Säkerhetsindustrin – en bransch i tillväxt

Säkerhetsindustrin i världen växer så det kankar. Det är en bransch som består av flera olika delbranscher och många olika verksamhetsfält. Det kan handla om traditionella vaktföretag, bolag som utför värdetransporter, företag som tillverkar larm, såna som tillhandahåller säkerhet i villaområden, köpcentrum etc, dvs tar över en del uppgifter som tidigare varit polisens, agerar trafikpoliser, vilket jag nyligen såg i Strömstad, driver fängelser, utreder brott (ex. Antipiratbyrån) och gör ingripanden, privata polisstyrkor, privata militärer (legosoldater) samt privata underättelsetjänster.

Kort sagt är det en stor bredd på företagen, men det handlar om att leva på människors rädsla och att utnyttja människors osäkerhet och förvirring. Vidare är det så att det handlar om verksamheter som förr sköttes med hjälp av social kontroll och/eller polis eller om rent militär verksamhet.

Rent generellt kan man säga att säkerhetsindustrins företag har ett intresse av att överdriva faror och risker för att få möjligt att sälja mer tjänster och produkter. Det betyder att om man låter privata företag sköta militära säkerhetsbedömningar och underrättelser så finns en fara för att företagen komemr att överdriva hotet för terrorism eller hotet från ett lands eventuella kärnvapen osv. Detta är ibland vad som händer i dagens samhälle och som får olika länders regimer att överreagera och bland annat beställa mer och fler tjänster från de privata säkerhetsföretagen. Legosoldatföretag har behov av att överdriva riskerna så att de kan begära mer betalt osv.

På samma sätt finns det ett intresse hos säkerhetsföretag som sköter vakthållning och såna som tillverkar larm av att överdriva kriminaliteten i samhället så att man sälja fler övervakningslösningar av olika slag.

Privata företag som driver fängelser kommer att ha behov av att ständigt få nytt tillskott av fångar som kan arbeta i fängelserna så att företagen kan tjäna pengar på legotillverkning för stora företag som exempelvis IKEA. Långa straff är också positivt för dessa företag, för då ökar fängelsepopulationen som de kan utnyttja för sin tillverkning. Därför har dessa företag intresse av att bedriva lobbyverksamhet för längre och hårdare straff.

Det är därför bestickande att ägaren av Securitas, världens största säkerhetsföretag, Gustaf Douglas sitter i både moderaternas partistyrelse och i Svenska Dagbladets styrelse. Han har alltså direkta möjligheter att påverka Sveriges politik när det gäller övervakning och säkerhetsfrågor, när det gäller brott och straff liksom indirekta möjligheter att påverka vad som skrivs om dessa saker i en av Sveriges större tidningar.

Den allt mer omfattande privatiseringen av militära och polisiära uppgifter innebär alltså att det skapas krafter som driver på för att få ett mer repressivt samhälle med mer övervakning, mer kontroll och längre straff. Det skapas en marknad för kontroll och övervakning där företag strävar efter att göra så stor vinst som möjligt. Kan man öka vinsten genom att överdriva faror eller genom att sprida rena lögner så gör man det. För den enda drivkraften för stora kapitalistiska företag är vinsten, profiten.

Läs mer om säkerhetsindustrin: VA, Flamman, Alba1, Alba2, Alba3, Alba4, Alba5, Dagens Arena, Internationalen, Amnesty, AB, LOKE, Realtid, SVD, Tidningen Broderskap,
Läs mer om övervakning: Allt mitt är ditt – övervakning och inlåsning, del 1, Allt mitt är ditt – övervakning och inlåsning, del 2, Övervakning och kontroll – en dålig svensk tradition, Övervakningsskandaler – gammal skåpmat i Sverige, Övervakningens obefintliga effekter, Kontrollstaten, Övervakning hindrar inte terrorism, Borgarna och övervakningen

Intressant?
Bloggat om övervakning etc: Opassande, Sjölander, Nätverket Stoppa FRA-lagen,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements