Uribes kopplingar till dödspatrullerna

En av Uribes närmaste män, som ofta beskrivs som den högra handen för Colombias president, har gripts i Colombia för samröre med den fascistiska högermilisen AUC. Det handlar om Carlos Garcia, tidigare ordförande för Colombias kongress. Han har använt AUC för att få sin väljare i hans hemprovins att rösta rätt. Smatidigt sitter också en annan nära rådgivare till president Alvaro Uribe arresterad. Hans kusin Mario Uribe sitter arresterad för att ha samarbetat med paramilitären, dödspatrullerna i presidentens hemsprovins, Antioquia.

Det verkar osannolikt att dessa två nära rådgivare till presidente kunnat samarbeta med paramilitären utan presidentens vetskap. En paramilitär som är känd för sin omfattande knarkhantering, grupper från det numera upplösta AUC anses idag kontollera större delen av kokainhanteringen i Colombia.

Garcia och hans parti är också den grupp som starkast driver att Colombias författning ska ändras så att Uribe kan återväljas fler än två gånger. Ännu har jag inte hört någon kritik från svenska liberaler kring detta, däremot var det ett himla liv om att Chavez motsvarande förslag innebar diktatur. Det sista påståendet är naturligtvis rent skitsnack, men ändå anser jag att den typen av förändringar innebär en försämrad demokrati. Detta oavsett om det är Uribe eller Chávez som vill genomföra dem. Frågan är när jag får se liberalerna ta samma principiella ställningstagande och kritisera även Alvaro Uribe i Colombia.

När det ändå är i farten kan de väl också ta och kritisera Colombias president för det uppenbara samröret med dödspatrullernas högermilis AUC och därmed också med den omfattande knarkhandeln och tillverkningen i Colombia.

Intressant?
Borgarmedia: PDK, HD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements