98% ärlighet – endast 2 % fusk

Curt Malmberg, generaldirektör i Försäkringskassan och Björn Blomqvist, ordförande i Delegationen mot felaktiga utbetalningar väljer i en debattartikel i DN att fokusera på det som låter dåligt, men som i verkligheten faktiskt inte är dåligt alls. För som det står i deras debattartikel så är det väldigt få som fuskar med bidragen i Sverige. Väldigt få. Endast 2% av utbetalningarna beror på fusk eller brott:

I den siffran ingår också en uppskattning av det så kallade mörkertalet. Hälften beror på brott och hälften på misstag och slarv. Totalt motsvarar detta 4 procent av de totala utbetalningarna, varav hälften – 2 procent – är bidragsbrott. Variationerna är stora mellan olika trygghetssystem från 0,1 procent i ålderspensionssystemet till 18 procent i ekonomiskt bistånd (socialbidrag)

Det är i själva verket så lite att de åtgärder som de två föreslår förmodligen inte kommer att påverka siffran alls. Misstag kommer att begås även i framtiden, oavsett vilka kontrollsystem som finns. Och en liten andel människor kommer att räkna ut hur man fuskar, oavsett kontrollsystem. Det kostar förmodligen mer i skattepengar att bygga upp nya kontroller än vad vi förlorar i missatg och fusk per år. Och i så fall är ju åtärderna meningslösa även ur den aspekten, förutom att de förmodligen inte hjälper ett dugg.

Deras artikel i DN är bara ytterligare en skrämselartikel som ska underlätta för makthavarna i Sverige att skära ner på de sociala skyddssystemen. Genom att utmåla oss alla som fuskare försöker man undergräva förtroendet för välfärdssystemen och när det inte finns förtroende ökar fusket och olyckskorparna får rätt, varvid makten, just nu via en av borgerlig regering, kan ta bort de bidragssystem som behövs för att de fattigaste ska kunna leva bra.

Men återigen, endast 2% av alla utbetalningar i de sociala välfärdssystemen är fusk. 2% – det är faktiskt ingenting. 98% procent av alla utbetalningar sker alltså på goda och ärliga grunder. 98 procent. Snacka om ett ärligt folk.

Intressant?
Bloggat: Ett hjärta rött, Feel in the Blogg,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • ”0,1 procent i ålderspensionssystemet”

  – Svårt att fuska med ålderspensionen och utgör den allra största posten av utbetalningarna.

  ”18 procent i ekonomiskt bistånd (socialbidrag)”

  – Lättare att fuska, 1/5 fuskar. Snacka om ett ärligt folk? Vilket önsketänkande.

 • Rickard

  Varför alltid försöka sopa fusket under mattan? Inser du inte att det är genom att bekämpa fusket som vi faktiskt kan bevara trygghetssystemen.

  Omvänt, om folk vet att mycket av pengarna fuskas bort och att inget görs åt fuskarna så kan det bildas en opinion för att skära ner i själva välfärdssystemet. Det är just det som du är rädd ska hända, men nu vill du istället låtsas som problemet inte finns. 18% av alla social bidrags tagare blir ganska många som Peter påpekar.

  Tror du inte att folk är smarta nog att förstå hur mycket det fuskas?

 • Anders_S

  Sånt som i praktiken inte finns kan man inte sopa under mattan. Finns det inte så finns det inte. självklart ska fusk bekämpas. men det är gaska meingslöst att bekämpa det om kostnaderna är högre än vinsterna. De sista små procenetn fusk blir man aldrig av med. Men för den sakens skull ska man inte acceptera det.

  18% i socialbidragen är en ren gissning. Med tanke på hur fel man gissade kring VAB, sjukersättning osv så är den siffran förmodligen under 5% den också.

  Så jag skulle vilja säga att fukset är mindre än 2% och att andlen av folket som fuskar är ännu mindre. Man kan ju misstänka attd et är ett litet antal människor som står för stora delar av fusket.

 • Pingback: Den svenska STASI-regeringen | Svensson()

 • Pingback: Obetydligt fusk | Svensson()