Israel har bevarat sin odemokratiska karaktär

Thomas Gür i SVD vet nog inte vad en demokrati är eller behöver innehålla för att det ska vara en demokrati. Det är olycksbådande när en kolumnist i en av Sveriges största dagstidningar hyllar en apartheidstat. För Israel är en apartheidstat, jämförbar med Sydafrika och en demokrati kan inte vara en apartheidstat.

Själva Israel, den del av Israel där man är medborgare i landet Israel har lagar som gör skillnad på en person utifrån religion och etnicitet. En sån lagstiftning är inte kompatibel med demokrati. Dessutom kan personer som olagligt ockuperat och bosatt sig på andras mark, som exempelvis på Västbanken, också vara medborgare i Israel, medan de som kördes bort 1948 inte får återvända till det land de kördes bort från. Det finns visserligen vissa problem med återvändande, man kan inte köra bort de som bor där idag, men sådant går att lösa om man vill. Nån sån vilja visar inte Israel. Inte heller dessa saker är förenligt med demokrati som jag ser det.

Slutligen har Israel precis som Sydafrika konstruerat områden som de i praktiken kontrollerar, men som ska var formellt självständiga, precis på samma sätt som Sydafrika skapade bantustans. Det handlar om de palestinska enklaverna på Västbanken och det stora ghettot Gaza. Dessa områden fungerar som arbetskraftsreserv för Israel, att använda när man vill och har behov. För att hålla folket i dessa områden nere, görs regelmässigt olika räder för att bomba, döda eller tillfångata folk. Detta görs till synes slumpmässigt och är ett effektiv sätt att bekämpa opposition och upprorstendenser. men leder förstås till många oskyldigt fängslade och många civila dödsoffer. Inget av detta är hellerr förenligt med demokrati.

Thomas Gür tar i sin krönika ställning för ovanstående förtryck genom att hylla Israel, en stat som begått och begår mer brott mot FN-resolutioner än något annat land i världen. I praktiken argumenterar han för att Israel har rätt att göra på det vis de gör, därför att de varit hotade av grannländerna. Han har naturtligtvis helt fel ochd et är dessutom ologiskt. Under större delen av efterkrigstiden har man (i alla fall den svenska militären) ansett att Sverige varit hotat av Sovjet. Sverige har inte jagat bort samerna och finnarna i Tornedalen trots detta. Det skulle ju vara någorlunda i linje med det som Israel gjorde 1948, när palestinier kördes bort. Men Sverige har inte betett sig så. Det har dock Israel och jag kan inte se att det på något sätt är förenligt med demokrati.

Thomas Gür är ute och cyklar. Dessutom försvarar han etnisk rensning, apartheid och förtryck. I själva verket är det också motsatt till vad Gür hävdar, Israel har beverat sin odemokratiska karaktär i 60 år.

Intressant?
Bloggat: Kildén & Åsman, Trotten, Esbati, Motbilder1, Motbilder2, BiologyandPolitics, Petter,
Borgarmedia: SVD1, DB, SVD2,
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Advertisements
 • Hej Svensson,
  jag tycker att du är den ologiske när du hävdar att G?ºr är ologisk och motiverar detta med att likställa det diffusa hot Sovjet innebar mot Sverige med det hot Israel upplevt, som, vilket G?ºr skriver, varit hot konkretiserat i handling. Han skriver:

  ”Israel är det enda medlemslandet i Förenta Natio-nerna vars rätt att existera öppet ifrågasätts av andra medlemmar av samma samfund, och samtliga grannstater har vid något tillfälle inlett angreppskrig.”

 • Anders_S

  Niklas: Det påstående du citerar är en av de rena lögnerna i G?ºrs artikel. Det är helt enkelt inte sant. (formellt är det kanske rätt eftersom andra hotade länder oftast inte är medlemmar i FN, men i pratiks politik och i verkligheten är påståendet dumheter)

  Taiwan har ifrågasatts öppet även om så inte sker just nu. Men Kina accepterar fortfarande inte Taiwans existens. (visserligen har man inte attackerat landet militärt, men hotat med det vid flera tillfällen). Östtimor, Somaliland, Sydjemen (finns inte längre), Eritrea är ytterligare några länder som ifrågasatts och i Eritreas fall dessutom angripits.

 • Niklas Elert: Har du någon gång funderat på varför man inte skulle få ifrågasätta Israels rätt att existera? Med det menar jag inte ifrågasätta människorna som bor i Israel rätt att existera. Det du menar menar är att vi ska göra likhetstecken mellan stat och människor. Den nuvarande Israeliska staten styrs av den sionistiska ideologin som är oförenlig med demokratiska grundprinciper som t ex alla människors lika värde oavsett etnicitet eller religiös tillhörighet.

 • Nja, G?ºr har ju tidigare sammarbetat med den israeliska lobbyn, dvs Svensk Israel-Information, så att han ljuger för Israels sak är väl inte så konstigt.

 • Israel är ju en sekulär stat som av vänstern ständigt anklagas för att bedriva apartheid? Jag undrar i vad denna apartheid består av?

  Flera islamska samfund har ju inför Israels 60-årsdag målat sina moskéer i Israeliska flaggans färger för att fira denna dag. Muslimer lever friare och med fler rättigheter i Israel än vad de hade gjort i något grannland.

  Vad är det med Israel som gör det till en apartheidstat som kan jämföras med Sydafrika?

  Tycker du att Israels grannländer också är apartheidstater?

 • Anders_S

  Peter, varför följer du inte länkarna. Där finns svaren på dina frågor om apartheid.

  Sen gör du ett misstag. Jag inkluderar Västbanken och Gaza i Israel då de i praktiken är delar av Israel och kontrolleras av Israel- Det är detta som göt analogin med Sydafrika enkel, vilket ju också framgår av mitt inlägg. Det kanske varit bra om du läst inlägget, så hade du sluppit skriva frågorna. Du frågar ju om saker som redan står i detta inlägg och i det länkade inlägget.

  När det gäller den sista frågan så är svaret nej. Däremot är de diktaturer (Egypten kräver egentligen lite mer analys) som förtrycker många minoriteter. Sen har vi Libanon som inte är en diktatur, men inte heller någon demokrati i egentlig mening. Av de grannländer som är rena diktaurer så stöder USA två (Saudi och Jordanien). Dessutom stöder USA Egypten.

 • Och Peter Albertsson kommer med den så upprepade lögnen om Israel som sekulär stat igen. Klistrar in från tidigare kommentar:

  Nej, Israel är inte en sekulär stat. Det finns särskilda judiska religiösa domstolar som dömer i ett paralelt rättegångssystem. Dessa dömer enligt judisk Halacka-lag (motsvarigheten till Sharia) och är kända för att hjälpa bossättare. Den israeliska tidningen Ha‚Äôaretz skriver:

  “Zvia Sariel, a teen from Elon Moreh charged with attacking a Palestinian near her settlement, was released five days ago after three and a half months in detention. During that time, she refused to accept the authority of the Israeli court to deliberate her case and demanded to be tried by a court that follows the laws of the Torah. The judge, Navah Bechor, of the Kfar Sava Magistrate’s Court, ruled that Sariel should be released because the accusations against her could not be proved, but gave a scathing condemnation of the young woman’s behavior in court and her refusal to acknowledge its authority.”

  Utöver det har vi förstås att landet saknar borgerlig vigsel vilket gör att icke-judar inte får gifta sig med judar. Domare som dömer i civilrättsliga fall måste inte svära att följa statens lagar, endast religionens. Detta ger sjuka effekter som att män har rätt att neka sina fruar skillsmässa, men inte tvärtom.

 • Nu ser jag att du för att lyckas med konststycket att kalla Israel för en apartheidstat, inkluderar Gaza och Västbanken som en del av Israel.

  Du inkluderar alltså icke israeliska medborgare utanför Israeliska statens gränser, för att komma till slutsatsen att dessa inte har samma rättigheter som Israeliska medborgare i Israel. Det samma är ju sant för antagligen exakt varje land i hela världen, vilket borde göra alla länder till apartheidstater enligt den definition som ni i avgrundsvänstern har hittat på för att åstadkomma denna helt vanvettiga slutsats.

  Och grannländerna anser du inte vara apartheidstater?

  /*Islamofobiska länkar till antisemitisk skit är inte tillåtna*/

 • ”Och grannländerna anser du inte vara apartheidstater?”

  Det är de kanske, men vad i hela friden har det med frågan apartheidstaten Israel att göra?