FARC går med på fredsförhandlingar

FARC, en gerillarörelse som det inte på länge har funnits någon anledning att ge stöd, har efter den senaste tidens bakslag låtit meddela att man är intresserade av att förhandla om eld upphör med den colombianska regeringen. Den USA-vänlige Uriberegimen som visserligen upplöst högermilisen AUC, men inte på något sätt bidragit till bättre villkor för fackligt arbete och liknande, har därmed nått vissa framgångar med att destablisera och försvaga FARC.

Genom att FARC sen länge ägnat sig åt kidnappningar, narkotikahandel (om än inte i lika stor omfattning som högermilisen och CIA-anlitad personal) och andra mindre övertänkta och misslyckade aktioner och metoder, har stödet från befolkningen i Colombia varit minimalt. Situationen påminner därvidlag om läget för den peruanska gerillan Sendero Luminoso under högerpresidenten Fujimoro. Jag gör därmed ingen jämförelse mellan de två organsiationerna i övrigt. Att FARC då gör medgivanden om att delta i fredsförhandlingar är inte att förvånas över.

Intressant?
Bloggat: Vida Latina,
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, SVD5, DN1, DN2, DN3, AB, DN4,
Andra bloggar om: , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Aftonbladet tror att Reinfeldt ljuger om FRA | Jinges web och fotoblogg()

 • Pingback: Kildén & Åsman » Bloggarkiv » Ingrid Betancourt fri efter sex år…()

 • Daniel A

  För dom som läser GP så finns det idag en intressant kolumn i del tre. Där nämns det en intressant nyhet för mig.
  Det är att colombia vill införa en lag om att presidenten kan väljas om hur många gånger som helst.
  Var är dom borgerliga debattörerna på barrikaderna denna gången? Simpelt hyckleri egentligen.
  http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=121&a=430899

 • N

  De kanske inte har hunnit reagera ännu?

  De kanske är upptagna med att debattera utvecklingen mot diktatur på hemmaplan?

  Det kanske inte är lika oroväckande i Colombias fall, åtminstone ännu, eftersom helhetsintrycket av Uribe är långtifrån lika dåligt som det av Chavez eller Mugabe? Av artikeln verkar det bl.a. som att det endast rör sig om en borttagning av gränsen medan det i Chavez fall även innehöll en hel radda av maktkoncentrerande och maktökande ändringar?

  Det är lite oroväckande med borttagningen av gränsen men det är ännu knappast på samma skala som i Venezuela eller Zimbabwe (därmed inte sagt att det inte skulle kunna bli det senare).