Vad sysslar vänsterpartiet med?

Varför ägnar de sig åt att ta fram en rapport om småföretagarnas villkor. Småföretagarna är ur numerär och ekonomisk synpunkt en helt försumbar grupp i det svenska samhället. De kommer aldrig att vara en viktig grupp när det gäller arbetstillfällen och de kommer aldrig att vara en radikal grupp. Det finns vissa mindre problem med småföretagande (arbetsgivaravgiften när man ska anställa är det problem jag främst tänker på). Men de problem, bl.a. momsredovisning, som nämns i Sanna Raymans ledare om Vänsterpartiets rapport är faktiskt inga större problem.

Men låt oss skita i vad borgarna anser vara problem för småföretagare i detta nu och istället fråga oss vad vänsterpartiet har för problem som överhuvudtaget bryr sig om att ta fram en rapport om småföretagarnas villko. Vore det inte bättre om man ägnade all sin tid åt att fundera ut hur man kan göra det bättre för arbetarklassen och ingen tid åt småborgarnas (den marxistiska termen för småföretagarna) eventuella problem. Arbetarklassen kan inte få det bättre genom att det startas fler småföretag. Det är bara en borgerlig myt. Vänsterpartiet ägnar onödig tid åt onödiga och oviktiga saker. (fast de har ju uppenbart gjort detta förut, redan år 2006)

Intressant?
Borgarmedia: E24, SMP,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

4 svar på “Vad sysslar vänsterpartiet med?”

  1. Borgarna har faktiskt gjort det jobbigare för småföretagarna hittils. Det är olika momsredovisningar hit och dit beroeende på månad, och arbetsgivaravgiften har höjts.
    Nu ska man skippa revisionsplikten vilket egentligen leder till att ärliga företag fortsätter med sin redovisning, medan andra mindre oärliga har det ännu lättare för att fiffla om ingen kollar vad man gör.
    Jag tror att det finns mycket att hämta från småföretag för v. Alla kollektiv och bostadsrättsföreningar är ju småföretag (bostadsrätter är ju faktiskt ett kollektivt ägande av en (eller flera) fastighet(er) kan man säga).
    Jag tror dock att man missar i analysen vad för företag v vill ha.
    Dom kunde skippat den här rapporten och funderat en omgång till. Det finns mycket att göra för småföretagen. Lagen om offentlig upphandling borde man ta en titt på som exempel. Där fuskas det och utnyttjas nåt kolossalt med uppgjorda kontrakt och kreditfakturor. Och det är på bekostnad av småföretag. Jag kan hålla en kurs hur man skulle kunna fiffla med den offentliga sektorn. Men jag tror att många v:are skulle bli mörkrädda om dom visste hur utbrett det är.

  2. Herrejistenes vad lost du verkar ibland. Du vet väl att den absoluta majoriteten av småbolag drivs av människor som är tradtionella ”arbetare” som snickare, rörmokare och bilmekaniker. Som god tvåa kommer småföretag som oftast bara består av en anställd som hyr ut sig själv som konsult. Kanske mer utbildning än grupp ett men fortfarande väldigt lika villkor och affärsidé. Men amn får väl förstå dig också. Kommunisterna (eller socialist som du kanske vill kallas när kommunism blivit lite ”fult”) har ju sin maktbas och ursprung bland människor som jobbar i stora företag med simpla arbetsuppgifter som vem som helst klarar. Då finns där en klar motpart vilket inte finns om man jobbar åt sig själv och då behövs ju inte ni.

  3. Småföretag är iofs viktiga, de var de tom i Östtyskland fast de bara stod för ett par procent av BNP. De bidrog till jordbruket.

    Och just bönderna är ju småföretag här. Vi har inte stora konglomerat som producerar jordbruksprodukter, eller sovjet-kollektivjordbruk för den delen heller.

    Egen anställd behöver det inte vara så kul att vara, men småföretag är ju mycket mer än så och det är ju mycket mer än reglerna som är problemet. Ett bra affärssystem kostar lätt miljoner t ex, för en mindre fabrik förmodligen mer än så. De är ju hjälpmedel som gör verksamheten effektivare, men att komma med massor nya regler betyder ju också att man behöver bygga om affärssystemen 🙂 Sen kommer ju småföretag aldrig ha samma ekonomiska makt oavsett hur mycket belånade de får vara. Att hålla på och ändra regler är dock dyrare än ”regelkrångel” för dom skulle jag tro. Egen anställdas ekonomiska betydelse är dock såklart liten. Och inte behöver det bli lättare att starta företag. Tillgång till kapital kan dock alltid bli bättre, men det kommer alltid att vara svårt.

Kommentarer är stängda.