Men de kollar ju inte bagaget när man åker in?

Jag har alltid min dator i handbagaget. Det kollas inte inte på de amerikanska flygplatserna när man kommer in i USA. Det kollas ju när man går på flyget. Så jag begriper inte riktigt hur beslagtagandet av datorer går till i verkligheten.

För det verkar som att de verkligen beslagtar datorer och annan utrustning från folk enligt artiklarna i tidningarna. Men då måste det ju ha varit nåt annat som först dragit till sig misstankar så att man valt att kolla personernas bagage. Jag fattar faktiskt inte detta och vad det hela skulle vara för problem. Inte i jämförelse med hur det får gå till här. Inte heller kan föstå att de inte fått göra det tidigare. För det tror jag att de alltid fått göra.

Ja, möjligtvis då att man behålla det beslagtagna under lång tid. Men det kan ju polisen i Sverige också. Från mig tog man mobiltelfon, anteckningsblock, kartor och en del andra papper under Göteborg 2001. Jag fick tillbaka alltihop ett halvår senare. Jag var inte misstänkt för brott och har inte varit gripen eller omhändertagen av polisen ens. Inte ens under de dagarna. Även om de stoppade upp osäkrade automatvapen i nyllet på mig och tvingade mig att ligga på den regnvåta marken i nån timme sådär.

Nej, nyheten om att USA får beslagta datorer känns på nåt sätt inte som en nyhet. Eller ens som ett större problem.

Intressant?
Borgarmedia: IDG, DN, SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

14 svar på “Men de kollar ju inte bagaget när man åker in?”

  1. Fast de kan ju beslagta den när du ska ut ur USA? Och visst ser jag det som ett problem att t.ex en människorättsrörelse eller en journalist kan bli av med sin dator och få materialet kopierat.

    Att misstankar kan ha riktats mot felaktiga personer är inget nytt. Minns att senator Ted Kennedy hamnade på en spärrlista och fick flygförbud som misstänkt terrorist.

  2. Hampus, det kan de förtsås. men det har de ju alltid kunnat. Inget nytt alltså. Men tidningarna framstälelr det som om det var nåt nytt och som att det handlade om inresan.

    Att polisen och underättelsetjänster kan beslagta datorrer på obestämd tid är alltås lego i hela världen. Läget har därvidlag inte förändrats som tidningsartiklarna låter påskina. Men som vi ockå sett (Colombia-FARC) blir sådant material som de påstår att de hittat i beslgatagna datorer ofta inte speciellt trovärdigt. Rent generellt är det kanske ett problem, men knappast det största. De kan ju redan lsäa allt vi skriver och har på datorerna över internet m de skulle vilja. Jag tvivlar på att de brandväggar de flesta använder stoppar inträngningsförsök från experter.

  3. Använd CCleaner och radera känslig information med sju överskrivningar. Skicka därefter ett minneskort på 16 gb per post istället, helst krypterat.

  4. ”De kan ju redan lsäa allt vi skriver och har på datorerna över internet m de skulle vilja. Jag tvivlar på att de brandväggar de flesta använder stoppar inträngningsförsök från experter.”

    Det verkar som du saknar en del teknisk kompetens här.

  5. Knäck och ta dig in genom brandväggen. Se till att öppna en port. Set till att något svarar där. Sätt igång och ta hem filer och läs.

    Går det inte att knäcka brandväggen, bryt dig in i bostaden och datorn. Öppna lämpliga portar och se till att nåt lämpligt svarar på den porten.

    Det är enkelt Markus. Enkelt om de vlll kolla och om datorn finns uppkopplad på internet.

  6. En bloggare med en logga som består av att under en sovjet-stjärna uppvisa texten ”Varmt och rättframt från vänster” ska kanske vara glad att han överhuvudtaget släpps in i USA. Detta mot bakgrund av att man redan på planet innan landning i USA tvingas fylla i ett formulär där man ska försäkra på heder och samvete att man inte är medlem i någon kommunistisk, revolutionär eller nazistisk organisation. (Så var det i alla fall sist jag besökte USA och det vara några år sedan.) Bara en tanke.

  7. Lars, ”Sovjet-logga”? Menar du den kristna julstjärnan uppe till vänster? Eller om det är inledningen till ett satanistiskt pentagram. Det är litte som det Nord-koreanska formuleringen ”tvingas fylla” som du använder i din text. Jag blir nervös bara jag ser denna totalitära formulering.

    (. .)

    Annars finns det inget om kommunistiskt medlemsskap på formuläret. Inte ens om revolutionärt eller nazistiskt (om du inte räknar förföljelser under 2:a världskriget). Om du inte visste det så är USA fortfarande en demokrati. I en demokrati får folk ha olika politiska åsikter.

  8. Du Hampus, JA, man får ha vilka åsikter man vill i USA, men NEJ, USA släpper INTE nödvändigtvis in icke-amerikanska medborgare med vilka åsikter som helst. Du kan ju ringa amerikanska ambassaden och fråga om du inte tror mig. Berätta då att du är aktiv medlem i ett nazistiskt parti eller aktiv medlem i en revolutionär vänsterfraktion så får du väl se… Att få ha vilka åsikter man vill som amerikan är inte detsamma som att släppa in icke-amerikanska medborgare på besök med vilka åsikter som helst. Listan på folk med fel åsikter som förvägrats inresa till USA är lång.

    Lycka till!

  9. Tsk, tsk. Lars. Du kom med ett specifikt uttalande om de formulär man fick fylla i på flyget. De saker du påstod att man måste deklarera finns inte med på det formuläret.

    Svårare än så var det inte.

  10. Lars: På en uttrycklig fråga från en medlem i SP om det medlemsskapet hindrade inresa i USA svarade den amerikanska ambassaden nej. Denna person kunde sen också åka in utan problem.

    När det gäller mig personligen är det förmodligen en tidsfråga innan jag blir stoppad.

  11. ”På en uttrycklig fråga från en medlem i SP om det medlemsskapet hindrade inresa i USA svarade den amerikanska ambassaden nej.”

    Vet ej vad ”SP” står för. Menar du ”SAP” kanske? I så fall, givetvis! Vem har påstått något annat? Efter att ha googlat på ”SP” så visar det sig dock att det finns ett obskyrt litet parti på vänsterkanten som kallar sig ”Socialistiska partiet” (om det kanske är det du menar). Detta parti är tydligen tillräckligt hotfullt för att stå under övervakning av SÄPO (”alltsedan 1971 noggrant har följts av säkerhetspolisen”). (Vem är du egentligen…?)

    Jag har rest åstskilliga gånger fram och tillbaka mellan Sverige och USA, dock ej på senare år. Det är bara att gratulera om man numera slipper de frågorna på de formulär man fyller i innan landing i USA.

  12. Lars: Det framgår ganska klart på min blogg att jag är medlem i Socialistiska Partiet. Själv är jag en del av ledningen för Fjärde Internationalen, en organisation som grundades av bl.a. Leo Trotskij. SP är en del av denna organisation som finns i 50 länder och har deltagit i regeringen i Brasilien och Senegal, kontrollerar en del av ön Mindanao i Filippinerna, har parlamentsledamöter i ett antal länder och mängder med lokalt förtroendevalda. Den kändaste medlemsorgansiationen är dock förmodligen LCR i Frankrike (nu under ombildning och namnabyte) och dess presidentknadidat, Olivier Besancenot, Frankrikes näst populäraste politiker.

    Den där övervakningen du pratar om från SÄPO. Den har alltid varit olaglig och är nuemr förändrard. Det räcker inte med bara medlemsskap för att bli övervakad. I mitt personliga fall är det annorlunda dock.

Kommentarer är stängda.