FRA-lagen – en beställning från USA?

Hela regeringens hantering av FRA-lagen är mycket underlig. Något jag redan tidigare kommenterat i samband med att jag undrar varför moderaterna anser lagen vara så viktig. Det är inte bara jag som tycker det är konstigt att regeringen och flera av regeringspartierna verkar tycka att det hela är en kabinettsfråga. Så frågan är vad det hela egentligen handlar om.

Vi har under en tid sett hur regeringen manövrerar för att få Sverige in i ett tätare försvarssamarbete med NATO och därmed USA. Detta som en väg att komma till rätta med det ekonomiska underskottet i försvaret och säkerligen också som en del i ett poltiskt projekt för att närma sig USA. Reinfeldt har helt enkelt en agenda där vi ska bli mer allierade med det stora landet i väster på en mängd olika sätt. Som Falkvinge skriver:

I klartext: den allmänna avlyssningen kommer (bland annat) att användas för att spana på allt som USA inte gillar — det står uttryckligen i regeringsförklaringen att banden till USA ska stärkas, och det lär knappast ske genom att USA fjäskar för Sverige. Återstår då bara att Sverige fjäskar för USA. Vad kan du komma på som går över Internet i Sverige som USA inte gillar?

Frågan är då hur FRA-lagen passar in i det här. Kan det vara så att USA, för att Sveriges samarbete med NATO ska kunna öka, kräver utökade säkerhetsmässiga garantier från USA. På det viset gick det ju till på 1950-talet och 1960-talet, så varför inte idag. Och att FRA-lagen därför kan vara ett rent beställningsjobb åt USA. En tes som stärks av det faktum att den verksamhet som lagen syftar på är en kopia av den avlyssning och kontroll som den amerikanska spionmyndigheten National Security Agency (NSA) ägnar sig åt.

En verksamhet som fått en del negativa konsekvenser för människor och det känns därför olustigt att den svenska regeringen vill göra precis samma sak. Man vill alltså inför en övervakning som kommer att innebära kännbara ingrepp i många människors vardag och den vetenskapliga forskningen, något vi ju sett exempel på i Storbritannien också. Ett land som, precis som USA, har liknande lagstiftning redan.

Det är verkligen underligt att regeringen satsar så mycket för att få igenom lagen när varenda expert, alla stora opinionsbildare, IT-industrin och majoriteten av bloggarna är mot förslaget. Mycket underligt. Men kanske förklarligt om det skulle vara så att USA ligger bakom lagförslaget.

Intressant?
Bloggat: Progressiva USA1, Progressiva USA2, Progressiva USA3, Jinge, Alter Ego, RoyaMatilda, Ilona Waldau, Wallner, Tommy K. Johansson, Signerat Kjellberg, Pasteys Plats, Anna Troberg, Enligt min humla,
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, Corren, SVD5, SVD6,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Advertisements