Klimatrörelsen är också en rörelse för mindre svält

Det skriver Socialistiska Partiets danska systerorganisation SAP i ett uttalande:

Sultens årsager er mangfoldige. Der er tale om konsekvenserne af flere års dårlig høst og om mange års forbryderisk låne- og bistandspolitik, der har ødelagt det lokale, selvforsynende landbrug. Et andet element er, at den generelle oliekrise betyder højere produktionsomkostninger i landbruget.

Hertil føjer sig den trussel, der ligger i målsætningerne om på sigt at omlægge mere betydelige dele af fødevareproduktionen til biobrændsel produktion – lidt poetisk at lave mad til olie.

Konsekvenserne taler deres eget tydelige sprog: Fra marts 2007 til marts i år er prisen på kornprodukter steget med 88%, prisen på olier og fedt er steget med 106%, og prisen på mejeriprodukter med 48%. For den enorme del af jordens befolkning, hvis budget går næsten ubeskåret til indkøbet af basale fødevarer, er denne udvikling fatal.

Klimaspørgsmålet er i uhyggelig grad til stede i de sociale kampe, dette udløser. Ikke blot fordi de menneskeskabte klimaforandringer er en årsag til fejlslagen høst, og fordi landbrugsland omlægges til produktion af biobrændsel, men i lige så høj grad fordi fødevarekrisen bliver brugt til endnu engang at undslippe bevidst, målrettet handling på klimaområdet .

Lösningarna på problemen är i teroin ganska enkla, men det nyliberala paradigmet som styr i världen vill inte ha dessa lösningar. Kapitalismen i sin nyliberala skepnad vägrar ta till de lösningar som kan hjälpa världen som exempelvis:

 • Massiv omläggning av energisektorn till att använda förnyelsebara energikällor
 • Rejäl utbyggnad av kollektivtrafik och en begränsning av bilismen
 • Ett ekologiskt jordbruk inklusive en minskad köttproduktion

Det finns alltså saker som kan och måsta göras. Kapitalismen vill inta använda sig av dessa lösninagr och marknaden har inte de funktioner som behövs för att lösningarna ska kunna realiseras. Varken marknaden eller kapitalismen kan alltså lösa de problem som finns. Det krävs nåt annat.

Läs mer:

Intressant?
Bloggat: Mullvaden1, Mullvaden2, Intisbloggen, BiologyandPolitics, Kildén & Åsman,
Media: Ny Teknik, ETC,
Andra bloggar om: , , , , ,

Advertisements
 • Lars

  ”Det finsn alltså saker som kan och måset göras. Kapitalismen vill inta använda sig av dessa lösninagr och marknaden har inte de funktioner som behövs för att lösningarna ska kunna realiseras. Varken marknaden eller kapitalismen kan alltså lösa de problem som finns. Det krävs nåt annat.”

  Kan du forklara lite vad det har ”annat” ar och hur det kan inforas?

 • Anders_S

  Lars, du kan läsa nåt av alla mina andra inlägg i frågan så står svaret på din fråga där. Förlj också länkarna, där finns också svar. Detta inlägg hade inte som syfte att presentera nåt fullödigt alternativ, men det ger ändå en fingervisning om vad jag menar. För guds skull, läs innantill innan ni ställer frågor som redan är besvarade nån annan stans eller i den aktuella artikeln.

 • Pingback: Kildén & Åsman » Bloggarkiv » Klimatet en klassfråga()

 • Apan

  Det finns ju flera faktorer som spelar in. Kineser och ryssar är nu mera så rika att de har råd att köpa och trissa upp priset på produkter vilket de inte hade förut. Att bara skylla på bilism och transporter är fel.

  Dessutom har ju problemet ALDRIG varit för lite mat i världen utan för mycket mat på vissa ställen och ingen mat på andra ställen. Ergo ett icke nytt probelm. Det riktiga hotet mot med risk för massvält är ju om (när ?) de stora klimatändringarna gör stora områden obrukbara för att odla mat på för att det antingen blivit öken där eller så är områdena satta under vatten.