Kvinnor otrygga – män utsatta

Män utsätts för betydligt mer våld än vad kvinnor utsätts för. Framförallt gäller detta på allmän plats. Däremot är det så att kvinnor känner sig betydligt mer utsatta än vad män gör. På detta vis har det varit länge. Kvinnor känner sig otrygga i allmänna miljöer. Det gör inte män. Detta bygegr på känslor, inte verkligheten.

För verkligheten är att de farligaste platserna för kvinnor är hemmen. Det är där flest våldtäkter och övergrepp mot kvinnor sker. De farligaste personerna för kvinnor är män som de redan känner eller som står dem nära. Inte okända män ute på stan. För unga män är det istället betydligt farligare ute på stan än hemma. Och övervhuvudtaget är risken att som man råka ut för våld är mycket större än vad det är för kvinnor. Totalt sett är alltså samhället farligare för unga män.

Men upplevelsen av farlighet och utsatthet är omvänd. Kvinnor upplever sig hotade i större utsträckning. Här kanske uppfostran, både i skolan och hemmet, spelar en viss roll. Flickor och kvinnor får ettsämre självförtroende än pojkar genom det sätt vi uppfostras och växer upp på. Killar/män verkar få för dålig respekt för andra och är för dåliga på socialt hänsynstagande. Det är helt enkelt det patriarkala systemet som spelar in igen. Problemet med kvinnors rädsla, som är ett större problem än det obefintliga missgynnandet av pojkar i skolan, är något som det borde satsas pengar på istället för meningslösa icke-jämställdhetsprojekt i skolan.

Intressant?
Borgarmedia: SVD,
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Advertisements
 • Helge

  Nja, verkligheten är inte så svartvit. Nog finns det många män som känner sej otrygga på allmän plats också, inte är det enbart kvinnor om än de säkert känner sej mera utsatta än vad männen gör. Själv har jag ofta känt mej otrygg eftersom jag varit/är utsatt pga mitt modersmål.

 • Fredrik

  Nu är det så att män och kvinnor är lika utsatta för våld i hemmet av sin partner och det är lika illa i homosexuella relationer. Man märker Svensson att du kopierat feminitisk text. Där är ju bara kvinnor offer. (Våldtäkt är en annan sak).

 • Anders_S

  Fredrik: Så är det inte. Att kvinnor misshandlar eller begår övergrepp mot män är så sällsynt att det är i stort sett obefintligt. Ta en koll på statistiken över anmälda brott så får du se.

  Hur det är i homosexuella relationer har jag ingen uppfattning om just nu.

 • Apan

  Jag håller nog med Fredrik, du har fel. Kvinnovåld i hemmet är otroligt mycket vanligare än vad som sysn i rapporter. Det finns många män som åkt på en smäll under diskussioner utan att slå tillbaka. Kvinnor når sällan bärsäkarstadiet som män kan göra som blir livsfarligt men att säga att kvinnligt våld är ett icke problem är fel coh bara för att det inte finns anmält betyder inte att det inte finns. När det gäller skolan så skall väl ALL assymetri mellan könen utredas och stävjas (om man överhuvudtaget skall ägna sig åt sådant flum). Jag vägrar tro att pojkar är sämre i skolan rent generellt utan det finns anledningar till att kvinnor excellerar på skolor och universitet jämfört med män. Det skall tävjas på samma grunder som man diskuterar huruvida kvotering skall införas i bolagsstyrelser. Likaväl är ju de få männen inom barnomsorg och vård ett stort problem men kvinnorna har lyckats skydda sina ”territorier” på ett utomordentligt sätt. Andra områden där kvinnor ”ligger före” är ju inom sexualiteten där kvinnlig sexualitet främjas och understryks överallt. Man diskuterar ju till och med att sälja massageapparater rakt över disk på apoteket. Inget konstigt i sig men jag skulle vilja se den dag då lösvaginor eller Barbara dockor säljs på apoteket utan att feminister skulle stå högröda i ansiktet och skrika sig hesa om det ”sexistiska” i det. Manlig sexualitet SKALL inte uppmuntras och är i princip aldrig OK då det uppmuntrar till våldtäkt. Hur tror du unga killar reagerar när de hör att allt de är och känner är fel och livsfarligt för kvinnor ?

  Sedan tror ju jag att medias roll i hur samhället upplevs av kvinnor och män är av avgörande betydelse men då kan man ju alltid skylla på det osynliga patriarkatets roll.