Israels människofientliga krigföring

Påminner det inte om något, Israels sätt att beröva invånarna i Gaza all mänsklig värdighet. Israels sätt att svälta ut palestinierna i Gaza (och nu verkar det som om FN spelar med). Jag känner i alla fall igen det. Inte i förintelsen, för sånt ägnar sig inte Israel åt, oavsett hur kritiska vi är mot den staten. Man mördar inte ett folk på ett industriellt vis. Så där finns inga egentliga likheter.

Men innan nazisterna började mörda folk på löpande band gjorde man nåt annat. Man spärrade in folk i små områden med murar runt. Man berövade människorna innanför murarna bränsle, mata och mycket annat. Man berövade människorna innanför murarna möjligheten att leva ett människovärdigt liv. Man berövade dem mat, rent vatten, rekreation osv. Det är precis detta som Israel idag gör med invånarna i Gaza.

Nazisterna skapade ghetton i Warzawa, Lodz och andra städer. Där folk fick leva ett liv i svält och armod. Israel har skapat ett ghetto i Gaza där folk får leva i svält och armod.

Och precis som nazisternas ghetton skapade motstånd bland de som stängdes in skapar också ghettot i Gaza motstånd hos de instängda. Knappast något att förvåna sig över. Och precis som i Warsawaghettot samarbetar mottsåndmänen över all politisk gränser. Extremhöger med extremvänster, liberaler med kommunister, muslimer med kristna.

Vad händer om man inte gör motstånd då? Exemplen från världen är många. De flesta av de indianfolk som idag finns kvar i Nordamerika var de som slogs och gjorde motstånd. De som samarbetade finns inte mer. Från Warsawaghettot överlevde betydligt fler än från Lodz-gehttot. I det förstnämnda valde man till slut att slåss, att göra motstånd mot nazisterna och fler överlevde. I det sistnämnda valde man att samarbeta med nazisterna och väldigt få kom att överleva.

Jag, jag känner igen Israels hantering av palestinierna i Gaza. Det är precis samma hantering som nazisterna under andra världskriget använde när de inrättade ghetton för judar. Utsvältning, mord på civila och journalister, berövandet av den mänskliga värdigheten. De som försvarar Israel idag borde skämmas.

Intressant?
Bloggat: Jinge1, Jinge2, Rawia,
Borgarmedia: PDK1, PDK2,
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Jinges web och fotoblogg - politik, mellanˆstern, sverige, mediekritik, foto, regeringen, v‰nster, tidningar, bˆcker » Mona Sahlins omdˆme?()

 • Pingback: Jinges web och fotoblogg - politik, mellanˆstern, sverige, mediekritik, foto, regeringen, v‰nster, tidningar, bˆcker » Israels brott mot m‰nskligheten upprˆr allt fler()

 • Zoki

  Jag tror ej att Israel har för avsikt att utplåna alla palestinier,vad skulle dem ha för nytta av det!

  Avsikten med att stänga av elen är väl snarare att få Hamas att inse vilket högt pris vanliga palestinier får betala för Hamas handlingar.

  Att Israel firar 60 år har väl inget med ghettot i Warsava eller nordamerikas indianer att göra-när Ruwaida och andra miljöpartister går på Hizbollahs demostrationer är ni tysta och spelar med.

 • Du är ute mer än 60 år försent. Idag finns landet Israel, oavsett vad Du eller jag tycker, och är erkännt av de flesta länderna samt har säte i FN.

  Det finns både ett och annat att säga om hur det gick till när staten Israel bildades. Så långt kan jag hålla med dig.
  MEN inte ens det eller Israels många gånger både tveksamma och skamliga ageranden har räckt för att FN skall ta bort Israels status som ett eget land. ghettot i Warsawa respektive Nordamerikas indianer har inte ett dugg med saken att göra. Tro mig, en vän till mig som är Elderly i Ojibwas har liksom stora flertalet andra inte alls din uppfattning. Varken den ena eller andra sidan, eller om man så vill båda sidorna tillhör liksom vi kristna bokens folk och har samma Gamla Testamente eftersom grupperna har gemensam historia i forntiden. Därför är urbefolkning inte något som ens går att hävda från någondera sidan utan att den andra får samma rätt.

  Sedan finns det som sagt en hel del att säga om Israels agerande. Självfallet också en hel del att säga om Hamas och definitivt om Hizbollahs. Men det handlar inte om det. Ett land vilket är erkänt av FN och som Sverige har diplomatiska förbindelser med, vore det mycket märkligt om svenska politiker inte skulle få besöka.

 • Nisse

  Varför stanna vid 60 år tillbaka i tiden när skuldpoängen delas ut? Varför inte 600 eller 1200 år tillbaka?

 • Pingback: Fler osanna kommentarer om Israel : Motbilder()