Bra förslag om polisen från Bodström

Förslaget från Thomas Bodström om att det vid mindre brott ska kunna räcka med ett strafföreläggande är bra och i linje på funderingar jag haft tidigare kring domstolar, åklagare , polisen och deras verksamhet:

Låt poliser med särskild behörighet utfärda strafföreläggande för de enklaste ärendena. Om polisen kunde utfärda strafföreläggande sparar man arbete och tid för alla inom rättsväsendet samt ger en snabb reaktion från samhället även vid enkla ärenden.

Även förslaget om att poliser ska kunna leda föundersökningar i enklare fall är vettigt. Det avlastar på ett bra sätt överlastade åklagarmyndigheter och synliggör dessutom att det i praktiken ofta går till på det viset redan idag. Även om en åklagare formellt är ansvarig sköts oftast det mesta av polisen själva . Åklagarens roll är ofta mer att godkänna det hela i slutändan. Överhuvudtaget är det flera bra förslag i Thomas Bodströms debattartikel. Som att han tar avstånd från det puckade förslaget att skolkande skolbarn ska hämtas av polis.

En del har reagerat kraftigt över att polisen ska få utfärda strafförelägganden. Men så är det redan idag för vissa bötesbrott som exempelvis fortkörning. Andra brott kan till och med p-vakter utfärda böter för direkt. Så där väldigt konstigt är ju därför inte Bodströms förslag. Exempelvis borde strafförelägganden kunna utfärdas för fusk med bidrag istället för att belasta åklagarmyndigheten.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, DN1, DN2,
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Advertisements
 • alvar

  Om man som jag blivit haffad och bötfälld ”påstådd rödljuskörning” av polisen när jag var på väg hem med en av polismännens f.d. flickvän så beklagar man nog snarare om polisen får mer makt att trakassera folk som dom inte gillar.

 • Fan Anders, är du och jag de enda vänsterbloggare som inte dissar idén totalt? Jag tycker den är värd att prövas för att stävja det ytterst irriterande småbuset.

 • Markus

  Så bra med poliser som även kan döma. Vilket drömsamhälle.

 • Anders_S

  Det verkar så Niklas. Alla accepterar ju att det går till så vid fortkörning så varför inte vi en del andra småbrott av liknande karaktär. Eller för fusk med bidrag, varför ska de brotten (som visserligen är få) gå till domstol.

 • Anders_S

  Markus Det handlar inte om att polsien ska döma. Det handlar om att de ska kunna ge dig böteslappen på en gång. Det görs redan i dga för en del småbrott, man skriver på ett papper om att strafföreläggande går bra och så slipper man rättegång.

 • Helge

  Det beror på vilken makt man vill delegera till polisen, jag är inte insatt i ämnet och borde därför kanske inte kommentera men jag gör det ändå.. Att delegera makten är inte alltid något positivt för det ökar risken för maktmissbruk. Om detta införs så måste man även göra det såpass transparent att maktmissbruk upptäkts snabbt och därmed också stävjar den innan den ens inträffar.

  Förändringen kan vara bra om den hjälper till att verkligen straffa de som nu slipper undan pga överbelastning av rättssystemet men om det införs slarvig, så kan den öka på brotten genom att polisen frestas att bli delaktiga genom t.ex. mutbrott, maktmissbruk osv.

 • Pingback: Nu är Thomas “Stasi” Bodström igång igen… « TantraBlog()