Skattehöjningar bättre än sociala nedskärningar

Det svenska folket har sagt det klart i opinionsundersökningar. Man vill inte se nedskärningar på det sociala området. Hellre betalar man hög skatt. Idag presenteras en annan undersökning i Göteborgs-Posten. Av SEKO:s ordförande Janne Rudén. Den säger att det svenska folket inte vill se privatiseeringar. Att det svnska folket vill ha en gemensmt ägd och bra offentlig service.

Svenska Dagbaldets ledarsida vill dock inte göra som folket. SVD vill göra vad de de rika i Sverige önskar. De rika i Sverige och deras regering (alliansregeringen) vill rusta ner den sociala servicen så att de kan bli ännu rikare. Det tycker SVD:s ledarsida är bra. SVD vill gärna se mer skattesänkningar. Skattesänkningar som direkt slår mot den sociala välfärden och därmed mot de fattiga i samhället. Dessutom banar de väg för privatiseringar genom att det offentliga fungerar sämre på grund av för lite personal osv.

Jag har inget emot skattehöjningar som t.ex. att återställa fastighetsskatten så att rika får betala mer i fastighetsskatt. Motsatsen till den borgerliga regeringens förändringar som lett till att fattigare fastighetsägare betalar mer och rikare mindre skatt.

Jag är också säker på att sjuksköterskorna skulle acceptera en skattehöjning om de visste att det skulle leda till mer personal inom vården och bättre arbetsvillkor. Samtidigt som de naturligtvis måste få en hyfsad löneförhöjning i samband med årets avtalsrörelse. Och, ja det är underligt och fel att de som jobbar med människor (idag oftast kvinnor) har sämre betalt än många som arbetar med fysiska saker (idag oftast män) precis somd et står i ledaren i SVD. Men lösningen ligger definitivt inte i skattesänkningar eller privatiseringar.

Inte heller är det ett självändamål att höja skatten. En bättre åtgärd vore kanske att sluta subventionera resande med bil till jobbet. Resevadragen kan avskaffas. Det är bra för miljön, förbättrar statens finanser och har positiva fördelningspolitiska effekter i motsats till det förslag som några moderater i Göteborg lagt. Ett förslag som visserligen kommer att minska bilismen, men bara hos fattiga människor. Ett förslag som gjort för att ytterligare gynna de rika.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, SVD2, DN1, DN2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

8 svar på “Skattehöjningar bättre än sociala nedskärningar”

  1. En sak som stör mig med vänstern är att den pratar, resonerar och tänker som om den ägde folks inkomster.

    En sak som stör mig ännu mer med vänstern är att många inom den vill beskatta ”höginkomsttagare” extra kraftigt, så att de trycks ned till mycket lägre nivåer, enkom därför att de råkar ha en bättre inkomst. Någon rationell förklaring brukar inte ges, det talas mest med känslomässiga argument (avundsjuka fast med andra ord) och det diskuteras inte huruvida de ”högavlönade” arbetarna kanske faktiskt har gjort sig förtjänta av en god lön eller om ens den tagna skatten faktiskt VERKLIGEN behövs till någonting. Beskattning för beskattningens skull, med andra ord.

    Det jag kanske saknar mest är dock en diskussion inom vänstern om effekterna av ett högt skatteuttag, t.ex. att folk inte förmår avancera i det ekonomiska samhället då staten inte lämnar kvar marginaler för dem att klättra med… eller att vi idag lever i en betydligt mera gränslös värld och det enda sättet att förhindra att kompetent arbetskraft söker sig till andra länder, som låter dem behålla mer av frukten utav deras arbete, är att införa åtgärder som innebär någon grad utav livegenhet – och var inte poängen med vänstern, en gång i tiden, just att kapa sådana kedjor som band kvar folk till en plats i enlighet med överhetens vilja?

    Det är tyvärr lite talande att det finns ett citat som lyder något i still med ”Den radikala högern och den radikala vänstern är väldigt olika; fascisterna vill bygga murar som håller omvärlden borta från vårt land och dess invånare medan socialisterna vill bygga murar som håller vårt land och dess invånare borta från omvärlden.”

  2. Nils, det är till att ha fördomar. Du inbillar dig att vänstern inte diskuterar de skaer du tar upp. Det gör vi. Men du är ju inte vänster så du deltar ju inte i den debatten.

    Som sagt, jag föreslår till och med att vi ska ta bort ett avdrag istälelt för att höja skatten. Det finns problem emd rundgånegn i systemen. mend et fördelningspolitisk är naturligvis avgörande för hur en vänstermänniska ställer sig.

    Och naturligtvis måste radikala lösninagr på olika problem införas på global skala.

  3. Äntligen har jag hittat en sak där jag är överens med Anders S och det är avskaffandet av reseavdraget.

    Nu är det, som väl är, inte opinionsundersökningar som styr Sverige utan riksdagsval och där finns absolut ingen majoritet för högre skatter.
    Det är upp till de politiska partierna att gå till val på ökad skatter.
    Personligen tror jag inte det är en röstvinnare men som sagt det är min egna åsikt.

    Vad vården i Sverige behöver är att effektiviseras och att medlen utnyttjas rätt.
    Sjukvården idag är enormt ineffektiv med en stor administration som blir allt tyngre.
    Där finns det mycket att tjäna in som kan användas på reell vård.
    Att tillföra mer pengar till vården utan att effektivisera är att kasta pengarna i sjön.

  4. Anders: Jag trodde vi var överens om polisen också. Dessutom är vi överens om att byråkrati bör minimeras.

  5. Ja, tänk om det var så enkelt att vänsterblocket, medelst skattehöjningar, stod för förbättrad välfärd och högerblocket för motsatsen.

    Men: Har man levt i Sverige de senaste 25 åren vet man att vi TROTS världens högsta skatter har tvingats montera ned sjukvården, äldrevården, polis- och rättsväsendet, skolan samt vårt försvar. Att då börja yla om att höjda skatter skulla råda bot på situationen vittnar om ideologiska skygglappar.

    På vänsterkanten MÅSTE man börja förstå innebörden av ”skadliga skatter”. Det vill säga, det låter ju ideologiskt lockande med exempelvis förmögenhetsskatt…men om de flesta (tom ledande sossar nuförtiden) är ense om att den är skadlig för landets ekonomi och därmed för vår välfärd verkar det oansvarigt att behålla den av enbart ideologiska skäl. Tonårsaktigt, rentav. Mer vuxet vore det att svälja förtreten att en handfull ”rika” får ännu mera pengar.

    Och pratet om att fastighetsskatten är något som drabbar ”de rika” är ju strunt. Vi pratar ju om helt vanliga barnfamiljer, i helt vanliga villor. De rika klarar sig nog, med eller utan fastighetsskatt. Om vänstern ska ha något intellektuellt förtroendekapital kvar får man nog sluta betrakta alla som bor i villa för ”de rika” som ska ”klämmas åt”.

  6. Erik N: Så du menar att rika inte har barn och att borgarans förändring av fastighetsskatten inte gynnat de rika. Okunnigheten lyser från ditt inlägg.

    Varför ska man förstå nåt som är är propaganda?

    Nedmonteringen har skett därför att man sänkt skatterna och sparkat folk. Det gäller att förstå sambanden här. När ska högern börja begripa att om man tar bort pengar från offentlig sektor blir den sämre. Sen kan man klaga på det och privatisera. Det är ideologi och politiska beslut som styrt. Inte nåt annat.

  7. ”En sak som stör mig med vänstern är att den pratar, resonerar och tänker som om den ägde folks inkomster.”

    Folk kan inte generera mycket inkomster i isolation, det tar gemensamma resurser i anspråk. Dessa måste betalas.

    Ingen tror på gratis luncher. Eller gillar ”sneak fuckers”, egoister, eller psykopater. Man måste övervaka det gemensamma.

    Samarbete är lönsamt.

  8. ccima: ”Samarbete är lönsamt.”

    – Vad argumenterar du emot/för? Argumenterar du för att människor inte kan samarbeta själva och att staten därför måste övervaka och tvinga människor till att samarbeta? Intressant syn på människor, delas den av många inom vänstern?

    Anders S: ”Nedmonteringen har skett därför att man sänkt skatterna och sparkat folk.”

    – Svenskarna har aldrig betalat så mycket skatt som de gör idag. Den offentliga sektorn har rekordmycket pengar, så jag förstår faktiskt inte vad du yrar om. Förövrigt finns det emprisikt belagda samband vad gäller välfärd/välstånd och den ekonomiska politiken, du kan läsa om det här:

    http://www.freetheworld.com/2007/1EFW2007ch1.pdf

    Kolla in diagrammen från sida 23 och framåt.

Kommentarer är stängda.