Våldsamma nazister – som vanligt

Nazisterna i Stockholm ballade som vanligt ur. De försökte nagripa åskådare och motdemonstranter, något som Per Gudmundson på SDV blev vittne till. Han kan dock inte låta bli att slänga ur sig en floskel om att vänsterexterister är extremt våldsbenägna. Ett påstående som faktiskt saknar både sanning och relevans. De var inte inblandade i det aktuella anfallet från nazisterna och all statistik visar att vänsterns brottslighet är en bråkdel av extremhögerns och dessutom i huvudsak klotter och skadegörelse. Medan nazister och högerextremister regelbundet mördar folk har vänsterextremister inte gjort det sen 1908.

Det är faktum. Sen är jag, på grund av betydligt större erfarnehet av polisens arbete än vad Gudmundson har, mindre imponerad av polisens arbete än vad denna tycks vara. Jag ve att polisen många gånger går över gränsen för det acceptabla eller tillåtna och att det är polisen som ibland skapar våldsamma situationer som inte att behövt uppstå med ett vettigare agerande.

I Stockholm greps ett stort antal nazister och omhändertogs ett ungefär lika stort antal vänsterfolk. Att gripas är betydligt allvarligare än att bli omhändertagen. Det förstnämnda betyder att man är misstänkt för brott. Det gör inte det sistnämnda. Ett tjugotal av nazisterna har nu också blivit anhållna, vilket innebär en stärkt brottsmisstanke.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, SVD2, DN1, DN2, SDS1
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Onödigt våld i Göteborg | Svensson()

 • Ja den dagen Gudmundson faktiskt fäller en kommentar om något han faktiskt har koll på är det nog dags att lösa tillbaka medlemskapet i kyrkan och börja ångra sina synder, för då är nog domedagen nära.

  😉

 • Att Afa är extremt våldsbenägna är väl inte direkt någon överdrift. Att stå och kasta flaskor på ett demonstrationståg som både har polistillstånd och grundlagsstöd för att demonstrera, är inte acceptabelt. Knökar inom Afa brukar få nazisterna att framstå i god dager, vilket väl säger det mesta om dem.

 • Anders_S

  Hans. AFA:s våldsmahet är betdyligt överdriven. Ofta har dessutom AFA inget med ett specifikt vänstervåld att göra. Det är ofta andra grupper eller helt oorganiserade.

  När det gäller att få nazistera attf ramstå som bätre i vissa sammnhang så händer detta. Det är defintivt inte ett vettgt agerande.

  autonoma och anarkister har ofta en falkti inställnign till agerande och aktion. De tror att individuella eller minoritetsaktioner kan påveerka saker. Så är oftast inte fallet dock

 • Håkan

  För några år sedan blev jag vittne till en antiporraktion på Södra Förstadsgatan i Malmö. Vet inte under vilket namn de unga svartklädda slogs men de var i alla fall allt annat än fredliga. En kvinnlig polis blev träffad i ansiktet av en gatsten och hon förlorade rätt mycket blod innan ambulansen rullade iväg. Detta var förvisso inget mord men borde definitivt rubriceras som mordförsök. Sedan den dagen betraktar jag vänsteraktivister som ett lika stort hot mot demokratin som nassarna.

 • Tor

  Fakta talar för sig själv.
  Antalet som dött av högerextremt våld de senaste 20 åren; cirka 20 personer.
  Antalet som dött av vänsterextremt våld de senaste 20 åren; 0 personer.

  Men i den offentliga debatten talas, med få undantag, bara om det ”vänsterextrema” våldet. Högerextremt våld och mord är sällan ett problem, om det inte är poliser eller journalister som mördas.

  Skälet till detta är antagligen att våldet i sig är ointressant. De flesta anser t ex att det är rätt att döda andra människor i en krigssituation med en angripande nation som invaderar Sverige.
  Våldet i sig är inte fel, utan endast vem som utövar det och i vilken situation.

  Så varför är då det vänsterextrema våldet mer skrämmande för de som styr den politiska dagordningen i Sverige? Jo, därför att de fruktar vänstern mer än de högerextrema. Det är ganska självklart, annars skulle man skriva mer om det högerextrema våldet. Kommunism är helt enkelt mer skrämmande för makteliten än nazism.

  Att Gudmundsson är imponerad av polisens våldsutövning och Kilopolisens hårdhänta behandling av högerextremisterna, visar ju också att det inte handlar om våld egentligen. Våld är bara något man tar till och gapar om när man vill misskreditera en politisk motståndare. När ens egna tar till våld så är det ju aldrig fel.

 • Pingback: Trottens Betraktelser » Stökig nationaldag i Stockholm()