Risken för lönedumpning

Jag är i stort positiv till det förslag om arbetskraftsinvandring som den borgerliga regeringen lagt men inser att det finns ett klart problem också. Det är att förslaget kan innebära en ökad risk för lönedumpning i Sverige. Detta därför att arbetsgivarna får så mycket makt i förslaget.

Tänker att vi har en asylsökande som får ett jobb. Han har fått avslag av den första asylprövningsinstansen. Arbetsgivaren säger då att du kan få ett jobb hos mig om du går med på att arbeta för en viss (låg) lön. Denna lön kan sättas ensidigt av arbetsgivaren om detta är en sådan arbetsgivare som Lilla Karachi. Utan kollektivavtal och med vana att anställa svart och utnyttja folk. Den asylsökande har alltså att välja på att få ett jobb med extremt dålig lön eller att bli utvisat till ett land med krig och eventuellt väntande fängelsevistelse. Valet är antagligen inte speciellt svårt och vi har fått en sänkning av lönen.

Det enda som kan sätt stopp för detta är en utökad facklig kamp som ser till att majoriteten av alla arbetsplatser omfattas av kollektivavtal. Den fackliga aktiviteten måste alltså öka och vi måste se fler blockader och aktioner av de typer som riktats mot Lilla Karachi och Wild n’ Fresh i Göteborg. Så på ett sätt kan man säga att ledaren i Aftonbladet har rätt när man säger att förslaget är ett sätt att skapa motsättningar.

Intressant?
Bloggat: Adrian Kaba,
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, SVD4,
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Advertisements