Ryssland är ett mål för FRA:s spaning

Enligt en artikel i Computer Sweden, som jag tidigare missat, så är Ryssland och rysk internettrafik målet för FRA:s spaning:

– Det mesta av trafiken från Östblocket går via Teliasonera International Carrier. Det finns i princip två anslutningar, en via Helsingfors och en via en separat kabel som har lagts över Östersjön, säger Patrik Fältström, internetexpert på Cisco.

Det ger Sverige ett unikt läge som avlyssningspunkt för Rysslands elektroniska kommunikation. Enligt CS källor, med god insyn i arbetet med signalspaningslagen, har det varit ett drivande argument för att ge Försvarets radioanstalt, FRA, rätt att avlyssna trafik som går i de svenska näten .

Denna aspekt på FRA-lagen har uppenbarligen funnits i lagstiftarnas tankar hela tiden:

Anders Björck, tidigare försvarsminister och ordförande i Försvarets underrättelsenämnd, betonade denna innebörd av signalspaningen redan när FRA-lagen togs upp till debatt i riksdagen i fjol. Diskussionen har handlat för mycket om avlyssning av enskilda individer, ansåg han.

– En stor del av den internationella trafiken och den nationella trafiken i vissa länder går via Sverige i kabel. Jag tror inte att jag behöver säga mer, sa han då.

Denna artikel i Computer Sweden understryker det jag skrivit om i flera inlägg, att lagen kanske är ett beställningsjobb från USA, som ju också tänker införa en liknande lagstiftning. I FRA-lagen ingår dessutom att man ska utbyta infoarmation med nadra underättelsetjänster, vilket också understryker att amerikanska intressen kan ha ett finger med i spelet. Kunde amerikanska säkerhetstjänster ställa till med en massa problem i Göteborg år 2001 (Hans Abrahamsson, En delad värld, Leopard Förlag), bara på grund av några demonstrationer mot Bush, är en sån sak som signalspaning i Sverige definitivt något som ligger inom ramen för det som CIA, DIA och de andra kan lägga sig i.

Invånarna i Sverige väger i detta sammanhang lätt när de stora elefanterna dansar. Resultatet är att världen blir allt mörkare i takt med att övervakningslagarna breder ut sig. Regeringen är och har varit beredd att offra sin egna väljare, Sveriges invånare och trovärdigheten för sig själva i sin iver att vara USA till lags.

Det är som kalla kriget, en gång till. Sverige som tjänstvillig spion mot Ryssland, delvis för USA:s räkning.

Intressant? Twingly
Bloggat: Nikke Index, Initierat, Peter Englund, Dresscode:Black, Motvallsbloggen,
Borgarmedia: DN, EETimes,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Hittade också den artikeln och tror som du att det är ett beställningsjobb samt att ändamålet är specifikt. Kalla kriget igen men den här gången ser det värre ut. Två sista inläggen på undertecknads…

 • Pingback: Thomas Tvivlaren - Med tvivlet som insats()

 • Tack för att du faktiskt tar upp Göteborg 2001 som ett av beställningsjobben från USA. Hade missat Abrahamssons bok. Precis det här har jag varit ute efter att skriva ett blogginlägg själv om idag. Kopplingarna mellan Göteborg och det vi ser idag alltså.

  Tycker också faktiskt att det är skönt att t ex Falkvinge tagit bladet från munnen vad gäller USA. Det är inte längre en höger-vänsterfråga utan en fråga om frihet vs diktatur.

 • Styvbard Hårdnacke

  Jag tror även att Rysslnad avlyssnar Carl Bidt I arslet också!

 • Styvbard Hårdnacke

  Jag tror också att den globala övervakningen kommer att öka. I och med FRA,tyvärr!

 • Rikard

  Har du läst det här avtalet mellan Sveriges och USAs regeringar?

  Handlar om teknikutbyte relaterat ”homeland security matters”.

 • Pingback: FRA, MUST och det internationella utbytet | Svensson()

 • Pingback: FRA: Välkända fakta om Ryssland blir stora avslöjanden : Motbilder()

 • Sverige sätter standarden med FRA. Signalspanin kommer bli vardagsmat i framtiden. D.v.s något man rycker åt axlarna och gladligen accepterar. Sorgligt.