Konsekvensen av att eliten och folket går i otakt

I den senaste opinonsundersökningen visar sig lite av konsekvensen av att folket och eliten går i otakt. Sverigedemokraterna befinner sig över 4%-spärren i en Sifo-opinionsundersökning för första gången. Men det behöver inte betyda att de kommer in i riksdagen. Inte om politikerna väljer att backa och följa det svenska folkets vilja. Något som bl.a. innebär:

  • Inga mer privatiseringar.
  • Inga mer nedskärningar inom offentlig sektor och av bidrag.
  • Återställare av de försämringar av a-kassa och sjukkassa etc som ägt rum.
  • En folkomröstning om EU:s nya grundlag (Lissabon-fördraget), alternativt ett nej från politikerna.

Från en del partier krävs mer. Det gäller de partier som är vänster. Kanske man ska säga det partiet, vänsterpartiet. Vänsterpartiet måste sluta snegla på regeringsposter. Det är en väg mot självmord. Det har all erfarenhet från Europa visat. Kommunistpartiet i Frankrike, PRC i Italien. De satte sig i regering och utplånades. Istället måste vänsterpartiet profilera sig hårt med en egen politik. Profilera sig som ett verkligt alternativ för vanligt folk. Idag duckar vänsterpartiet mest och suktar efter regeringsposter. Istället för vänsterpolitik för arbetarklassens bästa sysslar man med karriärpolitik för sina politikers bästa.

Går politikerna den väg jag nämnt ovan kanske det kan förhindras att vi får fascister och högerpopulister i riksdagen.

Intressant?
Borgarmedia: DN, AB,
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

13 svar på “Konsekvensen av att eliten och folket går i otakt”

  1. Sentio och Demoskop har också haft Sd på över 4% i år. Så det är inte första gången. Sen missar tidningen (som vanligt) att upplysa om felmarginalen som för Sd är 0,9 procentenheter för den enskilda mätningen och 1,3 procentenheter för förändring sedan senaste mätningen.

    Men det är ju onekligen em obehaglig trend.

  2. Sentio vet jag inget om. Men demoskops undersökningar brukar var lite underliga. Sifo är liksom säkrare.

  3. Tror du inte att politikerna behöver backa om invandringspolitiken?

    Men det är ju smickrande att du anser att de frågor du räknar upp är de som är högst på sverigedemokraternas agenda och inte invandringspolitiken.

  4. Varför bekymra sig om hur andra människor tänker och hur de väljer att rösta?

    Uppenbarligen så har SD’s politik stöd bland folket, tycka vad man vill om det.

    Men mycket av detta beror säkert på den usla politik som riksdagspartierna fört i de flesta frågor alldeles för länge.

    Tycker faktiskt att det är konstigt att inte SD har minst 40% av folkets sympatiern.

  5. Håller med Thoralf där. SDs paradgren är ju begränsning av invandring. Ditt resonemang är ju lite som hammaren och spiken. Har man en hammare ser alla problem ut som en spik. Jag tror mången politiker underskattar hur stort värde folk sätter på en fungerangde invandrings OCH integrationspolitik.

  6. Majoriteten av Sveriges folk är i undersökning efter undersökning positiv till invandring. Det varierar lite beroende på hur man frågar. Men inkluderas svar av typen att man är positiv till invandrign så länge vi har resurser till ta emot så är det alltid en majoritet som är positiva. Så ska invandringspolitiken ändras enligt folkviljan så måste den bli mindre restriktiv. SD går alltså mot folkviljan i just den frågan.

    SD:s politik i andra frågor har jag granskat tidigare och de är i allmänhet inte med majoriteten av folket (EU-frågan är väl här ett undantag). Syftet med detta inlägg var inte hlelr att granska SD:s politik, utan snarare att påtala brister hos de etablerade partierna, vilka är en orsak till att SD växer.

  7. Nu kanske vi inte skall ge oss djupare in i mörka skogen av invandingspolitik men ditt argument flyttar ju fokus från frågan om invandring hit eller dit till om vi har resurser eller inte att ta emot invandrare. SD tillsammans med ett och annat populistiskt ytrrande från FP verkar ju vara de enda som vill ha någon form av diskussion i den frågan och det är en fråga som blir allt viktigare vilket många politiker verkar bomma helt.

  8. Invandrings- och flyktingfrågan är ofta en av de mets diskuterade inom svenska politik. Under 2004-2006 en av de absolut mest diskuterade i samband med diskussionerna om apatiska barn och flyktingamnesti.

    FP OCH SD diskuterar hur man kan begränsa flyktingmottagandet. Vänstern diskuetar ännu mer, men då handlar det om konsekvenserna av arbetskraftsinvandring i förhållande till kolllektivavtal och hur vi ska kunna göra flyktingmottagningen humanare.

    http://www.socialistiskapartiet.se/e107_plugins/content/content.php?cat.114

    Därmed tror jag vi får avsluta diskussionen om invandringspolitik och återgå till problemen med eliten.

  9. Det är 2008 – det är dags för någon form av direkt demokrati och låta folket komma till tals. MP har det på sitt partiprogram, konstigt bara att det inte tillämpas inom deras eget parti (d.v.s. att deras väljare kan styra hur MP röstar i riksdagen).

  10. Paul, det vore underbart. Men tyvärr kräver direktdemokrati ett engagemang från folket. Och i konkurrens mend fotbolls-EM, CSI och annan skit på TV, dagishämtning och vad som nu kan fylla svenskens vardag tror jag att det bara vore eliten som sade sin mening i varje fråga till sist – ändå.

Kommentarer är stängda.