Biobränsle ger dyrare ägg

Under påsken sätter vi svenskar i oss en oherrans massa ägg. Men det har uppstått lite problem på vägen. Äggen är dyrare än nånsin. Ett i-landsproblem kan tyckas, men bakom det hela ligger ett i högsta grad allvarligt problem som gäller världens matförsörjning. För äggpriset stiger på grund av att spannmålspriserna stiger. Och en anledning till att spannmålspriserna stiger är ökad efterfrågan då allt mer spannmål används för att framställa etanol till bränsle för bilar.

De ökade spannmålspriserna och den ökade tillverkningen av spannmål från etanol skapar ett problem som är bra mycket större än höga äggpriser i västvärlden. Det skapar livsmedlesbrist som främst drabbar fattiga. Det är alltså en stor fara för att den ökade tillverkningen av biobränslen skapar hungersnöd på vårt jordklot.

Man undrar verkligen om bilismen är värd det priset eller vilken sorts människor som anser att bevarandet av dagens typ av bilar och dagens typ av bilism är värd det priset. Jag gör det verkligen inte utan anser att bilismen måste begränsas och att detta ska göras i storstäderna med builtullar, dyra parkeringsavgifter, restriktioner och genom utbyggnad av kollektivtrafiken.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1,
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Apan

    Håller med. Förbjud folk att bo på landet också då det nästan uteslutande kräver bensindrivan fordon för sin överlevnad. Finns ingen anledning att åka tio mil till sin granne för en fika eller ut i skogen på jakt. Då kan ju de svenska skogarna och rovdjuren få en chans också.

  • göinge

    Dyrare ägg beror mycket riktigt på dyrare säd. Men dyrare säd beror INTE på ökad etanolanvändning, utan istället på kraftig uppgång av köttkonsumtionen i Kina och Indien då dessa länders matvanor alltmer anpassas till våra västerländska. Vet du själv hur många etanolbilar som rullar på våra svenska vägar? Cirka 1% av alla bilar (gamla och nya) är etanolbilar. I lilla Sverige, som ligger i framkant vad gäller etanolbilar. Hur lite bilar är inte detta globalt? Nej, allt elände i världen kan inte härledas till den än så länge försvinnande lilla användningen av etanol som fordonsbränsle.