Bevisen för att FARC tjänar pengar på knark är svaga

USA och den colombianska regeringen påstår med ett klockverks regelbundenhet att den colombianska gerillan FARC är inblandad i kokainhandeln. Det finns mycket som tyder på att så kan vara fallet. Men de är en mindre spelare. Betydligt större gangsterligor dominerar nämligen denna handel. De viktigaste gängen inom dagens hantering av kokain inom Colombia är resterna av den stora regerings- och USA-stödda milisen AUC, som en svensk moderat tidigare uttalat sitt stöd för. Det är de dominerande grupperna bland de över 300 smågrupper som anses ha ersatt de stora Medellin- och Calikartellerna.

När det gäller smugglingen av kokain från Colombia till andra länder så vet man att flygplan och flygbolag som CIA använder används i denna smuggling. Detta därför att enstaka sådana plan faktiskt störtat, lastade med kokain. Andra sådana plan har påträffats med kokainlast på annat sätt. Att CIA-anställd och CIA-anlitade människor sysslar med droghantering är nu inget nytt. I Sydostasien var det legio och man var också inblandade i det som kallades French Connection och ganska säkert också i sådan handel i dagens Afghanistan.

För att dölja sin egen inblandning skyller CIA och USA regelmässigt på vänsterledare. Deras uppgifter blir emellertid inte speciellt trovärdiga då bevis finns för att de själva gynnar droghandeln för att på så sätt slå mot ”kommunismen” eller ”islamismen”.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, SVD2, DB,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Fredrik Viberg

  Du verkar mena ungefär att om Farc nu skulle syssla med kokainhandel så är det i så liten omfattning att det inte gör så mycket när det finns andra som är värre. Märkligt resonemang…

 • Helge

  Vad är det som är märkligt med det? Mindre spelare gör mindre skada. Om USA verkligen hade en vilja att stoppa droghandeln så kunde de göra det till en stor del. Som det är nu så vet inte vänstra handen vad den högra gör..

 • Henrik

  FARC tjänar väl pengar på kidnappningar ist…

 • Pingback: Kokaodlingarna ökar dramatiskt | Svensson()

 • Pingback: FARC vill ha fredsförhandlingar | Svensson()