Gudmundson är okunnig om Kuba också

En ny propagandaartikel av den i de flesta ämnen så okunnige Per Gudmundson har sett dagens ljus. Denna gång om Kuba och återigen ämnen som Gudmundson inte behärskar. Utrikespolitik, diplomati och bedömningar av politiken på Kuba. Det måste finans nåt som han kan, men jag har inte upptäckt det än. Därmed inte sagt att jag själv skulle vara så jävla duktig på allt. Redan öppningsmeningen avslöjar karlns inkompetens och dumhet:

Den svenska ambassaden ger aldrig någon hjälp.” Juan Gonzales Febles ser uppriktigt besviken ut, och jag skäms.

Sen när skulle det ingå en ambassads uppgifter att lägga sig i ett annat lands inrikespolitik. Sånt fungerar inte. Gudmundson gör sig skyldig till att sprida falska förhoppningar och falska föreställningar när han skäms för att ambassaden inte gör det som de inte ska göra. Dvs ambassaden sköter sitt jobb, inget att skämmas för alls.

Sen är det ju så att de flest kubaner lever på hederligtvanligt arbete som all andra, inte på svarta affärer eller utländska skriverier som kan förledas till att tro när man läser artikeln. Och att folk är arbetslösa är ju inte direkt unikt för Kuba. Förmodligen är det ju så att arbetslösheten är lägre på Kuba än i andra länder på jämförbara ekonomisk nivå. Inte heller att folk hindras från att ta jobb av politiska skäl är unikt för Kuba (förekommer flitigt i Sverige och är säkerligen vanligt i de flesta länder).

Uppgiften om medellönen säger faktiskt ingenting. Man måste ta häsnyn till andra saker också när man bedömer ett land och dess befolkningslevnadsstandard. Exempelvis hur sjukvården är eller hur mycket man faktiskt kan köpa för pengarna. Sjukvården på Kuba är exempelvis den bästa i hela latinamerika och för fattiga är den bättre än sjukvården i USA. I jämförelse med andra Latinamerikanska länder har Kuba en genosmnittlig levnadsstandard som är bättre än vad de flesta har. fattiga människor har det mycket bättre än i de flesta länder i centralamerika eller på den sydamerikanska kontinenten.

I slutändan innehåller faktiskt inte Per Gudmundsons artikel nåt annat än sedvanligt gnäll från den kanten. Detta trots att ämnet är angeläget. För Kuba har problem med demokratin, men SVD:s ledarskribent kalar inte av att kritisera detta på ett konstruktivt sätt. Som sagt, han är okunnig och inkompetent. I alla fall vad det gäller Kuba och demokrati.

Läs mer om Kuba:
Solidaritet och kritik utesluter inte varandra
Kubansk vänsteropposition om förändringar
Det är klart blockaden av Kuba måste hävas
Det här med Kuba och diktatur
Intressant?
Borgarmedia: SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Advertisements
 • Du som säger dig vara demokrat hamnar alltså trots detta i svaromål om Kuba. Är det en ryggmärgseffekt att försvara diktaturer (”problem med demokratin” måste vara tidernas understatement)? Skulle inte medellönen säga något därför att Kuba har fri sjukvård? Utrotas fattigdomen för att sjukvården är gratis? Kuba ÄR ett fattigt land. Kuba ÄR en diktatur.

  Men visst, det går framåt. Kubanerna har ju just givits möjlighet att köpa mobiltelefoner, vilket får ses som en liten revolution. Problemet är bara att de kostar mer än vad nästan alla kubaner har råd med.

 • Kära nån! Olagligt med mobiltelefon?? Stämmer detta??
  Om så är fallet så borde du ju faktiskt vara lite upprörd kan man tycka istället för att försvara Kuba.
  Skärpning för fan, sluta försvara all skit kuba håller på med. Visst vissa saker kanske är bra enligt dig! Och använd inte argumentet att det är sämre någon annanstans, två fel gör inte rätt, det måste du inse.
  Till sist, du vet inte vad du pratar om förrän du levt i en sådan diktatur, att du säger som du gör är lika med att spotta de förtryckta kubanerna i ansiktet. Väx upp eller flytta till Kuba själv. Men vad du än gör, försvara inte Kubas ledning. De människor som fängslas för att de tycker annorlunda är många, detta är inte demokrati oavsett vad du tror.

 • Anders_S

  Sluta dumma er. Jag skriver att Kuba inte är en demokrati. Läs sen vad jag skrivit i övrigt om Kuba. Speciellt du Hans, du har ju läst vad jag skrivit tidigare, exempelvis det inlägg Johan Ingerö berömde.
  http://www.zaramis.nu/blog/2007/12/10/demokratiskt-kuba/

  I motsats till er verkar jag kunna hålla flera tankar i luften på en gång. Jag kan se vad som är bra på Kuba och vad som är dåligt. Levnadsstandareden för vanligt folk är bra i jämförelse med likvärdiga länder. Demokratin är inte tillräcklig.

  Jämför gärna ovanstående inlägg med detta:
  http://www.zaramis.nu/blog/2007/12/10/demokratiskt-israel/

 • Jo, det går alldeles utmärkt att jämföra en månadslön med vad en mobiltelefon och ett abbonemang kostar.

  Du verkar ha någon (nästan patologisk) hang-up på SvDs ledare. Jag har läst otal försök att bara basha dem, och det är sällan den kritiken har mer substans än att du tycker ‘de borde skrivit något annat istället’

  Den gravaste kritiken denna gång var ett av Gudmundson återgivet citat (någon annans alltså) vars innehåll du inte tyckte var rättvisande.

 • Anders_S

  Jonas N: Det är knappast kubanen som skäms. Dessutom är Gudmundsons artikel sällsynt innehållslös.

  Eftersom jag tcyker SVD är bättre än DN på nyhetssidorna läser jag SVD. Då läser jag också ledarna. Följaktligen kommenterar jag SVD:s ledare mycket. Eftersom jag oftast inte håller med. GP läser jag också, men den tidningen har inte Twingly, så det är bättre att kommentera SVD om man vill ha läsare. Och det vill man ju.

 • ”Sen när skulle det ingå en ambassads uppgifter att lägga sig i ett annat lands inrikespolitik.”

  Att tillhandahålla en internetanslutning är ju knappast att lägga sig i ett lands inrikespolitik.

  Vi lever i en värld och de mänskliga rättigheterna gäller alla, även de som lever under förtryck, och om den svenska ambassaden skulle kunna göra någonting för att mildra förtrycket borde man så klart göra det.

 • Anders_S

  Calle: Jag skulle inte tycka det var fel om ambassaden tillhandahöll internetförbindelse. Mend et ingår som sagt vad inte i dne svenska ambassadens uppgifter att måna om kubanerna. Därför är det heller inget att skämams för.

 • Anders S

  Jo, jag förstår frasen ‘och jag skäms’ var det du menade bevisar ‘karlns inkompetens och dumhet’.

  Försök då föreställa dig hur din slutledningsförmåga (samt intelligens och och kompetens) skulle bedömas baserat på ditt första stycke om man använder samma standard.

  Eller om man skulle värdera din försäkran att:

  ”Uppgiften om medellönen säger faktiskt ingenting”
  eller
  ”Levnadsstandareden för vanligt folk är bra i jämförelse med likvärdiga länder”

  och då kanske man får fråga om du med ‘likvärdiga’ menar lika fattiga, eller andra socialistdiktaturer?

  Om du menade något alls, alltså ..

 • Anders_S

  Jonas N: Vad tror du om Uruguay, Brasilien, Colombia, Peru, Nicaragua, El Salvador, Mexico, Peru, Ecuador, Bolivia, Venezuela, Argentina, Panama, Honduras, Haiti, Dominikanska republiken, Chile osv.

  Nej, jag tror inte du förstår Jonas. Det som bevisar din dumhet är att du inte verkar klara ett resonemang som varar över mer än en mening. Han är dum/inkompetent/okunnig för han fattar inte vad som är en ambassads uppgift. Det förstår nog de flesta läsare, men det är förstås ett för svårt resonemang för en nyliberal. Det är ju längre än en mening.

 • Bengterikj

  Jag tycker Anders_S är läsvärd trots att jag inte alls delar hans politiska åsikter. Så tillåt mig några reflexioner: 1) varför lägga så mycket krut på en så till synes hopplös person som Gudmundson? 2) det är inte så svårt att vara lite bättre än de sämsta (Kuba i jämförelse) och 3) att det förekommer flitigt att folk hindras från att ta jobb av politiska skäl i Sverige är säkert riktigt; jag vet ett fall i min födelsestad Karlskrona där R Jomshof (sd) miste sitt lärarjobb av politiska skäl.

 • Anders_S

  Bengrerikj:

  När det gäller Gudmundson: Jag vill att SVD sparkar honom. Jag vill inte sätta i halsen varje gång jag läser ledarsidan. Han är inte tillräckligt duktig och desutom väldigt fördomsfull (min uppfattning). Men kanske har du rätt, jag bryr mig för mycket. Kanske bryr jag mig därför att han förstörde mycket för oss när vi som ordnade demonstrationerna i Göteborg 2001 försökte reda ut vad som hände och varför det gick fel tillsammans med polisen.

  Tidningen är värd bättre skribenter. Sanna Rayman är därvidlag ett klart uppköp. Av de som skriver nu tycker jag att hon och PJ Anders Linder är de bästa. Claes Arvidsson är inte så dålig som skribent heller, men åsiktsmässigt är vi naturligtvis långt ifrån varandra. Sen har jag ju på senare tid förvånansvärt ofta hamnat på samma ståndpunkter som Maria Abrahamsson. Jag skulle vilja säga att jag inte är typiskt vänster (alldeles för intrsserad av brott, poliser, straff etc för det).

  Om Kuba är jag överens, det är inte så svårt att vara bättre än de i botten. Men just sjukvården är bättre än i många rika länder.

  Sen är det naturligtvis så att jag skriver mindre bra ibland och bättre vid andra tillfällen (Bäst tycker jag själva tta jag är kring brottslighet och stadsplanering, det är det som engagerar mig mest)

 • Bengterikj

  Anders, tack för ett schysst svar.
  mvh, B-E

 • Dag Svensson

  Jag måste säga att man

  Sedan så förstår jag inte vad du menar med att Kuba har levnadsstandard jämfört med likvärdiga länder. Du verkar visst ha uteslutit demokrati och mänskliga rättigheter. För jag ser inte förbud mot småföretagande eller förbud mot att använda mobiltelefoner(nu upphävt tack och lov) eller det relativit komiska då det råder toalettpappersbrist och folk får använda tidningspapper istället eller att det p.g.a. planekonomi är omöjligt att få tag på basvaror som vi ser som självklara som att ha bra levnadsstandard.

  Det stämmer dock att Kuba har en mycket bra sjukvård men du kan inte basera alla dina argument på detta. För jag och förmodligen många människor med mig hade gett upp fri sjukvård för marknadsekonomi, fritt företagande, fri kommunikation, mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och demokrati.

 • Dag Svensson

  Ursäkta den uppstyckade texten. Vad jag ville säga i början var faktiskt lite kritik. Du har en väldigt läsvärd blogg men jag har lagt märke till att du likt Jinge så fort du blir argumenterad emot försöker framställa motargumentatörer som dumma eller allmänt idiotiska och för att bloggen ska bli än mer läsvärd så tycker jag att du bör tänka på detta.

 • Anders S

  Du får gärna avstå från att försöka recensera min intelligens. Jag är helt säker på att uppfattningen av din bara kan vinna på sånt. Jag är dessutom helt säker på att du är totalt oförmögen att gå i land med något sådant.

  Du har nu för tredje gången hävdat att Gudmundson måste vara inkompetent för att han återger vad ett antal kubaner anser eller ösnkar sig (och vad han får lov att skämas för, eller snarar inte får). Som jag sa nyss, jag tror du framstår som mer intelligent om du avstår från att redovisa hur du härleder dina insikter.

  Och om dessa länder tror jag att en mobil med abonnemang kostar mindre än en halv årslön i (nästan?) samtliga? Avsevärt mindre i de flesta. Så jag undrar fortfarande vad du menade!

  Jag ser fö ingenstans (Ingenstans!) var Gudmundson uttalar sig om vilka skyldigeter en ambassad har. Så när du pratar om ‘resonemang över flera meningar’ undrar jag om du inte menade ‘ser fler meningar än där finns’!?

  Men egentligen ville jag bara påpeka för dig att dina SvD-ledarrecensioner följer ett tydligt mönster, lätt identifierbart, och precis som du skrev oftast ”sällsynt innehållslös”.

  Men en sak är iaf intressant: Menar du att du vill riva upp den svenska arbetsrätten? Alltså att en arbetsgivare skall få sparka en medarbetare ifall denne inte anses prestera tillräckligt bra? Bara sådär? Det var i så fall en smula oväntat.

 • Anders_S

  Att mobiltelefon/mobiltelefoner är så dyrt i förhålladne til lön gäller i de flesta fattiga länder. PÅ Kuba kompenseras det av att annat, mer livsnödvändigt, är gratis eller billigt. I Brasilien får du klara dig både utan mobiltelefon och sjukvård. De fattigaste i Brasilien har oftast ingen årslön alls. Ofta inga pengar alls. Det samma gäller i de flesta lädner i Afrika.

  Det är klart att många av mina kommentarer till SVD-ledare följer ett visst mönster. Inget nytt i det. Har du funderat på att anledningen kanske kan vara att jag vill ha det så? Fast å andra sidan är det inte så. Läs min kommentarer om brott i förhållande till Maria Abrahmssons ledare.

  Om det är innehållslöst eller inte avgör ju den som läser. Det är olika för olika människor (precis som när det gäller SVD:s ledare).

 • Liza

  Anders, vi får nog ändå ge Per Gudmundson en chans att vara konsekvent här.

  Och förvänta oss att han snarast skriver en ledarartikel för varje totalitär stat som Sverige har ambassad i och ”skämmas” för att ambassaden inte låter oppositionella surfa på nätet där.

  Vi talar alltså om länder som om Algeriet, Bahrain, Brunei, Burma, Egypten, Eritrea, Etiopien, Förenade Arabemiraten, Jemen, Jordanien, Kazakstan, Kina, Libyen, Nordkorea, Oman, Pakistan, Qatar, Saudiarabien, Singapore, Somalia, Syrien, Tunisien, Turkmenistan, Uzbekistan och Vietnam.

  Ingen liten uppgift, men han verkar vara en ganska energisk och påhittig person.

 • Pingback: Cyberdemonstration mot förtryck | Svensson()

 • Petter

  Varför inte ha oövervakad surfning (internetaccess) i alla länder? Snart har alla västländer någon form av övervakning av användarna. Det finns även människor i den västländska världen som skulle behöva ha möjligheten att uttrycka sig utan att få de rättsliga följderna.

 • Pingback: Trottens Betraktelser » Deras sak är också vår!()