Splittring i norsk vänster

Den relativt nybildade organisationen Rödt i Norge som bildades genom en sammanslagning av Röd Valgallians (RV) och en av dess delar, AKP. Nu lämnar stora delar av ledningen för Rödt i Bergen organisationen. Däribland två personer med koppling till den tidigare Arbeidermaktgruppa (AMG) som i praktiken är Socialistiska Partiets systerorganisation i Norge.

Anledningen till att man lämnar anger man vara att organsiationen utvecklas åt fel håll, blir mer dogmatisk och sluten, vilket man inte tycker är bra:

Stine Akre, som er gruppeleder for Rødt i Bergen bystyre, og som toppet Rødts liste ved valget i fjor høst, sier til Klassekampen at hun opplever en ekstrem ensretting av Rødt i Bergen og på landsplan, der dogmatiske krefter handlingslammer partiet.

Samtidig, mener hun, gjør ikke Rødts sentrale ledelse noen ting for å hindre at Rødt utvikler seg i dogmatisk retning.

– Ett av problemene er at ledelsen ikke tar et oppgjør med dogmatiske strømninger. De lar det skure og gå, og synes det er greit at man maler Stalin på veggen. Det er umulig at Rødt kan bli et troverdig politisk prosjekt som favner bredt hvis man ikke tar et oppgjør med dogmatismen, sier Akre.

Bystyrerepresentanten understreker at det ikke har vært drevet noen «verving» til utmeldingslista, men at disse åtte personene hver for seg har kommet til at de vil melde seg ut. Akre håper imidlertid det faktum at åtte medlemmer går ut i flokk kan bidra til en debatt i Rødt om partiets framtidige utvikling.

Klassekampen kommenterar att det hela innebär ytterligare likriktning av Rödt genom att alltfler som inte tillhör AKP-strömningen lämnar partiet:

Utmeldingen til de åtte bergenserne er et kraftig slag mot Rødt som parti, fordi Bergen har vært partiets sterkeste bastion i Norge. Samtidig innebærer utmeldingene en svekkelse av ikke-AKP-strømningene i partiet, ikke minst AMG-strømningen som kom inn i 1991.

To av de åtte utmeldte, Jan Jacobsen og Steinar Nørstebø, tilhører medlemmene av Arbeidermaktgruppa (AMG) som gikk inn i RV på landsmøtet for 17 år siden, da partiet ble løsrevet fra AKP (m-l). AMG-erne har vært liten, alternativ hovedstrøm til AKP i RV siden den gang, og selve gruppa gikk i oppløsning på 90-tallet. Tidligere har andre sentrale AMG-ere, som Anders Ekeland i Bærum, gått ut av RV/Rødt. Ekeland gikk til SV.

Intressant?
Läs mer: Klassekampen1, Klassekampen2, Klassekampen3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

5 svar på “Splittring i norsk vänster”

  1. Rör det sig inte om kroniskt egofixerade figurer helt enkelt, dogmatiskt fästa vid sig själva? Ungefär som de som hoppade av från Galloways Respect i England eller som vissa haverister inom Vänsterpartiet i Sverige?

  2. Ja, jag har faktiskt svårt att se den politiska grunden för splittringen. Men jag kommer säkert att få en rapport från Anders Ekelande vad det lider.

  3. Bjorn Nilsson, det ar sallan kul med splittringar, men ditt lilla inlagg liknar ”Har du slutat sla din fru an?

    Ett exempel. Det ar alldelses strax val i Italien. Vansterpartiet Rifondazione uteslot for ett ar sedan en av sina senatorer for att denna inte rostat for regeringens forslag om fler soldater till Afghanistan. Att vara emot detta var ett krav som Rifondazione alltid haft men som overgetts nar man klev in i Prodis borgerliga regering.

    Uteslutningen av senatorn Turgliatti ledde under forra aret til att en storre grupp medlemmar lamnade och startade nytt. Tragiskt forstass, for alla de som sett Rifondazione som mojligheten till en verklig vanster i Italien.

    Nu, nagra dagar innan valet och med daliga siffror i opinionsmatningarna, forklarar partiets ledning att man ”gjort misstag” i Prodos regering, te x genom att vara for italienska trupper i Afghanistan. Men inte ett ord om uteslutningen.

    Naturligtvis kan man anvanda din sorts argument – det gjorde t ex Olle Svenning i Aftonbladet nar Turgliattis installning blev kand och regeringen Prodi hamnade i kris – och saga att en ”trotskistiska dogmatiker” fallde Prodi och ”banar vagen” for Berlusconi. Men raljerande forklarar sallan nagot utan blir i stallet ett stallningstagande emot.
    (Lite lustigt ar det att det alltid ar TUVANS fel att lasset stjalper. Aldrig de som lassat karran overfull, skruvat fast hjulen daligt eller kor som idioter…)

    Sa jag foreslar att vi vantar med gliringarna tills vi vet nagot.

  4. EN person blev utesluten, resten gjorde just det: ”marscherade ut med nasan i vadret”.

    Men visst, jag ar sjalv en egofixerad figur som ar dogmatiskt fixerad vid mig sjalv (och pucklar pa min fru).

    Men kan faktiskt har ratt anda…

Kommentarer är stängda.