Första vargreviret i ett storstadsområde

Det vargrevir i vardande strax öster om Göteborg som jag tidigare skrivit ett inlägg om om verkar nu ha blivit verklighet. Det hela är intressant och eftersom man vet att befolkningen i storstadsområden är mer toleranta mot vargar än de bosatta på landsbygden så kanske vi här får ett vargrevir där vargarna i stort sett får vara i fred.

Vargarna har etablerat sig i skogarna öster om Örby och Öresten i Marks kommun. Det finns fårbönder i de trakterna och jag känner en av dem lite grann. Frågan är vad han säger om att få vargar nästgårds. I de aktuella trakterna har varg inte funnits sen 1840 så det har tagit lång tid för vargen att åter etablera sig i området. Att man kunnat konstatera revirbildande just nu har naturligtvis med den myckna snön som kommit nu i påsk att göra.

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , ,

Advertisements
 • Daniel

  jag tycker att bildandet av vargreservat skulle vara en mycket bra satsning.
  Detta skulle undvika den konflikt som finns många gånger mellan människan och varg.
  Sedan kan man placera dom t.ex i kommunen värmdö, eller lidingö. Där stör det inga vanliga människor, och dom som tycker att vargen bara är en gosig hund modell större kan gosa med dom på gatorna.

 • Apan

  Hmm, problemet, Daniel, är väl att varken Värmdö, Lidingö eller Djursholm är tillräckligt stora. Vargar behöver ganska stora territorier men det sulle säkert finnas en del bytesdjur (som inte fulla lantisar springer omkring och skjuter för sitt höga nöjes skull). Sedan kan man ju fundera på hur det kommer sig att italienare och rumäner klarar av att leva med 1000-tals vargar precis inpå knuten utan att bli hysteriska. Kan det vara en annan inställning till djuren där vargen t.ex födde upp de som senare grundade Rom (romulus och remus) vilket ger vargen en hög status där jämfört med här.

 • Jag bor alltså öster om Örby/Kinna, så de där vargarna kanske har sitt revir även i min skog. Till yttermera visso har vi också björn, lo och vildsvin omkring oss. Vet inte riktigt vad jag ska tycka om den nya skogen. Fast i jämförelse med fästingplågan så är nog samtliga dessa djur tämligen oförargliga.

 • Pingback: Varg i Västsverige | Svensson()

 • Anonym

  Även du kommer nog att få lida av de konsekvenser som vargetableringen ger. Det är som med koldioxidutsläpp och tidiga experimentmediciner. Några få menar väl eller följer en idé men efter katastrofen blir sedan alla människor inblandade och tvingas städa upp.

  I fallet med vargen finns det redan så mycket erfarenhet och historia att tillgå att det är obegripligt att ingen sund människa fått komma till tals. Det har inte ens gjorts en sedvanlig miljökonsekvensutredning likt den vid, bro- väg- eller kraftledningsbyggen.

  Sjukt.