Manifestation för de nio gripna på Bromma

Från Ingen Människa är Illegal:

I kväll kl 19.00 (onsdag 16 april) på Sergels Torg samlas vi för en manifestation till stöd för den Eritrean som svenska staten skickar till tortyr, och för våra nio kamrater som nu sitter anhållna för att ha försökt hindra hans avvisning.

Manifestationen inleds på Sergels Torg för att sedan fortsätta till det häkte där våra kamrater sitter anhålla. När detta skrivs befinner de sig på Solna polisstation men vid eventuell häktning så kommer de att flyttas till Kronobergshäktet. Det är ännu oklart när häktningsförhandlingarna sker men vi håller oss informerade och vid manifestationens början kommer ni att få veta vad som gäller.

Beslutet att utvisa en 23 årig man till Eritrea har fått stor uppmärksamhet och stark kritik från såväl FN:s sekretariat för mänskliga rättigheter (UNHCHR) som Amnesty International.

Rapporter från såväl Amnesty International som Utrikesdepartementet beskriver hur respekten för mänskliga rättigheter i Eritrea är extremt låg och tortyr är vanligt förekommande. Militärpolisen förföljer all politisk opposition och agerar utan stöd i juridiska processer. I Eritrea ses det även som landsförräderi att söka asyl i ett annat land och personer som tvångsavvisas dit står inför stor risk att bli fängslade och torterade.

Sverige är, trots sina deklarationer om att vara ett föregångslande, det enda land i Europa som avvisar människor till Eritrea mot sin vilja.

Efter att nyheten om Sveriges senaste brott mot mänskliga rättigheter nått ut så organiserade nätverket Ingen människa är illegal ett försök att stoppa deportationen av den 23-åriga eritreanen från Bromma flygplats. Försöket att stoppa deportationen lyckades inte och hoppet står nu till att Eritrea inte tar emot honom.

Efter försöket att stoppa det regeringsflygplan som man trodde skulle sköta deportationen så greps 9 personer runtom flygplatsen. Enligt medias uppgifter hade tre personer hoppat över ett staket in till flygplatsen där de sedan försökt stoppa regeringsplanet. Dessa tre samt ytterligare sex personer som stod kvar vid staketet greps och anhölls senare vid midnatt. De står anklagade för bland annat luftfartssabotage och kommer att anhållas i högst tre dygn i väntan på häktningsförhandlingar, som dock antas ske under dagen.

”Det svenska flyktingpolitikens cynism blir tydligare än någonsin. En grupp människor grips och betraktas som brottslingar. Trots att det är de som försöker hindra ett brott, utvisningen av en flykting som troligen skulle möts av tortyr och förföljelse i Eritrea. Vi har arbetat med denna fråga länge och vi tror att många är eniga med oss – det är oacceptabelt att den svenska regeringen genomför denna utvisningen. Vi får inte låta dessa övegrepp gå obemärkta förbi”, säger Tomas Auran från Ingen Människa Är Illegal.

För mer information, ring presstalesman:
Tomas Auran 0739227307

Stöd flyktingar som tvingas leva gömda i Sverige – skänk en gåva till Ingen människa är illegal, pg 47 25 43-8
www.ingenillegal.org

Intressant?
Bloggat: Slutstadium, Alltid Rött
I media: SVD, DN1, DN2, DN3, AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
  • Kristoffer

    Väljer man att bryta mot lagen för att demonstrera sitt missnöje med en myndighets beslut istället för att använda de lagliga medlen som finns så får man väl stå sitt kast. Det är väl en risk man får ta. Men då kanske det inte blir lika roligt när Farbror Haffa dyker upp?

  • örjan

    Kristoffer:
    Den här gången handlade det ju inte om att ”demonstrera sitt missnöje” utan om att konkret försöka rädda en vän från tortyr och i värsta fall döden, samt att hindra att svenska staten begår människorättsbrott. Vilka lagliga medel tycker du att man borde ha använt i det här läget?