Modernt slaveri – inte bara i New York

En fasansfull historia om hur några rika människor i New York höll ett par asiatiska kvinnor som en slags slavar har rapporterats i media idag. Men detta är inget unikt för New York eller USA. Liknande förhållanden har också avslöjats här på hemmaplan. I Kungsbacka faktiskt. För där avslöjades det år 2004 att Salee Charatanyaki hölls fången som en slav i en källare av sin arbetsgivare. Idag heter hon Salee Nyström och har ett eget företag i Kungsbacka.

Vi alla kommer väl också ihåg fallet med Lilla Karachi som vägrade betala lön till en anställd. Det var också en slags slaveri kan man nog säga. Den det handlade om, och som vann striden mot företaget med hjälp av sin fackförening, var Muhammed Riaz och han är numera utvisad till osäkra omständigheter i Pakistan.

Så modernt slaveri är definitivt inget som bara hör hemma i det avlägsna landet USA. Det finns även här på hemmaplan.

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

5 svar på “Modernt slaveri – inte bara i New York”

  1. Tycker inte du också att det är ganska ironiskt att det oftast är sina egna landsmän som utnyttjas?

  2. I fallet Kungsbacka var det inte så. Inte heller i New York om jag förstått rätt. Men kanske är det så när det gäller Lilla Karachi. Språket är nog en avgörande faktor skulle jag vilja säga.

  3. Alltså Mahender Murlidhar Sabhnani, 51 och hans fru Varsha Mahender Sabhnani, 45 var de som dömdes i New York. Dessutom hade frun, inte mannen, varit mest pådrivande.

    Kungsbacka känner jag inte till…

    När uppdrag granskning granskade utnyttjandet av utländska arbetare så var det nästan alltid landsmän/kvinnor som låg bakom.

    Anledningen lite till att jag tog upp det är att min moster blev taskigt behandlad när hon arbetade i Italien.

    Jag tror inte att det bara är språket, utan att det har någon lite mer udda anledning. I alla fall verkar detta stämma just när det gäller folk från lite fattigare länder.

  4. Magnus: Om New York, de har alltså inte samma nationalitet. Det där är indiska namn och kan mycket väl vara infödda amerikaner och kvinnorna var från Indonesien. Kungsbacka var ett svenskt par.

    Jag känner folk som arbetat illegalt och svart. De har alltid jobbat för folk från samma land. Detta för att de har såna kontakter och det är därför lättare att få jogg så. Sålunda arbetar svenska knuttar för andra svenska knuttar, finanr för finna, juggar för juggar, pkaistanier för indier och pakistanier osv. Det handlar om språk och kontakter.

  5. Mahender Murlidhar Sabhnani, 51 är indisk därav namnen. Hans fru Marsha Mahender Sabhnani, 45 är indonesiska.

    Visst handlar det om språk och kontakter när det gäller jobben men inte behandlandet i sig.

    Min ovetenskapliga teori är att när det gäller någon som kommer från fattigare länder så anses det okej att ge lägre lön och sämre behandling för att man kommer ihåg situationen man lämnade och anser sig inte behöva ge en bättre behandling.

    Även om New York fallet var extremt och de blev i synnerhet dålig behandlade. Det viktiga i detta var att de blev dömda till långa fängesestraff.

    Kollade upp Kungsbacka fallet, och nu när du säger det så kommer jag ihåg det.

Kommentarer är stängda.