En sekulär stat måste vara målet

På det område som idag omfattar Israel och den ”fiktiva” staten Palestina, som idag inte är mer än ett antal splittrade områden på Västbanken och ett sammanhängande isolerat Gaza, är den enda lösningen på lång sikt att man skapar en sammanhängande sekulär stat. Dvs både staten Israel och den i nuläget icke-existerande staten Palestina får upphöra till förmån för nåt nytt. En tvåstatslösning kan, som jag ser det, inte fungera under nån längre tid. Eventuellt kan dock en tvåstatslösning fungera som en övergångslösning till en sekulär stat av det som idag är apartheidstaten Israel med vidhängande bantustans (Västbanken) och ghetto eller utomhusfängelse (Gaza).

En sådan långsiktig lösning är det enda som kan lösa upp knutarna i Palestina. Idag ser väl det ut som en utopi, men det är förmodligen den enda möjligheten. Det krävs dock en hel del av alla inblandade. Främst av förtryckarmakten och dess sionistiska styresmän.

Det krävs att man ger alla palestinska flyktingar rätt att återvända till sin mark. Det krävs att muren rivs, att bosättningar på Västbanken utryms och att alla invånare i det nuvarande Israel ges samma rättigheter. Det är grundförutsättningarna för att en sekulär stat överhuvudtaget ska kunna diskuteras. En stat där både judar, kristna, druser och muslimer kan bo. En stat där både israeler och palestinier kan bo. En demokratisk stat med lika rättigheter för alla.

Ingen av parterna visar idag en vilja till en vettig lösning i området. Det är dock bara den ena parten som är förtryckare. Det är denna förtryckare, dvs staten Israel, som måste backa, som måste ändra sig. För annars kan en lösning för området aldrig uppnås.

Och, nej Israel är ingen demokrati. Detta då man har bantustans där invånarna kontrolleras och används som arbetskraftsreserv utan några som helst rättigheter. Detta därför att man spärrar in människor i ett utomhusfängelse eller ghetto. Människor som saknar det mesta. Inklusive demokratiska rättigheter i den stat som i praktiken bestämmer över deras liv, Israel.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, SVD2, DN1, Guardian1, Guardian2
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Advertisements
 • Kanske petigt men Israel är väl även idag en sekulär stat. Däremot är det en stat för etniska judar. Det är således, om jag förstått saken rätt, etnicitet snarare än religion som utgör grunden för Israel.

 • Det är säreget att du inte kräver att en enda arabisk muslimsk stat ska vara sekulär medan den enda judiska staten ska vara det? Förklara!

  För tvåstatslösning, se http://www.israelinitiative.com/

 • Nej, Israel är inte en sekulär stat. Det finns särskilda judiska religiösa domstolar som dömer i ett paralelt rättegångssystem. Dessa dömer enligt judisk Halacka-lag (motsvarigheten till Sharia) och är kända för att hjälpa bossättare. Den israeliska tidningen Ha’aretz skriver:

  ”Zvia Sariel, a teen from Elon Moreh charged with attacking a Palestinian near her settlement, was released five days ago after three and a half months in detention. During that time, she refused to accept the authority of the Israeli court to deliberate her case and demanded to be tried by a court that follows the laws of the Torah. The judge, Navah Bechor, of the Kfar Sava Magistrate’s Court, ruled that Sariel should be released because the accusations against her could not be proved, but gave a scathing condemnation of the young woman’s behavior in court and her refusal to acknowledge its authority.”

  Utöver det har vi förstås att landet saknar borgerlig vigsel vilket gör att icke-judar inte får gifta sig med judar. Domare som dömer i civilrättsliga fall måste inte svära att följa statens lagar, endast religionens. Detta ger sjuka effekter som att män har rätt att neka sina fruar skillsmässa, men inte tvärtom.

 • Anders_S

  Harry: Det är klart jag kräver det. men nu skrve jag om israel. Det hade ju varit ganska puckat att då sticka in en mening om exemeplvis Saudi-Arabien i denna artikel.

 • eva

  Israel som är lika stort som en femtedel av Kalifornien, men fler journalister rapporterar därifrån än något annat land.
  Många av dessa journalister vet mycket lite om icke judiska Israeler.
  Var femte Israelisk medborgare är en en arabisk muslim. 25 % av israeliska barn är muslimer. Det vanligaste namnet för en pojke i Israel är Muhammad.Muslimer är lärare, bussförare och medlemmar av Knesset, som har en moske och en synagoga.
  Druzer som går in i IDF svär på sin egen heliga bok medan muslimska frivilliga svär på koranen.
  En del israeliska medborgare firar Palm söndagen och Påsk. Kristna araber är mest välbärgade och och välutbildade och den kristna bibeln är den snabbast växande boken i armen.

 • Pingback: Kildén & Åsman » Bloggarkiv » Olivträd i sorgflor…()

 • Vad Eva menar är att hon vill att organisationer som Samfundet Sverige-Israel genast ska upplösas och att inga 60 års jubileum för Israel ska firas. Istället skall alla där gå med i Samfundet Sverige-Kalifornien och ägna sig åt att fira Kaliforniens jubileum.

  Sant annars att var fjärde israelisk medborgare är palestinier. De får ta del av 2% av stadsbudgeten.

 • Ett litet förtydligande. 2% är andelens statsstöd för religiösa ändamål som går till den palestinska befolkningen (ja, jag vet att ordet p-a-l-e-s-t-i-n-i-e-r kan vara svårt att säga för en trogen sionist). I stort är andelen 4% för den palestinska fjärdedelen av befolkningen!

  Något Eva säkert kan jubla åt till 60 års jubiléet-

 • björn

  Den kristna religionen= jag tror det är ett fängelse (Gyroskopets 666) som en någorlunda omnipotent Gud (Sebaot) huserar med.
  Någongång kommer en annan civllisation.

  Ja, jag håller med. Dom kristna (Herman Schreibers från FN till Sinai= jävelskap som finns). Bättre å hålla det för sig själv och göra vettiga saker, bära frukt som G Brown bla sa (utifrån bla kristen moral).
  En sekulär stat (med anti-klerikala inslag givetvis).

 • Magnus

  Intressant att du går emot i princip hela världens uppfattning om hur den här konflikten måste lösas, dvs genom en ”enstatslösning”. Har du läst för mycket science fiction nyligen?

  Jag tror det är bäst om vi överlåter på israeler och palestinier själva att välja hur det ska bli, men vi ska givetvis knuffa dem i en riktning – fredens.

  Noterar också att du inte ställer några särskilda krav på Iran och deras finansiering av Hamas.

  Och hur demokratiskt är något av länderna från Marocko till Pakistan? Det går som ett svart bälte av diktaturer, alla muslimer. Är inte det ett långt större lidande än araber i Israel?

  Släpp sargen och kom in i matchen.