Cyberdemonstration mot förtryck

Reportrar utan gränser ordnar en protest mot förtryck av internetanvändare och journalister på sin hemsida. Sanna Rayman på SVD kopplar denna kampanj till Per Gudmundsons urusla ledare om Kuba. Hon uttrycker sig som förväntat dock lite bättre och smartare än denne.

Jag för min del kopplar kampanjen till att vi i Sverige kanske snart också hör till de länder där i alla fall internetanvändare förtrycks. Detta genom absurd avlyssningslagstiftning. Det finns protester mot detta också.

Och jag frågar mig varför länder som Saudi-Arabien och Ryssland inte finns med på listan hos Reportrar utan Gränser över de platser där man kan protestera. Eller Irak, Iran, Syrien, Afghanistan och Uzbekistan.

Intressant?
Bloggat: Rick Falkvinge, Alter Ego,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Nadia

  ”Jag för min del kopplar kampanjen till att vi i Sverige kanske snart också hör till de länder där i alla fall internetanvändare förtrycks. Detta genom absurd avlyssningslagstiftning. Det finns protester mot detta också.”

  Vet du Anders när jag bodde i Irak så var vår telefon avlyssnad och mina brev som jag fick från vänner i Sverige hade öppnats av myndigheter. Detta är verkligen någonting jag förknippade med diktaturer. Så du förstår min förvåning nu när jag ser att de fria, det demokratiska Svenska samhällets ledare, polis, militär etc nu får så fria händer att göra samma sak här?!! Jag talar med min omgivning att i Irak så var det så missbruket av makten började. Det finns ingenting som säger att Sverige eller något annat demokratiskt land är immun från att makt missbrukas av dem som får mer och mer av den.

  Är den någon som vet om alla våra politikers hem är avlyssnade? Är alla polisers hem avlyssnade? Är alla i säpo avlyssnade? Är alla inom försvarsmakten avlyssnade? Är alla inom FRA avlyssnade? Eller har vi på något sätt ett inbyggt unikt system att dessa personer i dessa kretsar INTE begår brott?

  De som skrämmer mig med detta system det är att demokratiska länders ledare som är för avlyssning kallar fortfarande totalitära regimen i Saudiarabien för en allierad.

 • Anders_S

  Nadia, jag har varit avlyssnad/övervakad av polisen på olika sätt under större delen av mitt liv. Min far och min farfar också.

  Under 1950-talet till 1970-talet åsiktsregistrerade den svenska säkerhetspolisen och den svenska militära underrättelsetjänsten 700 000 svenskar. Detta pågår än idag men i betydligt mindre skala. Och registren har ändrats så att parti och organisation inte längre finns med.

  Vissa delar av övervakningen har varit olaglig. Andra delar har varit laglig. Nu legaliseras de delar som förut gjorde i strid med lagen.