En del uppgifter tyder på att Putin har rätt

Enligt uppgifter från Nord-Ossetiens huvudstad Vladikavkaz har halva befolkningen i Syd-Ossetien flytt som en följd av den georgiska attacken på Syd-Ossetien. Om dessa uppgifter och flyktingars berättelser är sanna ligger det förmodligen en del bakom Putins tal om folkmord och etnisk rensning som anledning till att Ryssland gick till attack mot Georgien:

– Som resultat av Georgiens aggression i Sydossetien har dussintals människor dödats och hundratals skadats, sade Putin under ett besök i ryska Nordossetien. Han sade då emot tidigare uppgifter om att uppemot 2 000 dödats i konflikten.

– Det är svårt att föreställa sig hur Sydossetien skulle kunna övertalas att integrera sig på nytt med Georgien efter detta, sade han och kallade Rysslands handlande för ”välgrundat, legitimt och nödvändigt”.

Premiärministern kallade georgiska attacker på den sydossetiska huvudstaden Tschinvali för ”folkmord”.

Okej, för att Putins trovärdighet inte är så hög i sammanhang med med mäsnkliga rättighter, det räcker med att titta på en annan kaukasisk liten republik, Tjetjenien, för att inse det. Det kan dessutom mycket väl vara så att flykten till Nord-Ossetien är iscensatt och att de flyktingar man får intervjua är speciellt utvalda och/eller att de inte alls är så många som det uppgetts. Men USA och Bush har inte heller nån större trovärdighet i såna här sammanhang, med tanke på alla attacker det landet och den presidenten utfört mot andra länder.

Med tanke på bombanfallen mot mål långt inne i Georgien är det samtidigt troligt att Ryssland också har andra mål med krigföringen, oavsett hur det nu är med etnisk rensing och folkmord.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, DN1, DN2, DN3, DN4, SVD2, SVD3, DN5,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Folkmord lär det hur som helst INTE handla om.

 • Anders_S

  Nej, det lär det inte handla om. Men om det skulle handa om etnisk rensning är det illa nog.

 • Pingback: För människan som drabbas av kriget spelar det ingen roll vilken statsman som har rätt eller fel | Kulturbloggen()

 • Lövet

  Jo det är ju klart, eftersom detta handlar om RYSK imperialism och inte amerikansk så finns det en ”del uppgifter som tyder på att Putin har rätt”, medan det alltid, när det handlar om amerikansk imperialsim, helt saknar uppgifter som tyder på att det kapitalistiska Amerika skulle ha någon som helst moralisk rätt att hävda västliga intressen. De handlar bara utifrån vinstintressen!

  Inte för att någon av de just nu pågående konflikterna med USA och Rysssland inblandade, är svartvita på något sätt, men nog är det lite, lite löjeväckande när man fördömer allt USA gör (och inte gör förresten) och sedan omedelbart hittar ”en del uppgifter” som stöttar den nye ”Tsaren” i hans strävanden…

  Enögdhet är ett handikapp oavsett om det är höger eller vänster öga som saknas!

 • Anders_S

  Lövet: Har du läst vad jag skrivit? Det verkar inte så, utan snarare som om du bara läst den provokativa rubriken.

 • julhklh

  Georgien och statskupperna
  I Georgien pågår just nu en liknande situation som då landets president, Mikheil Saakashvili, tillsattes i en statskupp sponsrad av George Sorors. I Sverige kommer vi främst ihåg Soros för hans roll i det svenska kronfallet, även om de senare kommit fram att det var svenska företag som hade den största rollen.

  Soros organisation Open Society Georgia har som uttalade mål att utbilda nya ledare, bygga kontakter mellan regeringsrepresentanter och medborgare och stlödja företagsamhet med hjälp av politik, lagstiftning och träning. En av metoderna för detta är statskupper. Georgiens tidigare president Eduard Shevardnadze, som avsattes i en kupp 2003, sa:

  ”Det här är hans plan, ett helt koncept över hur val ska hållas för att nya personer ska komma in i staten och hur organisationer likt den i Jugoslavien ska skapas. […] Det här är Soros plan. Han stor för allting: för de nödvändiga pengarna, för de tillförlitliga statliga organisationerna, och för vem det är nödvändigt att sammarbeta med.”
  Vad Shevardnadze inte nämner är att Soros inte stod ensam, stora summor finansierades direkt från USAID. Tillsammans kunde de ge bidrag till Saakashvili på fyra miljoner dollar, 700 000 dollar spenderades på att skeppa demonstanter i bussar och både TV-program och tidningsartiklar mot Shevardnadze finansierades. Dessutom togs experter från statskuppen i Jugoslavien in. Att Soros inte är populär i Georgien är uppenbart. Vid ett besök började demonstranter kasta ägg på honom.

  Den nya presidenten Mikheil Saakashvili som tillsattes istället arbetade hand i hand med amerikanska ambassaden. Han hade tidigare studerat i USA och sponsrats direkt av den amerikanska staten. När han ”valdes” till president 2004 hade han 96% av rösterna, något som aldrig skett utanför diktaturer.

  Turerna kring de nuvarande protesterna mot Saakashvili är många. Han anklagas för att ha varit inblandad i mordaffärer, förtryckt folk med avvikande åsikter, skickat polis med maskingevär mot demonstranter, etc.

  Nu kunde man tro att det vore Ryssland som står bakom de nuvarande protesterna mot Saakashvili. Saakashvili är ju trogen USA vän, vill ta med Georgien in i NATO och Ryssland har redan utfört många stridsåtgärder mot Georgien.

  Intressant nog verkar inte så vara fallet, även om Saakashvili själv föredrar att tala om det ryska spöket.

  /*Tagit bort ett antal stycken som var off-topic*/ #AS

  På samma sätt som Saakashvili sponsrades av George Soros så sponsras den nye presidentkandidaten direkt av den amerikanske medieimperialisten Rupert Murdoch. Det är Murdochs TV-kanal ”Imedia TV” som drivit kampanjen mot Saakashvili. EurasiaNet skriver:

  ”TV-kanalen, i stort sympatisk till oppositionen, har varit i centrum för skandalen över den forne försvarsministern Irakli Okruashvilis anklagelser mot Saakashvili och hans regering.”
  TV-kanalen grundades av Badri Patarkatsishvili, som tjänade större delen av sin förmögenhet i Ryssland under rövarbaronernas 90-tal. Patarkatsishvili, som förklarat sig arbeta för att avsätta Georgiens regering, har nu flytt till Storbritannien likt sin kamrat Berezovsky som gjort liknande uttalanden om Ryssland.

  Det är för tidigt att dra slutsatser om den pågående kuppen, men den tycks vara en maktkamp över vem som ska styra över landets ekonomi: Staten eller rövarbaronerna.

 • Vad jag vet så är situationen i Kaukasus mycket komplicerad. Ryssland kan mycket väl ha rätt till viss del men att de agerar allt för hårt och våldsamt i konflikten.

 • Anders_S

  Björn Axén: Det är klart att Ryssland tar chansen och försöker uppnå även andra saker med sin attack/offensiv mot Georgien.

 • Peter

  Vad massmedia missar här är de Amerikanska rådgivarnas roll i det Georgiska anfallet mot separatisterna,man kan nog på goda grunder anta att de inte var bara rådgivare eftersom de deltagit och stupat i konflikten, så man får tänka sig för innan man pekar ut någon ansvarig för hur förklarar man att det stupat färgade Amerikaner med svarta uniformer med Amerikanska flaggan på i striderna, möjligen kan det vara Amerikanska sk. legosoldater typ Blackwater inblandade på Georgiernas sida, vilket kan diskuteras.

  http://www.youtube.com/watch?v=ATvrMn-qXf0

  MVH/P

 • Lövet

  Jomen det var ju just det, att det är ensidigt i valet av rubricering.

  Anledningen är ganska enkel. Med rubrikens vinkel sätts ”dagordningen” och fastläggs tyngdpunkten för artikeln oavsett hur mycket brasklappar man sedan lägger in i löptexten eller ingressen.

  För övrigt så fann jag inte rubriken särskilt ”provokativ” snarare ”signifikativ”, men eftersom du valde att kalla den provokativ så: När man väljer att vara provokativ händer det (hör och häpna) ibland att folk blir provocerade.

  Jag har erfarit gång på gång (inte minst av en del reaktioner jag fått av dig på en del av mina kommentarer)
  att man skall vara försiktig med provokationer om man vill få fram hela sitt budskap.

  (Någon gång kanske jag lär mig det också)

 • Danne

  Om Kosovo har rätt att bli självständigt enligt västländerna, så har även Republika Srpska och Sydossetien samma rätt till självständighet. Rättvisa går före USA:s och västvärldens ekonomiska intressen.

 • Lövet

  Jodå Danne, och vi kan väl forstsätta och räkna upp diverse republiker – Tibet kanske?

  /*Off topic, borttaget*/ #AS

 • Lövet

  ..ja eller buddhistisk monarki kanske de skulle välja att bli, men det är ”beside the point”…