FARC – vad är sant och vad är osant?

FARC har inte fått några pengar för att frige Betancourt säger den colombianska militären. Vilket inte heller den schweiziska radion påstod. Deras påståenden var att de aktuella vakterna som vaktade fångarna betalades för att släppa de fängslade. Dvs det var ingen militär aktion, utan mer en muta, fångvaktarna betalades för att på ett sätt förråda sin organisation. Det var vad radion i Schweiz och internationell media påstod. Den colombianska militären ljuger alltså inte om det.

Men likförbannat ljuger man i andra sammanhang. När man beskriver hur det gick till. För förmodligen var det långt ifrån lika heroiskt som man vill framställa det. Och inte heller firade folket det hela. Det var en lögn från den colombianska militären:

Toppmilitärerna och försvarsministern utropade seger. ”Farc är slut. Det är schackmatt”. TV basunerade ut att folk stormade gatorna i glädjeyra. Det förefaller fabricerat: på de platser där ”spontana demonstrationer” sades äga rum fann jag inga. Inte heller de gatuförsäljare och poliser som varit på plats under dagen hade sett dem. Däremot frågade en fotograf från tevekanalen City TV, som var på jakt efter bilder på det omtalade firandet, om jag kunde göra segertecken framför kameran och säga att det var på grund av fritagningen …

Det är ganska klart att ingen kanske är speciellt ledsen för att FARC åkt på en rad bakslag, men frågan är vad en seger för Uribe innebär:

I höst hålls en folkomröstning om att ändra konstitutionen så att en president kan omväljas ett obegränsat antal gånger. Avokadoförsäljaren som först talade om för mig vad som stod på drog genast sin slutsats av händelserna: ”Nu kommer presidenten att sitta kvar för all framtid”. Han har nog rätt. Fler blir beredda att stödja presidentens hårda tag mot gerillan. Presidentens PR-konsult, en känd TV-producent som fick bra betalt för att glömma sina vänstersympatier, har framgångsrikt producerat bilden av en folklig ledare som ställer landet i ordning. En fadersgestalt som lägger sig tidigt och går upp klockan fyra. Kanhända besegrar Uribe gerillan. Men är det fred Colombia då får? Eller kommer desperationen över det utdragna inbördeskriget utmynna i en populistisk diktatur?

Vad som är sant eller inte sant är svårt att avgöra, men en sak är säker, jag litar inte på USA och dess allierade och inte på högerregeringar av Uribes sort eller Reinfeldts typ.

Intressant?
Borgarmedia: SVD, Dagen,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements
 • Apan

  Nähä men du kanske litar på FARC killarna ? De skulle säkert inte ha nåhgot emot att klippa ett finger av dig för en rundnätt summa om du hamande i deras sällskap.

 • Pingback: Kildén & Åsman » Bloggarkiv » Tutti frutti…()

 • Sta.Ana

  20 miljoner var val en ganska mager summa for Ingrid, 3 amerikaner och 11 militarer och polisman, nar Chavez betalada 300 miljoner for sina frigjorda.

 • Anders_S

  Det där med Chavez och 300 miljoner är en falsk uppgift helt utan bevis. Läs mitt inlägg om FARC och Ch?°vez.

  Det är inte ens säkert att uppgiften om 20 miljoner är sann.

 • Anders

  Undrar just vilka regeringar du litar på egentligen?

  Om det är någonstans det råder populistisk diktatur är det i Chavez Venezuela….