Leif GW Persson skeptisk till polisens nya idéer

Polisforskaren Leif GW Persson säger upp sig från polisen för att istället skriva en faktabok om grov brottslighet. Fast han ska också jobba åt polisen genom att hjälpa dem med ett nytt datasystem så helt lämnar han inte Rikspolisstyrelsen.

Som skäl till att han slutar uppger han ett missnöje med att polisen satsar för mycket på byråkrati och centralmakt. När det gäller byråkrati kan jag hålla med, men jag känner mig tveksam inför hans prat om om för mycket resurser till centrala polismyndigheter. Menar han att det satsas för mycket på Säpo är jag överens med honom. Annars tror jag han har fel. Jag tror RPS behöver stärkas i förhållande till de i praktiken autonoma polisdistrikten utan politisk styrning och kontroll.

Men när det gäller de nya satsningarna obefintliga effekter vad det gäller brottsligheten, vardagsbrottsligheten såväl som gängbrottsligheten så har jag samma uppfattning som herr Persson. Hårda tag och tuffa poliser är helt ointressant så länge man inte satsar på förebyggande åtgärder.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, DN1, DN2, EX, HD, SDS,
Andra bloggar om: , , , , , ,

Advertisements