Vem bryr sig om nationaldag?

Överklassen, eliten och makthavarna i Sverige har hittat på en nationaldag som de vill att svenskarna ska fira. Det finns ingen naturlig anledning och ingen sådan tradition i Sverige. Det hela är lika konstgjort som sångerskan Dolly Partons kropp. Hon sjunger trots allt bra, men med den svenska nationaldagen hittar jag ingenting vettigt eller bra. Det gör inte de flesta andra svenskar heller. Det enda vettiga är att lägga ner hela projektet. Låt oss istället fira midsommar ånnu mer. Det är den verkliga nationaldagen i Sverige.

Eftersom nationaldagen saknar folklig förankring blir resultatet av överhetens försk att yxa till ett firande som inge bryr sig styltigt och konstigt. Dessutom så tas dagen lätt över av högerextremister. För när inga vanliga människor bryr sig tar tokarna lätt över, i detta fall högerextremistiska tokar.

Det enda rätta är som sagt att avskaffa nationaldagen igen. För det är en dag utan folklig förankring, en konstruktion utan vettigt syfte och utan att någon egentligen bryr sig. Lägg ner skiten helt enkelt. Det är överklassens och borgarnas projekt som inte förjänar att man firar den. Och unken nationalism känns ju inte heller speciellt fräscht.

Intressant?
Bloggat: Kim Müller,
Borgarmedia: SVD1, DN1, DN2, DN3, AB1, AB2, SVD2, HD1,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Blogged with the Flock Browser

Tags: , , ,

Advertisements
 • 1 maj har ingen folklig förankring. Är du för ett avskaffande där också?

 • Ja att den där ”nationaldagen” skulle bli en brun dag i almanackan hade man ju kunnat räkna ut med lilltån!

 • Anders

  avskaffa nationaldagen OCH första maj som helgdagar och lägg dessa två dagarna kring midsommar.

  De som vill gå med i tomtarnas vaktparad kan ta semester den dagen.
  Politiskt färgade helgdagar känns förlegat.

 • Håller fullkomligt med. Midsommarafton ÄR Sveriges nationaldag – spelar ingen roll hur mycket man försöker ändra på det. 6:e juni har blivit den stora TRÄDGÅRDSDAGEN istället. Iofs inte mig emot 🙂

 • Pingback: Glädjande att svenskar tar avtånd från vidskepelse | Svensson()

 • Pingback: Jag skiter i den så kallade nationaldagen | Svensson()