Ärligt sagt, hur vet dom det?

Hur vet PJ Anders Linder att Jens Lapidus lyssnar av jargong bättre än nån annan. Hur vet kritikerna att nämnde Lapidus känner till de kriminellas jargong. Svaret är att de inte har nån aning. Det har ingen aning om jargongen bland kriminella i Sverige, de har ingen aning om Lapidus har nån koll eller inte (det är ju knappast troligt att han har). Så i själva verket är det nog så att Jens Lapidus böcker är skrivet på ett språk och med en jargong som den svenska medelklassen tror att de kriminella, som ju främst kommer från arbetarklassen, använder sig av. En slags medelklassens fördomar om den andre, den kriminelle arbetaren, speglade i prosa om kriminella.

Det kan naturligtvis vara bra böcker ändå. Men det är bara tramsigt av kritiker och andra att tro det handlar om en genuin jargong och inte om en av medelklassen påhittad jargong. På nåt sätt speglar det återigen medelklassens och överklassens arrogans och fördomar.

Vill man läsa hur arbetarklassen och de kriminella verkligen talar och vilken jargong man använder så är det bra mycket bättre att läsa Renzo Aneröd. Det är äkta vara.

Intressant?
Bloggat: Boktok1, Boktok2, Daniel Åberg,
Borgarmedia: SVD1, SVD2, DN1,
Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Aldrig fucka upp av Jens Lapidus
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Blogged with the Flock Browser

Tags: , , , , ,

Advertisements