Blondinbella-debatten

Efter att Blondinbella utsatts för ett sexuellt övergrepp i Italien (ett övergrepp som i Sverige förmodligen skulle rubriceras som våldtäkt) har en slags pseudodiskussion uppstått i bloggvärlden och media. Hela debatten kan sägas ha börjat med Jinges och Blogge Bloggelitos inlägg om övergreppet på Blondinbella. Nog kan man tycka att Jinge uttrycker sig lite väl gubbigt (gubbsjukt?) när han skriver:

Artikeln i Aftonbladet kommer säkerligen på nätet, då ska även jag läsa om de nesligheter som Isabella utsattes för klockan två på natten i Italien, utan vuxensällskap. Om jag blir förfärad eller inte vet jag inte. Möjligen har jag fördomar om italienare, men en välutrustad 17-årig blondin på nattklubb vid 02.00 i Italien? Vad hade hon förväntat sig? Respekt?

Det ser inte så snyggt ut faktiskt och jag undrar om inte Jinge förhastat sig lite när han skrev just det stycket. Oavsett hur det är med den saken så är jag i det aktuella sammanhanget benägen att hålla med Roya när hon skriver:

Ja Jinge, kanske är det nytt i dina öron men en kvinna är lika mycket människa som en man och ska bemötas med respekt. I alla fall slippa bemötas med övergrepp.

Visserligen är jag övertygad om att Jinge normalt bemöter kvinnor med respekt och att ovanstående citat är ett tillfälligt snedsteg. Men som sagt, i sammanhanget så har Roya helt rätt när hon kritiserar Jinges formuleringar.

En som på ett bra och vettigt sätt kritiserar främst Blogge Bloggelito är Klokbok som skriver:

Den förste nymoralistiske fundamentalisten på plats var mannen som älskar att höra sin egen röst, Blogge Bloggelito. I ett osande inlägg fördömde han Isabella Löwengrip, som fick sin moral och person ifrågasatt, anklagades mer eller mindre öppet för rasism gentemot italienare och fick stå vid den libertarianska skampålen för alla tonåringar på utlandsresa. Blogge lyckades också få in ROKS i sin text, vilket nästan är värt en applåd. I och för sig var det öppet mål: En sexuella trakasserier-historia bjuder in till sedvanlig smutskastning av feminism. Starkt jobbat, B.

[…]

Det bloggdrev som påbörjats med förskylld hjälp av Blogge Bloggelito och sen backats upp av en rad andra (inte minst i kommentarfälten), visar hur det abstrakta begreppet patriarkala strukturer egentligen fungerar. Eftersom vi alla befinner oss mitt i smeten, mitt inne i strukturen, ser vi den sällan – såvida den inte visar sig ut-och-invänd, som nu. Det är ett generellt fördömande av Isabella Löwengrip, ett fördömande av offret inte därför att hon är ett offer utan därför att hon är motvall och vägrar bli ett offer, fastän hon är blond, tonåring – och tjej. Isabella Löwengrip är, kort sagt, en felaktig bult i hela bygget. Det som skrämmer är således att hon inte ett offer, utan att hon är ett offer med hämndlystnad.

Ett mindre lyckat försvar för Isabella Löwengrip (Blondinbella) står DN-skribenten Lisa Bjurwald för. Hon drar hela bloggosfären över en kam och förklarar att vi är illitterata särskrivande specialklasselever hela gänget. Ett dåligt och fördomsfullt inlägg som snarare förvärrar än förbättrar för Blondinbella. Även om den senare faktiskt tackar Bjurwald.

Bjurwald gör ju sen också en halv pudel och menar att hon inte menar att hela bloggosfären är en särskrivande specialklass. Effekten av Burwalds artikel är att bloggosfären gått från adiksutera mäns bristande respekt för kvinnor elelr våldtäktsproblematik till att istaället diskutera hur bloggosfären fungerar och ur korkad och fördomsfull Bjurwald är. Ridå för Bjurwald om hon ville uppnå en debatt som tog Blondinbella på allvar. Hon uppnåde att debatten om sexuella övergrepp dog istället.

Flera av de bloggar jag länkar till nedan har skrivit ett par saker som jag ska upprepa. Det är aldrig den våldtagna personens (i allmänhet en kvinna) att en våldtäkt sker. Det är alltså inte Blondinbellas fel att hon blivit utsatt för ett övergrepp i Italien. Det är bra att hon går ut och pratar om övergreppet och anmäler det. Det är inget hon ska få skit för på det sätt som skett i en del bloggar.

Nu är det sagt och jag vet att jag personligen skulle varit mycket tveksam till att låta mina döttrar åka till Italien utan oss föräldrar när de var 17 år gamla. Men det är ju heller inget som Blondinbella är ansvarig för. Att hennes föräldrar låter henne åka dit utan dem. Men det behöver inte vara fel heller.

Intressant?
Bloggat: Motbilder, Badlands, Jinge, ModerataKarameller, Alter Ego, Blogge1, Erik Laakso, Deeped, Queen of Light, Kulturbloggen, Paolo Pissoffi, Hanna Fridén, Elisabeth Biström Risslén, Blogge2, Klokbok, Johanna Sjödin,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

PS. Klokbok menar i det inlägg jag länkat strax här ovanför att han kanske överreagerat och övertolkat Blogge i sitt första inlägg (som jag citerar). Jag sitter på en taskig Internetförbindelse och får inte upp Blogges inlägg i browsern. Det är därför svårt för mig att avgöra vad som är riktigt eller osant, vad som är sant eller falskt. DS.

Advertisements
 • Rackarns vad snabbt du hämnades! 😛

  Den som inte förstår vad jag menar kan läsa kommentarena på:

  http://www.zaramis.nu/blog/2008/07/30/det-har-med-civilkurage-och-hemliga-fra-dokument/

  När det gäller sakfrågan så framgår det vad jag anser i kommentarerna till den bloggposten som Anders länkar till…

 • På Same Same But Different finns mer just runt Bjurwald – bland annat en brevväxling mellan henne och mig.

 • Att det finns en del riktigt otäcka bloggar är uppenbart. Det är inte svårt att hitta de konspirationsteoretiker och våldtäktsförnekare som menar att Bella skulle hittat på allt. Att hon skulle ljuga för familj, släkt och vänner (annars skulle det garanterat ha läckt ut) för att gynna sitt aktiebolag.

  Vidrigt med sådana människor vilka alltid vill stampa ner på offer.

  Tack för din kommentar annars, Anders. Den sammanfattade i mångt och mycket vad jag själv tycker. Vilket är bra, för då slipper jag skriva mer om en blogg som i grunden inte intresserar mig.

 • Anders: jag kan ju säga som du i den bloggposten jag hänvisade till; jag kanske överreagerade… :-/

  Deeped: Jaha, har du oxo kommunicerat med henne? Jag tänkte visa hennes svar idag, men det kändes som overkill.

 • Anders_S

  Jinge: Det var inte menat som hämnd. Men jag insåg att det kanske kunde tolkas så. 🙂 Överreagerar gör vi alla ibland.

  Hampsu: Det är inte mycket som intresserar mig på Blondinbellas blogg heller. Vilket ju är naturligt. En 50-årig gubbe ska inte ha så mycket gemesnamt med en 17-årig tjej.

 • lasse

  Det är förvånande vad många gamla gubbar som i tid och otid intresserar sig för tonåringen Blondibella, flickebarnet är ju inte ens myndig.

  Det verkar finnas gott om allehanda ‚Äùgubbar‚Äù som inte insett att även tonåriga flickebarn har rätt att befinna sig i det offentliga rummet. Hon får beväpna sig, enligt statistiken i USA så fullbordas 32% av våldtäktsförsöken medan endast 3% i de fall där kvinnan varit beväpnad med skjutvapen eller kniv. Det vanliga är att det räcker med att förövaren inser att offret är beväpnat eller att offret skjuter ett varningskott. Dessutom misstar civila sällan sig och skjuter oskyldiga, endast i 2% av fallen medan polisen ligger på 11%.

 • Pingback: Blogge Bloggelito framhärdar i sin sexism « Roya och Matildas blogg()

 • Ben

  Först och främst är det väldigt tråkigt att inte BB fått vara ifred på sin utlandssemester. Men vad 17 finns det för anledning att gå ut i media med det?
  Jag kan också tycka att det är cyniskt med de som nu menar att hon hittat på allt men det är inte heller konstigt att den typen av misstankar väcks mot henne. Hon gillar att få uppmärksamhet i tidningarna för att få fler att besöka hennes blogg.
  Det är väldigt blåögt att inte inse vilken jättemaskin och pengar som ligger bakom Bella. Även om hon nu talar sanning (vilket jag tror) så tjänar hon ju på publiciteten.

 • GZ

  Lisa Bjurwalds artikel hade vunnit på att hon strukit de svepande omdömena i det första stycket, men annars innehöll hennes artikel berättigad kritik. Inte undra på att
  de ”flåsmoralistiska gubbarna av alla kön och åldrar” som ”hetsar upp sig över bimbons fräckhet” kände sig utpekade, skämdes (??) och reagerade med att slå bakut.
  Det är slående hur få bloggare i denna affär, egentligen, har haft något alls att säga om männen och deras beteende, fokus har legat på offret och vad hon gjort/skulle gjort/skulle låtit bli att göra. Kan det helt enkelt vara så att killar inte förstår hur utsatta tjejerna är när de rör sig ute, därav misstänkliggörandet (”hände det verkligen?”), bortförklaringarna (”välutrustad”, ”ute sent”) och utslätandet (”var det så farligt, egentligen?”)? Men vad kvinnorna som attackerar Isabella har för motiv, det undrar man verkligen, de borde då veta bättre. SKÄMS!

  Så trots alla jämställdhetsplaner, ombudsmän och lagar kryllar det tydligen en hel hop grottmän (och -kvinnor) omkring helt opåverkade och pekar finger åt kvinnan.
  Vi har inte kommit längre än så, sorgligt.
  Och det är DET Bjurwalds artikel handlar om, till största delen, det språkliga var en bisak (och där har hon mest fel) men det var just DET alla som har ömma tår i bloggosfären hakade upp sig på (snacka om fel prioritering..). ”att bloggosfären gått från adiksutera mäns bristande respekt för kvinnor elelr våldtäktsproblematik till att istaället diskutera
  hur bloggosfären fungerar” är väl mer bloggarnas än Bjurwalds fel? Andra optioner fanns.

  Heder åt er alla killar som insett det väsentliga i denna affär.

 • Nåja. Nu blir stackars Blondinbella ännu berömdare. Plåster på den förlorade oskulden.

 • Idag är du min hjälte! Jag beundrar verkligen både din förmåga att göra en bra analys och att uttrycka den. Om jag inte varit så upptagen av den lokala FRA-debatten i Norrtelje Tidning och mitt eget bloggande m a a den hade jag förmodligen gett mig in i Blondinbella-debatten. Det första som slog mig var hur detta med partipolitisk hemvist förblindar människor. När man, som Jinge, låter sig förblindas av sina vanföreställningar om hur moderater eller för den delen vänsterpartister o s v är, så går det ofta snett – i vart fall hindras dialogen. FRA har haft det goda med sig att det gemensamma – att bekämpa lagen, har gjort att vi stått ut med varandras ”överspel” i fråga om partipolitiska uppfattningar, som ofta bygger på vanföreställningar om människor, som vi inte känner, vilket är roten till mycket ont i politiken.

 • anna

  Jag är smått äcklad av hela historien, om jag blivit utsatt för ett övergrepp som Blondinbella skulle jag inte vilja att hela Sverige visste om vad jag gått igenom. Inte förrän jag fått upplevelsen på håll åtminstone. Sen förstår jag inte alla bikinibilderna, urringningarna och plutmunnen på bloggen? Hon är ett barn för guds skull. Om inte annat visar hennes otroligt naiva bild av synen på kvinnlig sexualitet i ett macholand som Italien det. Jag bodde där som 20-åring och hade som lång blond svenska fullt upp med att huta åt till och med polisen när de försökte tafsa (det finns en anledning till att italienskor har rykte om sig att ha mycket attityd). Skulle aldrig drömt om att gå ut på klubb i kortkort eller urringning. Tycker lite synd om Blondinbolla, hon är ett sådant offer för den visuella estetik som även präglar hennes egen blogg – tjejer ska visa hud – en estetik som må rimma väl med medialogik och säljtänk men som funkar dåligt ute i verkligheten.

 • lasse

  Bara ett barn är väl ändå en viss överdrift, hon blir myndig om ca 2 månader.

  Ibland får man nästan intrycket att det värsta är att hon inte själv uppvisar tillräckligt med skuld och skam över våldet som hon blivit utsatt för och att hon inte ‚Äùförstår‚Äù hur hon solkat sin och nationens ‚Äùheder‚Äù. Men som tur är har vi bloggare som kan verbalt ‚Äùhedersmörda‚Äù flickan så nationens ‚Äùheder‚Äù kan återställas.

  Tycker nog det är ett steg i rätt riktning att hon talar om det och inte känner skuld och skam för att ha blivit attackerad av vidriga våldsmän.

 • Vänja

  Kan man inte känna skuld och skam fast man går ut i en tidning och berättar?
  Som offentlig person har man inget val, berättar man inte själv så blir det pressens version som gäller. Blondinbellas agerande är helt adekvat och det finns inget att kritisera eftersom det inte går att förutse hur man reagerar vid ett övergrepp. Jag förstår mycket väl varför kvinnor skäms och inte vågar berätta när det uppstår sådana här vidriga diskussioner på galgbacken…fy fan.

 • ”funderaren”^^

  Det här med att hon gick ut och berättade om händelsen i median i pr-syfte/egen vinning kanske är en ”omedveten sanning” – jag menar att hon är ju van vid offentlig uppmärksamhet och att skriva om sina upplevelser på bloggen. Och efter övergreppet kände hon nog skam och för att ”gottgöra” genom att försöka använda sin mediainflytan för att få fler tjejer i liknande situation att komma ut. samt att det någonstans i det omedvetna fanns en tanke om publicitetökning. (note: bara lite psykologiintresserad och skriver vad jag tänker, inget annat :p)

  Vill också tillägga att jag (som förhoppningsvis många andra) tycker att en tjej ju väl inte bör utsättas för våldtäkt bara för att hon har miniskjol och är ute för att var lite social med ett par kompisar. Jag menar varför ska en kille kunna gå runt halvnaken på en fest utan risk, medan tjejer få skylla sig själva om de råka illa ut under liknande omständigheter? Ska det vara acceptabelt att vi tjejer ”bör” stå i bakgrunden och ständigt behöva oroa oss för att inte se för snygg ut bara för att vissa killar inte kan hålla sina fingrar i styr? Självklart finns det en gräns för det här. För likt påståendet: ”bara för att jag har en butik ska jag väl inte oroa mig för att den ska bli rånad?” – Vissa människor saknar väl helt enkelt moral i den utsträckningen av olika anledningar :/
  Men i frågan om våldtäkter måste jag ändå säga att jag tycker att dagens samhälle nästan uppmuntrar killar till det, nästan att det är normalt. Vi blir ju i princip hjärntvättade från födsel med ideologen att tjejer ska vara svaga och tillbakadragna, medan killar ska vara starka och ta för sig. Strider det mot dessa normer tycker vi att det är konstigt. (som i ovan arikel nämnd) Kanske är det också därför som vissa kritiserar Isabella när hon berättar om det här, därför att hon strider mot normerna, hon sitter inte deprimerad och klandrar sig själv och låter de italienska gubbarnas orätt falla i mörkret i det förflutna, vilket jag tror, vi mer eller mindre förväntar oss.