100 000-tals irakier har dött

Sen USA invaderade och ockuperade Irak har hundratusentals irakier dödats. Som en konsekvens av USA:s krig och ockupation av Irak. De flesta har förmodligen dödats genom våld från diverse så kallade ”motståndsrörelser” men många har även dödats av USA och dess allierade. Flera miljoner irakier är på flykt och landet har blivit en grogrund för extremister med hat mot USA och västvärlden.

Under den gamle diktatorn Saddam Hussein mördades och dödades människor också. För att de var kurder, för att de var politiskt aktiva osv. Men det dödades inte tillnärmelsevis lika många under dennes diktatoriska regim som under USA:s ockupation. Inte heller kan man säga att Irak är närmare demokrati nu än tidiagre. Då var det en diktatur som stöddes av än den ene , än den andre. För det mesta av USA som ju har vana och rutin att ge stöd till diverse diktaturer (ett nutida exempel är Saudiarabien).

Vi kan vara överens om att Saddam Hussein var en förkräcklig förtryckare och diktator. Men samtidigt kan vi konstatera att USA:s ockupation gjort livet i Irak ännu värre och ännu sämre. att USA:s ockupation skapat ett värre hat mot förtyckarna i väst. Ett hat som kan utnyttjas av extremistisska, fascistiska, nationalistiska och högerextrema rörelser.

Intressant?
Bloggat: Jinge, Motbilder
Borgarmedia: SVD, DN, SDS, PDK,
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Meningslös ockupation av Afghanistan | Svensson()

 • john olsson

  Alla håller väl med om att krig är hemskt. Men var någonstans var DU när Irakiska flyktingar hade sin demonstration i Stockholm emot massmördaren Saddam innan USA gick in i Irak.

  Till svensk TV sade Irakiska flyktingen och demonstrations-ledaren att han försökt få med svenskar i sin demonstration emot Saddam, men ingen svensk kom.

 • Anders_S

  john olsson: Jag har ordnat omkring 10 demonstrationer under mina dagar som politisk aktivist mot Saddam. T.ex. i samband med massakern i Halabja. På den tiden USA stödde Saddam Hussein

 • Ulf

  Jag tycker nog att bilden lätt blir lite förenklad.
  22,500 – 24,100 civila irakier dödades 2007
  868 – 1,326 civila dödade i attacker med USA-ledda styrkor inblandade
  669 – 756 civila dödsfall kan direkt knytas till USA-ledda styrkor.
  Dvs USA-styrkor var inblandaded i ca 5% av de civila dödsfallen.

  För övrigt är trenden tydligt fallande, med färre dödsfall per månad.
  http://www.iraqbodycount.org/analysis/numbers/2007/

  Mycket av det vi ser är nog delvis frukten av att hänsynslösa människor hade fördel under Saddams regim –
  och föralldel av att Saddam nu avlägsnats. Det är inte
  konstigt när våldsamheter följer på en förtryckarregims
  fall. USA förtjänar kritik för att de grovt underskattade
  detta, men det tror jag inte de var ensamma om.

 • Anders

  Anders S: Du glömde fylla i vänsterextremistiska rörelser i sista meningen.

 • Anders_S

  Anders: Anledningen är inte att jag glömde utan att det finns i stort sett inga vänsterextrema organisationer i Irak. Förutom en del fackföreningar och de är ju inte direkt livsfarliga för folk.

 • Apan

  Klart att fackföreningar kan vara livsfarliga för folk. Fråga Jimmy Hoffa (om du hittar honom). Alla orgisationer kan utgöra en fara för människor om de gives för stor makt. Fackföreningar icke undantagna.

 • Pingback:   Misslyckande i Irak — Mullvaden()

 • Noterade, så här i efterhand, att Ulf har en i princip helt felaktig statistik över de som dör i Irak. Detta därför att han inte räknar med de som dör av krigetsföljder som sjukdomar, svält, brist på sjukvård och vattenförgiftning. Det är dessa saker som dödar mest, upp till 9000 barn i månaden.

  Tre stycken stora undersökningar har gjorts, en t.o.m av den irakiska regeringen i sammarbete med WHO. Alla räknar med kring en miljon döda. Enligt den irakiska regeringen har kriget lett till att 60% fler dör i Irak varje år än innan kriget.

  The Lancet, WHO och Irak, ORB

  Bodycount går inte att hänvisa till, de utför inget vetenskapligt arbete utan rapporterar endast det som står i tidningar eller visas på TV. Det täcker med andra ord inte upp närheten av alla dödsfall som orsakats av kriget.