De stora problemen finns knappast vid Stureplan

Problemen med överklass- och bratsbrottsligheten kring Stureplan kanske inte är de värsta kriminalitetsproblem vi har i Sverige. Därför känns en del av Fadde Darwichs tyckanden något underliga. Det förekommer säkerligen en mängd drogproblem och annat skit bland de rika och hippa kring Stureplan i Stockholm och vi har ju också sett en del prov på sådant. Och att många vakter är kriminella och har kopplingar till kriminella nätverk, det är jag helt övertygad om. Vi har ju fler gånger sett tecken på hur vakter kan bär sig mycket illa åt mot vanligt folk och ur de misshandlar och förnedrar människor.

Att överklassen inte saknar rötägg det har vi också sett exempel på i samband med Kungsholmsmordet. Där ett antal killar från övre medelklassen och överklassen åtalats för ett grovt fall av dödsmissshandel. I spåren av det aktuella fallet har dessutom diverse sidor i den aktuella överklasskonflikten agerat skumt och brottsligt på andra sätt.

Alkohol spelar ofta en stor roll vi misshandelsbrott och gjorde så även i Kungsholmsfallet. Att polisen därför vill kontrollera utskänkningen bättre är därför fullt förståeligt (även om det inte hade fått nån betydelse för just mordet på Kungsholmen) och något som bör göras möjligt som jag ser det.

De stora problemen finns på annat håll än Stureplan. Bland fattigare människor och bland de yrkeskriminella. Detta gäller även om huvudelen av brotten begås i innerstäderna. På sikt kan dessa problem emellertid lösas genom sociala åtgärder, genom satsningar på förskola, skola och fritidsverksamhet för ungdomar. Genom att samhället kärleksfullt tar hand om de barn och ungdomar som familjen inte kan ge kärlek så kan vi undvika problem med kriminalitet längre fram.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, SVD2, DN1, DN2
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Eklund

  Yrkeskriminella hör till ”överklassen och de rika”. Upp till kamp!

 • Nonaiv

  Det är inte bara brats på stureplan. Stureplan är konstigt nog ett område där invandrarkidsen frå förorten går hand i hand med bratsen.

 • Man ska inte kategorisera och om man gör det så kan kriminella var en egen grupp tycker jag. Det går inte att generalisera hit och dit och säga att buset tillhör den ena eller dena ndra gruppen. Trist att de finns är det i alla fall… (nåväl, jag är inte mer blåögd än att jag känner till dem men jag vill helst tänka bort allt som är dumt)

 • Anders_S

  Några faktum är ovedersägliga när det gäller våldsbrottslighet:

  Den är högre i arbetarklassen än i överklassen. Detta går att åtärda med sociala åtgärder.
  Den är högre bland män än kvinnor. Detta går också att åtgärtda genom att vi skapar ett mer jämställt samhälle.

 • Att brottslighet skulle gå att åtgärda med sociala åtägärder är på inget sätt ett ovedersägligt faktum.

  Det är nog snarare en hypotes som mycken social ingenjörskonst har haft för ögonen men aldrig lyckats leda i bevis på något sätt. Samma observation gäller noh också jämstäldheten.

 • Anders_S

  Jo, Jonas det finns bevis. Från USA där en liberal borgerlig ekonom har fört detta i bevis. Läs boken Freakonomics så får du se.

 • Jag vet att det finns sådana teorier, och det finns alldeles säkert åtgärder som förbättrar saker. Och det finns garanterat exempel på lyckade satsningar i måttlig skala. Lokalt alltså, drivet av några engagerade eldsjälar.

  Men som metod i stort har det inte funkat. Alltså som implementerad politik. Ännu mindre ‘ovedersägligt’ !

 • Anders_S

  Jonas, det handlar inte om teorier. Det handlar om varför brottsligheten gått ner i USA. Och det beror på framförallt en viss social åtgärd och delvis på en annan (som är social kontroll via fler polismän på gatan) samt ytterligare en åtgärd som inte är av social natur (längre straff). Jag har också skrivit ett blogginlägg om det hela. Det hela är vetenskapligt bevisat och klarlagt.
  http://www.zaramis.nu/blog/2008/01/29/vad-vi-kan-lara-om-brottslighet-fran-usa/

  Läs nu boken innan du skriver mer dumheter. 🙂

 • Anders, Jag tar det en gång till:

  Om du hävdar ‘vetenskapligt bevisat och klarlagt’ då har du ingen aning om vad vetenskap är.

  /*Off-topic*/ #AS