Vilken teknik vill vi ha?

Det verkar som om Peter Karlberg fått för sig att jag är teknikfientlig. Jag ? För mig och den som känner mig är detta epitet helt främmande. En datanörd med hela arbetsrummet full av datorer av olika ålder och sort. En man som i större delen av sitt sitt liv varit reparatör, mekaniker. Teknikfientlig? Knappast.

Det som gjort att Peter Karlberg fått detta för sig är det faktum att jag inte tror att vi kan utveckla tekniska lösningar för att rädda den typ av bilism vi har idag. Jag kan inte se att vi på något effektivt och billigt sätt kan ha massbilism utan fossila bränslen. Dvs jag tror att den typen av argument som framförs i en debattartikel i SVD om att elbilar ska trafikera Förbifart Stockholm inte håller. Jag tror inte det är möjligt i dagens läge helt enkelt.

Konsekvensen av mitt resonemang blir att vi ska satsa på en annan teknik inom transportsektorn. En teknik som har större förutsättningar att lösa de problem vi står inför. En teknik som är kollektiv istället för indiviuell, en teknik som är gemensam istället för egoistisk, en teknik som är positiv för alla de som idag inte kan ha en bil, av ekonomiska skäl, sjukdomsskäl eller vad det nu månde vara. Den transporteknik jag vill se är en teknik som hjälper oss att lösa klimatproblemen och hjälper oss att skapa bättre städer. Jag tror inte på det som Peter Karlberg och artikelförfattarna verkar tro på. Jag tror inte den transporttekniken kan hjälpa till att lösa jordens problem. Jag tror det behövs en annan teknik för det.

Nej, teknikfientlig är jag inte. Jag tror bara på en annan sorts teknik än Karlberg, Perbo och Alenius. Teknikfientlig är jag inte. Hur skulle jag då kunna tycka att Stenungsund är vackert. Alla tornen, alla ljusen, det lyser som ett tivoli i min uppväxtort. Varje gång jag ser det känner jag värme i hjärtat. Jag tror inte det tyder på nån teknikfientlighet. Nej, att jag inte tror på massbilism, det handlar om vilken teknik vi vill ha och vilken teknik som verkar möjlig samt om vilket samhälle vi vill se. Jag vill ha kollektiv transportteknik, de andra vill ha individuell. Jag tror att deras idéer inte kan stoppa växthuseffekten. Därför anser jag att de är de naiva och ägnar sig åt fantasier.

Intressant?

Borgarmedia: SVD, DN,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

PS. För den som inte vet det så är Stenungsund ett industrisamhälle med stort sett bara kemisk industri. Det är kolonner, rör, pipelines, torn, evighetslågor sv. Kort sagt vackert och avancerad teknik. DS

Advertisements