EU – storföretagens förlängda arm

Det visste jag väl i och för sig. EU:s olika fördrag, inklusive den nya konstitutionen (grundlagen) som vi ju inte får folkomrösta om, syftar hela tiden till att skydda företagen och deras intressen gentemot krav från arbetare och vanligt folk.

Men nu visas det ytterligt tydligt och klart hur EU är storföretagens försvarare och gynnare. När man ska ta fram kostråd överlåts detta till en av livsmedelsindustrins lobbyorganisationer:

Samtidigt rapporterades att EU inlett en motsvarande översyn och att det skapats ett nätverk, Eurreca, vars uppgift är att ta fram det underlag som behövs. Eftersom en genomgång av forskningen kring näringsämnen är extremt omfattande och dyr väntas EU:s genomgång bli basen även för den nordiska översynen.

Vad som inte nämndes var att ­Eurreca startats på initiativ av ­International life sciences institute, ILSI, som grundades 1978 av Coca-Cola, General Foods, Heinz, Kraft och Procter & Gamble. Idag backas ILSI upp av flera hundra av världens största livsmedels-, kemi- och läkemedelsföretag.

Kostråd framtagna av representanter för bolag som Coca Cola, Kraft,Heinz osv är som jag ser det inte speciellt trovärdiga. Vem vet, kanske ketchup och den sockerlösning som kallas läskedryck kommer att ingå i förslaget på det som vi ska äta mer av. Jag kommer i alla fall inte att ta några kostråd som kommer från det gänget på allvar. Där verkar till och med SVD hålla med i artikeln, Målet är att främja ägarna. Visst är det så, en lobbyorganisations uppgift är att främja de som organisationen jobbar för, dvs storföretagen i livsmedelsbranschen i detta fall.

Att EU sen också väljer att gynna storföretagen genom att låta livsmedelsindustrins lobbyorganisation ta fram kostråden visar hur odemokratiskt EU är. Hur EU konsekvent gynnar storkapitalet, storföretagen.

Intressant?
Borgarmedia: DN,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • ”Men vi måste vara meeeed för att kunna påverka, oavsett hur fuckade vi blir av det i processen” brukar sossarna bräka.

    Förstår du hur trött jag blev på att höra det, Anders?