Gud har inte bestämt nånting

I tidningen Dagen är en skribent upprörd för att folk under pridefestivalen kommer att bryta de gränser som gud satt upp. Jag har full respekt för att många människor behöver tro på en gud, flera gudar eller nåt högre väsen för att orka leva. Men det ger dem ingen som helst rätt att pådyvla oss andra deras uppfattningar och deras begränsningar och gränser. De får gärna tro att någon gud satt gränser för dem själva. Men de gränserna gäller bara för den person som tror på dem. Inte för nån annan. Och kommer de i konflikt med sekulära värden som alla människors lika värde oavsett ursprung, sexuella läggning, politisk åsikt, eventuellt handikapp etc så gäller de inte ens för den som tror på dem. Sålunda är hedersmord förbjudna, kvinnlig omskärelse och barnäktenskap likaså.

Sen kanske skribenten borde ta sig en funderare på hur andra gudar ställer sig till deklarationen att den ende, kristne guden är den som bestämt reglerna. Det är faktiskt hur dumt och vidskepligt som helst att hävda att den som bryter mot guds regler i samband med Stockholm Pride kommer att få konsekvenser för den som bryter mot dessa gränser. Gränser som faktiskt bara finns i sinnet på den troende skribenten Samuel Stengård själv.

Inte heller räcker den gamla boken bibeln som enda källa för hur man ska leva. För då skulle ju pedofili, människooffer och sexuella övergrepp vara okej. Våld mot nästan också. Vidare blir det svårt att avgöra hur jorden skapades. I vilken ordning kom egentligen land och vatten, eller människan för den delen. Först, sist? För i bibeln finns ju faktiskt två skapelseberättelser som inbördes inte är kompatibla. Och hur är det med en dag är så som tusen och tusen är som en. För gud alltså. Blev människorna verkligen 700 år gamla en gång i tiden? Nej, bibeln är inte mer helig än vad Njals saga är. Bibeln räcker verkligen inte när det gäller facklig organisering eller något annat.

Som sagt, jag har full respekt för de som behöver tro på en gud, men behåll de regler er religion sätter upp för er själva samt anpassa er till det moderna samhället där alla människor ska ha samma värde.

Det är förstås klart att flertalet av de människor som besöker Pride i Stockholm (och de flesta andra också) skiter i vad som skrivs i den kristna tidningen Dagen och jag tror att det är en bra idé att att vara ”syndig” och bryta mot gränser. Framförallt mot de gränser som nån stolle på dagen hävdar att gud satt upp och att dessa regler gäller för alla.

Intressant?
Bloggat: HBT-sossen, Caroline Helmersson Olsson,
Borgarmedia: SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Johan L

  Jag är så förbannat trött på allt tjat om kvinnlig omskärelse. Vad jag vet utförs sådana inte i någon större omfattning i Sverige? Vad som däremot utförs är manlig omskärelse, helt lagligt och ibland av legitimerade läkare. Som pappa till en ung pojke kan jag inte fatta hur dessa övergrepp får fortsätta, med den svenska sjukvårdens goda minne.

  /*islamofobisk och antisemitisk mening borttagen*/ #AS

 • lasse

  Folk får tro vad de vill men de skall helst inte ta det de tror på allvar?

  Om man tror på en allsmäktig skapare borde det väl gälla universellt om det skall tas seriöst.

  Det finns ingen som helst anledning att respektera vidskepelse, det skall bekämpas. Att det olika idéerna om allsmäktiga skapare skulle vara något personligt och endast gälla enskilda individer är en reträttposition religionerna intagit när de varit under attack. Man skall aldrig glömma hur ‚Äùmilda‚Äù och ‚Äùnådiga‚Äù de var/är när de kunde/kan ställa diktat som folk inte kunde/kan säga nej till.