Låt flyktingarna återvända

Det är enkelt att lösa problemet med de palestinska flyktingarna och flyktinglägren, varav de flesta står under israelisk kontroll. Låt flyktingarna återvända till de byar där de en gång bodde. Gaza skulle bli i stort sett tomt, många ställen på Västbanken skulle tömmas osv. Israel skulle i ett slag kunna bli nåt annat än det apartheidland det är idag. Med lite lagändringar skulle Israel därefter enkelt kunna bli en sekulär stat med lika rättigheter för alla.

Det är enkelt att förbättra för de palestinska flyktingarna. Enkelt för Israel att göra något om de bara ville. För det är Israel som kontrollerar de flesta palestinska flyktingläger, inte några arabiska stater som Per Jönsson i DN försöker påskina. Att sedan jämställa de palestinska flyktingarna med judiska flyktingar från olika muslimska länder är ett hån mot de palestinier som lever i flyktingläger som står under Israels kontroll och som regelbundet bombas som i Gaza. Eller i flyktingläger på Västbanken där rörelsfriheten är ytterst begränsad på grund av Israels ockupation i form av militär och bosättningar.

Det förtryck som gjorde att judarna i olika muslimska och arabiska länder flydde är naturligvts självklart att fördöma, men på inget sätt legitimerar detta Israels förtryck av palestinier. Att Israel tagit mot judiska flyktingar väl är bra. Problemet är att det skett i ett delvis dåligt syfte. I syftet att fövandla land som tidigare var palestinskt till judiskt. Palestinska byar har rivits, judiska byar skapats. Bosättningar har skapats och palestinier körts bort från sin mark.

Att Israel är 60 år är inget att fira. Att palestinierna förtryckts, jagats bort och förföljts i 60 år är något vi däremot bör sörja och protestera mot. Men som sagt, det är enkelt för Israel att börja åtgärda det man ställt till med under de 60 gångna åren. Låt oss kräva det av Israel istället för att fira.

Intressant?
Bloggat: Rawia Morra, Motbilder,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements