Rasistiskt från polisen

Rikskriminalen och dess chef Therese Mattsson lyckas verkligen uttrycka sig klumpigt och på ett sätt som är rasistiskt i en reklambroschyr för polisen. För broschyren kan uppenbarligen läsas som att vi svenskar (ursprungliga sådana, blonda och så där) är bättre än andra svenskar, såna som flyttat hit för att arbeta eller för att skydda sig från förföljelser och krig:

”Vi har levt ett ganska skyddat liv en bit från ­allfarvägarna. Vidare har vi en kultur som bygger på gemensamma värderingar om att ta hand om sin nästa, värna om de svaga och respektera allas integritet.”

och

”Migrationen innebär att vi får influenser från andra kulturer med andra värdegrunder. [En del av dem har flytt undan krig, svält, naturkatastrofer, religösa och etniska utrensningar osv] De kommer ofta från samhällen som kollapsat och där lag och ordning är ett passerat stadium. Där mord, tortyr, våldtäkt, rån, stöld och övergrepp ­blivit en naturlig vardag”.

Att polisens broschyr lätt kan uppfattas som rasistisk och nog måste anses vara det, har kolumnisten Ulkü Holago i SVD upptäckt:

Jag hoppades någonstans att klassandet av goda egenskaper som specifika för svenskar var ett ­passerat stadium. Att vi i vårt globaliserade informationssamhälle slutat tänka på ”kultur”, och vad som är ”naturligt”, som något givet och oföränderligt.

Jag levde i villfarelsen att de mest uppenbara ­uttrycken för så kallat vi och dom-tänkande sjöng på sista versen. Men i Therese Mattssons ”vi” ­ingår inte ”invandraren”, varken som offer för ­kriminalitet eller som fullvärdig del av sam­hället.

Förmodligen har det inte varit polisens mening att framstå som rasister. Men uppenbarligen har man inte funderat tillräckligt. För formuleringarna i broschyren är verkligen slarviga och helt klart rasistiskt färgade.

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , ,

Advertisements
 • christoffer

  Som vanligt så fuskas det med citaten.
  http://www.polisen.se/mediaarchive/4347/3474/3928/RKP07.pdf
  Här kommer HELA citatet
  ” ‚ÄùMigrationen innebär att vi får influenser från andra kulturer med andra värdegrunder. [En del av dem har flytt undan krig, svält, naturkatastrofer, religösa och etniska utrensningar osv] De kommer ofta från samhällen som kollapsat och där lag och ordning är ett passerat stadium. Där mord, tortyr, våldtäkt, rån, stöld och övergrepp ¬?blivit en naturlig vardag‚Äù.”

  Som du ser så blir det helt annan betydelse så man läser sannigen istället för ”tillrättalagda” citat

  för att visa hur man kan göra samma sak med din text.
  ”polisen[…] är bättre än andra svenskar”

  Detta är ett lika ”korrekt” citat som de du har ovan. men visar det vad du tycker ? ska jag använda det för att kalla dig rasist ? eller kanske borgare 🙂

  /C

 • Anders_S

  Eftersom jag just i mitt inlägg skrivit precis det om flyktingar osv förändras inte innehåller i mitt inlägg på något sätt. Slutsatserna av citaten är ändå att polisen skriverier är rasistiska. Oavsiktligt förstå, men ändå.

  Tack för länken, kunde inte hitta dokumentet i morse när jag letade, efetrsom jag visste på grudn av parentesen att nåt var borttaget. Har efter ditt påpekande korrigerat citatet.

 • christoffer

  Att du inte ser skilnaden i det korrekta citatet beror snarare på att du vill att det ska vara rassistisk.

  Det som skrivs där är fakta.
  följande tre fakta.
  1) de som komemr hit komemr från andra kulturer som har andra värderingar.

  2) många av dem har flytt från diverse otrevligheter.

  3) de som har flytt från otrevligheter har ofta kommit från länder med kolapsade sammhällssystem.

  Vilken av dessa FAKTA är felaktigt enligt dig ?
  Eller är fakta rasistiska nuförtiden ?
  /C

 • Jag måste säga tt jag tycker citatet är fruktansvärt – oavsett den där meningen inom parantes! Viken kultur är det som inte delar de ”svenska” värderingarna om ”att ta hand om sin nästa”, etc?
  Visst finns det alltför många kollapsade samhällen där våld och tortyr hör till vardagen – men var är det ”normalt” och uttryck för ”en kultur med andra värdegrunder”?

 • christoffer

  @ Carl
  Polisen sa aldrig att de andra kulturena inte delade de ”svenska” värderingarna.

  hon sade ”influenser från andra kulturer med andra värdegrunder” Det är sanning. Sen om dessa kulturer delar eller inte delar de svenska värderingar som du listar tas inte upp.

  Och kommentarerna om andra värdegrunder har inte (i texten) kopling till stycket om kollapsade samhällen. (dvs hon säger inte pga andra värdegrunder så kollapsade samhällen.)

  Du läser in saker i testen som inte finns.

 • Anders_S

  Christoffer, parentesen och fakta är inte rasistiska. Men sammanhanget som de återfinns i, gör att det hela sammantaget blir rasistiskt. Detta utan att det är meningen, utgår jag ifrån. Men även i vår obetänksamhet kan vi alla vara rasistiska. Polisen borde dock inte ska vara så obetänksamma i en broschyr.

  Instämmer för övrigt med Carl Jacobson. Alla kulturer delar väl värderingarna att ta hand om sin nästa osv.

 • christoffer

  @Anders Bevisbördan är din.
  Förklara och motivera varför detta är rasistiskt.

  för som det är nu så är det bara din åsikt och jag tex håller inte med dig.

  /C

 • Pingback: Vilka är en rasistisk poliskår till för? « Roya och Matildas blogg()

 • lasse

  Förmodligen har det inte varit polisens mening att framstå som rasister.

  Mening var uppenbart att diskutera grov organiserad brottslighet med bakgrund i en del medialt uppmärksammade fall och hur denna är gränsöverskridande.

  Hade nu inte polisen varit så ogina och överdrivet misstänksamma mot användandet av deras texter och förhindrat kopiering i sina PDF dokument hade det naturligtvis varit lättare att citera. Förstår de inte att öppnade av sådana töntiga säkerhetsspärrar bara är en knapptryckning bort.

  Hela stycket:

  ‚ÄùAndra värdegrunder
  Sverige är en attraktiv ‚Äùmarknad.‚Äù Vi har en hög levnadsstandard, goda inkomster och gott om materiella tillgångar som är begärliga för kriminella. Dessutom har vi ingen tradition när det gäller att handskas med riktigt grov kriminalitet. Vi har levt ett ganska skyddat liv en bit från allfarvägen. Vidare har vi en kultur som bygger på gemensamma värderingar om att ta hand om sin nästa, värna om de svaga och respektera allas integritet.

  Migrationen innebär att vi får influenser från andra kulturer med andra värdegrunder. En del av dem som kommer hit har flytt undan krig, svält, naturkatastrofer, religiösa och etniska utrensningar osv. De kommer ofta från samhällen som kollapsat och där lag och ordning är ett passerat stadium. Där mord, tortyr, våldtäkt, rån, stöld och övergrepp har blivit en naturlig vardag.‚Äù

  Och slutklämmen på migrationstemat kommer i nästa stycke om kriminalitet som ett yrkesval.

  ”(…)
  Många ungdomar saknar bra förebilder och attraheras av spänning, pengar, yttre attribut som guldkedjor, bilar och framgång hos det motsatta könet. Småkriminalitet och utpräglad gängmentalitet leder lätt till betydligt allvarligare situationer. Dessa gäng har ofta etniska förtecken och härstammar från gamla feodala samhällen med helt andra värderingar än vi är vana vid. Detta måste samhället uppmärksamma mycket mer.‚Äù

  Nog kan det finnas anledning till att diskutera om det skulle kunna utgöra ett problem om det finns motsättningar mellan ett modernt välfärdssamhälle där höga skatter för omfördelning är allmänt accepterade relativt feodala klankulturer där staten oftast inte anses vara något att lita på och snarast ses som en förtryckare.

 • Anders_S

  Fast det om gängen är ju skitsnack.De största gängen i Sverige är Hells Angels och Bandidos. Bägge härstammr från USA och har i hibdusak svenska medlemmar. Det invandrare som finns i Hells Angels är främst finländare. I Bandidos finns det lite fler och ganska blandat. I bägge de gängen finns det dessutom nazister.

  Brödraskapet Wolfpack är främst svenskar och innehåller nazister.

  De största gängen vid sidan av HA och Bandidos är ”juggemaffian” och Naserliga. Bägge med kopplingar till det forna Jugoslavien. Dvs också ett land utan feodal kultur.

  Original Gangsters har bildats av folk som i stor utsräckning är uppvuxna och födda i Sverige. Förebilden har varit amerikanska fängelsgäng och ungdomsgäng som 18:th Street (Mara 18), Mara Salvatrucha, Bloods, Crips osv.

  De flesta influenserna till gängen kommer alltså från USA. Inte från några eventuella ursprungsländer.

  Läs gärna mina många inlägg om de kriminella gängen. (Sök på de orden i mitt sökfält)
  Läs gärna också mitt inlägg om brottslighet och etnicitet.
  http://www.zaramis.nu/blog/2008/02/10/brottslighet-och-etnicitet/

  Kort sagt. Ovanstående citat från polisens skrift vittnar alltså ytterligare om hur fördomsfull och rasistisk skriften är.

 • Pingback: Kildén & Åsman » Bloggarkiv » Rättvisa med rasgränser()

 • Polisintresserad

  Inskränkt? Javisst! Rasistiskt? Nej! Det har gått för långt med uttrycket ”rasistiskt” i Sverige, på samma sätt som det gått inflation i uttrycket ”att bli kränkt”. Ordens egentliga betydelse urholkas när man använder dem så urskillningslöst! (Med detta menar jag inte att rasism inte skulle förekomma i vårt land).