USA:s intressen i Kaukasus

USA:s intressen i Kaukasus kan sammanfattas i ett ord, olja. Det är därför man byggt upp Georgiens krigsmakt, därför man backar upp Georgien gentemot Ryssland och därför man förmodligen har underblåst konflikten i Tjetjenien.

Georgien självt har ingen olja, men genom landet går en viktig pipeline, Baku-Tbilisi-Ceyhan pipelinen (BTC) som transportera 1% av världen olja. För någon vecka sen attackerade PKK i Turkiet denna pipeline och separatisterna i Syd-Ossetien har hotat att sabotera samma oljeledning:

The security of the BTC pipeline, depicted in the James Bond film The World is Not Enough, has been a primary concern since before its construction.

The first major attack on the pipeline took place only last week – not in Georgia but in Turkey where part of it was destroyed by PKK separatist rebels.

Output from the pipeline, which is 30 per cent owned by BP and carries more than 1 per cent of the world’s supply, is likely to be on hold for several weeks while the fire is extinguished and the damage repaired.

But the threat of another attack by separatists in Georgia itself is very real.

Only a few days before the Turkish explosion, Georgian separatists threatened to sabotage the pipeline if hostilities continued.

Oljeintressena i regionen har på många sätt födjupat och förvärrat olika etniska och religiös akonflikter i området. Olika supermakter och även lokala stormakter som det USA-allierade Turkiet har intressen i att upprätthålla vissa konflikter för att försvaga sina motståndare. Sålunda har Ryssland interssen av att ge stöd till separatister i Abchazien och Syd-Ossetien och USA till motsvarigheter i Tjetjenien:

Throughout the Caucasus, between the Caspian Sea and the Black Sea, governments and peoples were casting a wary eye on Kosovo at the end of the 20th century. As in the Balkans, ethnic friction was more often the result than the cause of the conflicts which wracked the region earlier in the decade and are now suppressed, but not resolved.

[…]

The lineup pits the U.S., its long-term ally Turkey, and its newer allies Georgia and Azerbaijan against Russia, Iran, and Armenia. Kazakhstan and Turkmenistan as well are tilting away from Russian markets and toward Western oil industry investors. The game is further complicated by the 1996 security agreement between Israel and Turkey, which arouses Israeli interest in Azeri oil and puts distance between Israeli and Armenian lobbies on Capitol Hill.

Nog för att Ryssland bär ett stort ansvar för krigsutbrottet i Georgien. Men ett lika stort ansvar bär faktiskt USA som underblåst den georgiska ”aggressionen” och anfallet mot Sydossetien.

Intressant?
Bloggat: Strötankar och sentenser, Motvallsbloggen, Under den svarta natthimlen, Jinge, Claes Krantz,
Borgarmedia: DN1, DN2, DN3, DN4, PDK1, PDK2, PDK3, PDK4,
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Ryssland och Kaukasus - historia av förtryck och etnisk resning | Svensson()

 • Spännande att en rysk invasion rättfärdigas därför att landet i fråga är västligt orienterat och samarbetar med USA. Med din logik hade det därmed varit okej att invadera Estland också, på grund av sitt NATO-medlemsskap och nära förbindelser med USA. Det officiella motivet hade givetvis varit att försvara den ryska minoriteten i landet.

 • Anders_S

  Magnus Hammar: Jag kan inte se att jag någon stans i mina tre inlägg om kriget i Georgien rättfärdigar nån rysk invasion. Du kanske borde läsa lite bättre vad jag skriver innan du skriver oiniterade och korkade kommentarer som pådyvlar mig åsikter jag aldrig uttryckt eller skrivit. Det är bara såå tröttsamt med folk som inte kan läsa en enkel text.

 • ”Nog för att Ryssland bär ett stort ansvar för krigsutbrottet i Georgien. Men ett lika stort ansvar bär faktiskt USA som underblåst den georgiska ‚Äúaggressionen‚Äù och anfallet mot Sydossetien.”
  – Borde räcka att citera det här för att visa på din oproportionerliga välvillighet gentemot Ryssland. För det första ligger Sydossetien inom det suveräna Georgiens gränser. För det andra har Ryssland kränkt denna suveränitet.

  Jag kan läsa.

 • Anders_S

  Magnus: Att jag är välvilligare till Ryssland än exempelvis Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt är kan jag gå med på. Men jag rättfärdigar inte på något sätt en rysk invasion. Det är bra att du nyanserat dig lite, för din första slutsats var helt knäpp utifrån det jag skrivit i mina tre artiklar (som bör läsas som en enhet).

  Faktum är att USA:s behöv av olja har betydelse. Precis på samma sätt som Rysslands behov av olja och kontroll har betydelse.

  Se vill jag fråga dig: Är du för Kosovos självständighet? Om du är det borde du logiskt vara för Syd-Ossetiens.

 • Dennis

  Varför vägrade Ryssland Tjetjeniens självständighet? Hyckleri.

  Dessutom USA har ju enorm inhemsk industri som behöver olja o.s.v. Amerikanska oljereserver är i princip tömda. Däremot Ryssland exporterar en massa olja, mycket kom från Sibirien. Varför måste Ryssland också kontrollera pipeline i Georgien? Ryssland har inte lika mycket behov av olja som USA.

  Däremot förstår jag inte din inställning om att Ryssland är bättre än Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt. Dessa män styr Sverige med mycket bättre social klimat för människor än i fattiga Ryssland med pågående utveckling av rysk kapitalism och en massa fattiga människor från gamla Sovjet. Varför föredrar vänstern Ryssland framför Sverige?

 • Anders_S

  Dennis: Hur är det med läskunnigheten? Ingenstans har jag skrivit att Ryssland är bättre än Carl Bildt. Skärpning. Ingenstans har jag skrivit att jag skulle föredrar Ryssland framför Sverige? Skärpning!!!

  Det är klart Ryssland vill kontrollera oljan. Det ger dem ju mer makt. Därför ger de stöd till självständighetskraven från Syd-Ossetien. Därför underblåser Ryssland konflikterna i Georgien.

  Och exakt vad är det som är hyckleri? Det går liksom inte att förstå.

 • First of all, the war started when Georgian forces attacked South Osetia, an independent republic since 1992. They have totally destroyed Tshinvali, the capital of N.O, killing about 2000 civilians, as well as russian peacekeepers. The city no longer exists. People who were not able to flee to Russia are currently hiding in basements of the destroyed buildings. Georgian troops throw grenades in those basements, killing women and children. Russia, however, assists those civilians. They are still within the limit of not more than 3000 peacekeepers on the independent territory, which does not violate international policies. People of N.O. are begging russia for help. I’ve seen the face of those children, scared of what would more likely happen next. And now someone is talking about the fairness? Look around, it is an informational war right now. Western media is under pressure. They HAVE TO support Georgia, because the US currently CONTROLS it. The President of Georgia is a US CIA agent, and he confirms that. Therefore, the US politicians have no choise as well…

  Think people, think.
  Make love, not war.

 • Blogovski

  1. Syd Ossetien består av i majoritet av Ossetier.
  2. Nord Ossetien som är med i den Ryska Federationen består av i majoritet av Ossetier.
  3. =
  4. Det var Georgierna som inledde en offensiv. Med rapporter av artilleri och raket beskjutnig mot bebodda områden.
  5. Man slår inte ihjäl nån bara för att man har knuffats. I den mening att även om Syd Ossetier besköt Georgier först så har dom nu fått mer än det dubbla tillbaks. Detta är en oproportionerlig handling som inte kommer att föra Syd Ossetien och Georgien samman lättare nu.

 • Andreas

  Det där med *rysk minoritet är i och för sig ganska lustigt i den här frågan. När Sydossetien i början *utropade* sig självständigt(utan internationellt bekräftande) föregicks det ju av att de georgier som var bosatta där tvingades fly/fördrevs (tror det vara någon eller några hundra tusen) och kvar blev de etniska Sydosseti’erna samt *Fredsbevarande* ryska styrkor. De kvarvarande människorna försågs sedan med ryska papper/pass. I och med detta kan Ryssland nu hävda att de har internationell rätt på sin sida för att försvara sina *medborgare*. Det är väl ingen som inte på fullaste allvar tror att det bara var något som hände, det var helt enkelt ryssarnas plan för att inte helt trampa internationell juridik på fötterna då denna konfrontation bara eskalerat de senaste åren och mer eller mindre var ofrånkomlig.
  Sen tillkommer Putin’s lite smått tragikomiska uttalande om att Georgien utför etniska rensningar i Sydossetien, även efter att han själv tvingats skriva ner antalet döda civila från några tusen till… några dussin samt några hundra skadade. Man kan säga vad man vill om USA’s politik men är det förvånande att Georgien vänder sig till USA/EU när de har Ryssland som granne, framförallt med Georgiens historia av att bli invaderade av Ryssarna. Vem vänder man sig helst till, en herre som har en tung hand och lockar med lite belöningar förutsatt att man följer i dennes ledband, eller någon som erbjuder en i alla fall hyfsad politisk och ekonomisk frihet?

 • Andreas

  Självklart ska man inte vara naiv och tro att USA är vänligt gentemot Georgien bara för att de är så snälla. Att Georgien är ett nyckel land vad gäller framtida möjligheter till ett visst oberoende från Ryssland vad gäller olja och oljetransport i området är inte av ringa vikt. Men även Georgien har rätt att välja sina *vänner*. Vad man än tycker kan Ryssland knappast få titeln som *Årtiondets Demokrati* direkt och utvecklingen där går inte heller i *rätt riktning*, om man nu kan uttala sig på ett sådant sätt. Inte hjälper det Rysslands sak att de för tillfället använder sig av skrämsel taktiker i Balkan-området, för inte kan de anklagas för att främst använda sig av morötter i sina kontakter med omvärlden.

 • Pingback: Kalla kriget ända in i bloggosfären | Kulturbloggen()

 • Det är mycket möjligt att Sydossetien bör bli självständigt, men en rysk invasion är inte lösningen utan snarare en del av problemet. Glöm inte heller att Ryssland under lång tid skapat sig ett tvivelaktigt casus belli genom att dela ut ryska medborgarskap och provocera Georgien.

  Jag har svårt att se att USA har något större ansvar för konflikten som den ser ut nu, och läser man deras uttalanden så talar det mesta för att Georgien agerat utan USA:s stöd på de ossetiska aggressionerna. Nog för att USA har oljeintressen i regionen, men jag har ingenstans sett bevis för annat än att de aktivt stärkt den georgiska försvarsmakten. Precis som Ryssland beväpnat och finansierat utbrytarprovinserna.

  Jag ser inte heller några amerikanska trupper invadera någonstans i närområdet.

  En risk som kan vara intressant att belysa är hur Ukraina ställer sig, då de helt nyligen valt att blockera den del av den ryska Svarta Havsflottan som spärrat de georgiska hamnarna samt transporterat soldater.

  Konflikten kan mycket väl sprida sig om inte världen tar detta på största allvar. Ukraina och Georgien har ett långtgående militärt samarbeta och mycket av Georgiens krigsmateriel är gåvor från Ukraina.

 • Pingback: Trottens Betraktelser » Kriget i Kaukasus får Björklund att tänka till()

 • Stefan

  Andreas > framförallt med Georgiens historia av att bli invaderade av Ryssarna

  Förlåt mig att jag skrattar åt denna avsaknad av historisk kunskap.

  Stalin, och näst intill hela regeringstoppen i Sovjet på hans tid, kom från Georgien.

  Så, denna massmördare av rang (vida överskuggande tex Hitler) och de han omgav sig med och som tog kål på miljontals Ryssar, Ukrainare mfl, är Georgier.

  Lite lustigt att Ryssarna idag ska bära hundhuvudet och bli anklagade för all möjligt när de försöker förhindra just detta folk att ge sig på småländer i grannskapet som inte vill tillhöra Georgien (vilket ju kanske inte är speciellt konstigt med dess historia…)

 • Anders

  Jag tycket inte om ensidiga reportage, vare sig de är vänster- eller högervridna. Personligen tycker jag att svensk media varit rent bedrövliga vad det gäller Georgien konflikten. Aftonbladet och Expressen ger vår egen utrikesminister allt utrymme. En DN reporter rapporterade om Kreml där regimen sammanträder. Är då inte Sverige lika mycket en regim där regeringen genomför selekterade val vilka kommuner som skall få rösta om trängselavgifter, FRA lagen, osv??? Till saken, följande länken nedan ger i vart fall lite ny infallsvinkel både vad det gäller Ryssland, USA och Georgien. Sedan får man göra egen bedöminging, som oavsett är höger eller vänster säkerligen är bättre än CB¬¥s.

  http://www.russiablog.org/2008/08/predictably_in_the_wake_of.php

 • Stefan

  Wikipedia framstår mer och mer som den nya tidens väktare av sanning och opartiskhet…

  http://en.wikipedia.org/wiki/War_in_South_Ossetia_(2008)

 • Pingback: Reinfeldt utnyttjar kriget i Kaukasus « Roya - Intersektionalen()