Hål i huvet på folk i Vetlanda?

Ganska säkert inte på folk i allmänhet. Men nåt problem måste det vara med de som sitter i Vetlandas socialnämnd. Att ge vårdnaden om en ung tjej till en person som begått 100-tals övergrepp mot henne verkar inte helt vettigt om jag får säga så. Det verkar snarare vid första anblicken helt puckat.

Men samtidigt kanske det inte är så allvarligt som en första anblick ger vid handen. Mannen i fråga sitter nämligen inspärrad och kommer förmodligen inte att ha någon kontakt med flickan. Hon kommer säkerligen att i princip sköta sig själv fram tills hon är myndig, vilket ju inte är så lång tid eftersom hon är sjutton år gammal idag.

Vi får inte glömma att det kan finnas omständigheter som gör det helt korrekt att bedöma fosterpappan som en olämplig vårdnadshavare. Finns det ingen fostermamma undrar man ju och är det verkligen vettigt att en 17-årig tjej som utsatts för en mängd sexuella övergrepp bara har en fosterpappa? Borde hon inte istället bo hos en kvinnlig vårdnadshavare? Jag tycker det finns en mängd frågetecken i detta fallet?

Det verkar på något sätt som att Vetlanda socialnämnd inte verkar ha alla skruvar på plats. Om det är så, är jag övertygad om att den religiösa miljön i Vetlanda-området har betydelse för att skruvarna är lösa. Eller så har de inga skruvar lösa utan det hela är en administrativ grej för att bidrag och sådant ska kunna betalas ut för tjejen.

Intressant?
Borgarmedia: SVD, DN, SDS, AB,
Andra bloggar om: , , , , , ,

PS. (tillagt 2008-03-28 13:24) Det mesta tyder på att socialnämnden handlat korrekt.  DS.

Advertisements
 • Jag tycker att hela Vetlanda kommuns beslutsfattare ska ha sparken…

  Frågorna är många och det är konstigt att det inte lyckats lösa sig bättre än vad det verkar i denna fråga.

 • john olsson

  Enligt bloggen ”Om det är så, är jag övertygad om att den religiösa miljön i Vetlanda-området har betydelse för att skruvarna är lösa”. Då man använder sig av ordet ”religiös” borde man föstå att alla är religiösa, oavsett dom är s.k. ”ateister”, ”humanister”, islamister, kristna. Alla har sina gudar eller sin Gud. Även du som skrev denna blogg har din gud eller gudar.

 • Men detta ar val anda inte sant att man ger vardnaden till pappan som hon har levt med under sa manga ar och i sadana forhallanden.Aven om fosterpappan inte heller var lamplig som vardnadshavare , vilket man kan respektera, men i Vetlanda sa finns det sa mkt manniskor som tror pa gud , var dar ingen annan lamplig, forstar inte , ursakta mig , men snalla socialnamnd ni maste tanka om , detta blir ju ett ramaskri i hela Sverige , hoppas det gar till Europadomstolen .

 • Lisa

  Jag hoppas verkligen att vi få en personval någon gång inom politiken, så att väljarna kan rösta bort politiker som inte sköter sitt jobb. Man har ingen förtroende för dessa
  inkompetenta människor som sitter i socialnämnden.
  Tjejen behöver all stöd man kan tänka sig efter alla övergrepp. Kommer staten garantera att hon får skadestånd om pappan är oförmögen att betala? Hoppas hon repar sig och skaffar någon utbildning som leder till bättre liv.
  Jag håller tummarna.

 • Eva

  Vilket politikerförakt detta föder.


  Om inte politikerna i socialnämnden tar ansvaret och avgår nu; när i så fall ska ansvar avkrävas politiker?

  /Jag gillar inte att folk skriker på min blogg så jag ändrade ovanstående mening från enbart stora bokstäver till små, för att ändå få det mer markerat gjorde jag det kursivt*/ #AS

  någon som kan svara på det?

 • Pepe

  Tvångsomhänderta och omyndigförklara hela Vetlanda kommunstyrelse! Skäms ni inte?

  Allmänt: Inse att socialvård, psykvård etc måste få kost pengar. Det lönar sig inte att snåla där!

 • Andreas K

  Jag tycker som de flesta svenskar att beslutet som socialnämnden i Vetlanda kommun är helt absurt. Visserligen kan det finnas sidor av fallet som vi inte ser i media, men faktum kvarstår: Pappan har våldfört sig mot flickan, och dessutom över en mycket lång tid. Det är avskyvärt!
  Jag har nu skrivit min åsikt på Vetlanda kommuns hemsida:
  http://www.vetlanda.se/vanstermeny/eservice/etjanster/synpunkter/synpunktertillsocialforvaltningen.4.73f533b01130196a03780005101.html

  Beslutet måste upphävas! Styrelen i socialförvaltningen i Vetlanda borde avgå omgående! Likaså kommunfullmäktige som inte sätter stopp för vansinnet.

 • Du bortser från en sak Anders! Flickan är säkerligen omhändertagen jml LVU vilket gör att föräldrarna inte annat än på pappret ‚Äùhar vårdnaden‚Äù. Det andra är förstås att hon blir myndig snart, en ändring av vårdnaden sker enligt familjebalken och ska göras i domstol.

  Tidningarnas rubrik borde ha varit:

  Kommunen begär ingen ändring av vårdnadsskapet.

  Kanske med underrubriken ‚Äùför att flickan blir myndig inom kort‚Äù i kombination med ‚Äùför att spara lite av skattebetalarnas slantar.

  För i praktiken så är föräldrarna fråntagna vårdnaden eftersom flickan är placerad genom soc.

 • Du har säkert rätt i att hon sköter sig själv, MEN som vårdnashavare styr man över ekonomi (barnbidrag) och även möjligheten att resa (du behöver vårdnadshavares medgivande för ett pass). Vem tror i ärlighetens namn att pappan givmilt ger Louise de möjligheter hon behöver för att leva som andra sjttonåringar? Inte jag..

 • AB: ”Pappan dömdes till rättspsykiatrisk vård för att ha våldtagit sin dotter ”Louise”.

  Trots det är han fortsatt vårdnadshavare.

  ‚Äì Men föräldrarna är helt avskurna från att utöva någon form av vårdnad om henne, säger flickans juridiska ombud Anton Strand till aftonbladet.se.

  Enligt Anton Strand innebär kommunens beslut ingen förändring för flickan, kallad Louise.

  ‚Äì De biologiska föräldrarna är vårdnadshavare. Men hon är placerad familjehem och har en god man. Det innebär att föräldrarna är helt avskurna från att utöva någon form av vårdnad om henne, säger Anton Strand.”

  Det vore näst intill TJÄNSTEFEL om soc vidtog en massa åtgärder som inte behövs. M.a.o. har Vetlanda soc agerat helt korrekt för en gångs skull…

 • Jösses vilken massa tramskommentarer. 🙁

 • Krister

  Det är myycket som fullständigt rubbat i vårt avlånga land. Jag skall tala om vad det är, och det handlar inte bara om det här jävla fallet. Eller vårt vackra land. Utan man kan se detta överallt år 2008 på vårt klot hur folk beter sig sjukt går till sina jobb där man ju förväntas åstadkomma eller producera något. Nu är det ju populärt att glida runt på ett bananskal och inte producera produkter utan bara fatta beslut över andra. Som ett slags kast system/adel och borgare. Gå till jobbet och ta reda på vad jobbarkollegor sagt och inte sagt om en. Och sedan tar detta ungefär 3/4 av dagen. Nils/lotta går inte till jobbet och utför det dom ska utan bara springer runt och glider på möten och kurser. Åker skidor, flyger dit och dit. Surfar runt på något sjukt sätt. Får tillfredsställelse genom att sätta sitt signum på ett papper som ställer till det för andra.

 • Pingback: Apropå hål i huvet | Svensson()

 • Anders_S

  Jag missade det med LVU. Så är det förstås. Detta illustrerar väl hur lite vi kan lita på media.

 • Anders_S

  Advokaten har lite fel i det med god man. Förmodligen har en god man bara hand om ekonomin. Inte de sociala bitarna eftersom hon är på familjehem. Och då styr en god man inte över så mycket (man har ingen rätt att bestämma nånting som god man faktiskt, om huvudmanen är fullt frisk och myndig vill säga, när det handlar barn är man ofta god man för att hindra föräldrar att sno barns pengar)

 • Pingback: Rättelse om Vetlanda | Svensson()

 • utlandssvenska

  Helt otroligt att det kan ga till sa har!!!

  Barnet borde adopteras till snalla och forstaende manniskor, som kan stotta och stodja henne ocksa resten av livet, och sa att hon kan fa den foralrakarlek som hon tidigare inte fatt nagonting av… Aven sedan hon fyllt 18, behover hon ju nagon att ty sig till, som vagleder henne in i vuxenlivet och som – forhoppningsvis – alltid finns dar for henne, hur gammal hon an blir…

  Kan det inte ordnas med adoption, sa far jag hoppas att vanliga manniskor tar sig an henne som stodfamilje e likn eller att hon hittar karleksfulla vuxna som kan ta hand om och hjalpa henne aven efter hon ar myndig…

  Stackars barn, sager jag!!!

  Vetlandas myndigheter borde sjalvklart granskas av hogre instanser. Har verkar vara STORA brister i handlaggandet…

 • Lisa

  Jag tror inte att det enbart är frireligiös ideologi som ligger bakom det här.(och andra linande fall)
  Dels finns det ofantligt många mesiga socialsekreterare, som är rädda för våldsamma och missbrukande föräldrar och därför inte vågar stöta sig med dem.
  Dels har det med snedvridet ”jämställdhetstänkande” att göra, socialdemokraterna som låg bakom en lag om obligatorisk Gemensam Vårdnad för så gott som alla föräldrar var knappast religiösa frimicklare, utan deras syfte var att öka ”jämställdheten” genom att ge fler pappor vårdnaden, även pappor som förgripit sig på eller försökt mörda barnen och mamman.
  I Vetlandafallet var det visserligen ingen vårdnadstvist, mamman ville ju inte ha med flickan att göra, men tänket att ”bägge biologiska föräldrarna (om föräldrarna vill alltså) till varje pris” kan ha smittat av sig.
  Gud är iallafall oskyldig i det hela.