gjorde på Ecudorianskt territorium?

  Och varför förhandlar Correa med en terrorist?

  Helt klart är det att Ecuador inte har rent mjöl i påsen.
  Att den uppblåste Chavez reagerar beror bara på att han vill stå i rampljuset.

 • Robert

  Både Venezuela och Ecuador har bevisligen skyddat en terroristklassad organisation på sitt territoreum. Att de nu reagerar är självklart för att försöka påverka oppinionen från att se detta faktum.
  Du föll för det direkt.
  Visar det sig att det stämmer att Chavez finansierat Farc, som uppgifter från datorerna tyder på, bör omvärlden med kraft agera mot Chavez.

 • Karl Henriksson

  Skyll inte på Colombias regering – eller USAs! – för att Ingrid Betancourt med flera sitter fängslade hos FARC-gerillan. Det ansvaret vilar först och främst på FARC-gerillan – och möjligtvis på Ecuador och Venezuela som låter dem hållas på sitt territorium.

 • Alexandra

  ”uppgifter från datorerna tyder på”, glöm ej vilken typ av regering som nämner detta, en regering som ljugit för sitt folk om sina band till kända terrorister (paramilitärernas org). Venezuela och Ecuador skyddar terroristklassade organisationer lika mycket som Sverige gör, d.v.s., man förföljer dem inte, vilket av vissa tolkas som beskydd. De har t.o.m. yttrandefrihet i Sverige,något som inte förstås av länder som colombia och israel,länder som inte erkänner vare sig internationell rätt eller MR. Förhandlingar även med terroriststämplade, är bättre än krig, det förstod man i Sydafrika och Irland. Det förstod t.o.m. terroriststaten Israel med PLO.

 • Paulistano

  Vad har du för källa till ”Vad som också är klart är att det var USA som initierade räden mot Ecuador för att döda FARC:s ledare Raul Reyes.”? Jag har inte hittat det uttalandet någonannanstans?

 • Paulistano

  Alexandra. Om en norsk rörelse med syfte att störta den norska regeringen mördade och kidnappade diverse norrmän för att gömma sig på andra sidan svenska gränsen skulle den nog bli ‘förföljd’ i Sverige. Dvs, ställd inför rätta. Vi skulle åtminstone försöka avväpna dem.

 • Anders_S

  Paulistano: Det är från en av artiklarna i DN.

 • Paulistano

  Tack.

 • Manuela

  Ordet Terrorist använder de flesta väldigt slarvigt. Att Uribe attackerar ”terrorister” i ett annat land, istället för att sätta sig ned och prata om hur man kan uppnå fred, är väldigt ”terroraktigt”, man går över alla konventioner om suveränitet. Han sätter sig däremot och talar med ”paramilitärerna” som konstigt nog aldrig kallats ”terrorister” av Uribe eller sin sekreterare José Obdulio Gaviria(Kusin till den gamle knarkbossen Pablo Escobar!), och inte bara talar med dem, utan erbjuder dem en lag som ger dem max 8 års fängelse för deras hemska massakrer med machete och allt.
  Om ordet ”terrorist” syftar på någon som använder terror mot meningsmotståndare och för att få sin vilja igenom så sitter sitter terroristen nr. 1 i Colombia på själva presidentstolen!
  Inför demonstrationen den 6 mars mot paramilitärerna, all typ av våld och för offren sade den eminente José Obdulio Gaviria att den demonstrationen anordnades av FARC, utan att han ens hade prov. Ett säkert kort att ”terrorisera” och sedan sade regeringen att den inte stödde demonstrationen. Resultatet idag: 6 av demonstrationens organisatörer har mördats sedan demonstrationen på olika håll i landet, alla tillhörde mr-organisationer eller fackföreningar, 11 fackligt aktiva har mördats under 2008, och många andra som var med och organiserade demonstrationen har hotats i brev från Paramilitärgruppen ”Aguilas Negras” (som enligt Uribe är avmobiliserade.)där de skriver att de har statens och allmänhetens stöd.
  Nu senast, den 25 mars, publicerade tidningen El Espectador att 8 utländska ambassader, bland annat den svenska ambassaden, har hotats av ”Aguilas Negras” – kanske för att de själva varit kritiska mot paramilitärerna. Undrar bara om dessa länder också kan kallas terrorister, enligt logiken i Colombia, ja. Eftersom de har varit just kritiska.
  Uribe borde ta tag i sina egna dödskvadroner inom sina egna gränser, det skulle göra mycket mer, för det verkliga hotet mot demokratin i Colombia kommer inifrån och uppifrån. Det är dessa dödskvadroner som har tvångsförflyttat 4 miljoner, styckat folk, spridit hotelser, spridit svarta listor med namn på nästa att bli mördad, tillskansat sig mark, flera miljoner hektar, lämnat namn till underrättelsetjänsten om obehagliga människor; t ex fackligt aktiva, studenter, oliktänkande. DET är terrorism. Och det tolereras uppifrån! Gå in och läs på Colombianätverkets hemsida, där finns mycket information på svenska. Eller gå in på colombianska tidningar, även de som är högerdrivna kan inte dölja den smutsen/terrorism som militären och en massa politiker ägnar sig åt.