Ett demokratiskt EU kanske vore en lösning?

Margot Wallström skriver att Irlands Nej inte är en lösning. Det är klart att det inte är. Wallström själv föreslår inte heller någon lösning utan gör en stor poäng av att 10 av 15 folkomröstningar om EU-fördrag slutat med ett ja. Men herregud, om vi hadr fått rösta lite fler gånger, vi invånare i Europa så hade det blivit en rad med nej till olika saker. Jag lovar. Margot Wallström använder faktiskt, hur underligt det än verkar, det demokratiska underskottet i EU som ett exempel på en bra sak.

Sen hävdar hon också att EU är ett paradexempel på demokrati. Detta därför att riksdagar och regeringar får säga sitt om varje nytt EU-fördrag ovanför medborgarnas huvuden. Demokratiskt? Nej, inte med en stavelse. Margot Wallström företräder samma elit som de politiker i Sverige som beslutade om den odemokratiska FRA-lagen och hon har samma förakt för folkets vilja och för demokrati som en stor del av borgerligheten, borgerlighetens partier, socialdemokratin och eliten.

Istälelt för att försvara odemokratiska traditioner inom EU kanske Wallström istället borde fundera på hur man kan demokratisera hela unionen. På hur vi kan få ett demokratiskt Europa.

Intressant?
Borgarmedia: HD, SVD1,
Andra bloggar om: , , , , , , ,

——————————————————————-

Några lästips: Proletärbella om utvecklingen i Latinamerika, Kildén & Åsman om tankesmedjor, LOKE om klassamhället, BiologyandPolitics om världens växande vänster, Hanna Löfqvist gillar inte Sex and the city, eller nåt och Esbati är ironisk om liberaler.

Advertisements
  • Göran Johansson

    Ett stort problem är att EU är svårstyrt även utan demokrati, det skulle bli etter värre om folk kunde påverka. Så politikerna gör allt för att det ska förbli så. Demokratin sitter trångt, men det gäller ju inte bara EU.