Läget på Mindanao i Filippinerna

På den filippinska ön Mindanao har regeringen gått till offensiv mot minst en av de två gerillarörelser man haft fredsförhandlingar med. Ön är den sydligaste av Filippinerna öar och stora delar av den har länge kontrollerats av tre gerillarörelser, det muslimska MILF, maoisterna i CPP/NPA och Socialistiska Partiets systerorganisation RWP-M/RPA (eller RPM-M/RHM).

Sedan länge har alltså fredsförhandlingar pågått mellan RWP-M/RPA och MILF på ena sidan och regeringen på andra sidan. Samtidigt har det rått eldupphör mellan MILF och RWP-M. Ett grundläggande krav från RWP-M och MILF i fredsförhandlingarna har varit att folket i de områden de kontrollerar ska få rösta om fredsvatalet. Från RWP-M har kraven också varit att folket ska ha kontrollen över råvarutillgångarna i området, dvs skog och mineraler. Ett krav som lett till konfrontationer med skogs- och gruvbolag.

CPP har inte deltagit i fredsförhandlingarna och har istället var involverade i strider med RWP-M/RPA. Senast jag hade kontakt med representanter för RWP-M meddelade dessa att man erövrat en hel del områden från just CPP. CPP har ju dessutom sen flera år har en dödslista på olika aktivister från andra vänsterorganisationer och har mördat några av RWP-M:s fackliga aktivister och andra medlemmar som arbetar med politiskt arbete i områden där inget gerillakrig förs.

Nu verkar det som om fredsförhandligarna mellan i alla fall regeringen och MILF har brutit samman på något sätt för regeringstrupper har attackerat MILF. Om huruvida RWP-M/RPA också är inblandade i den uppblossande militära konflikten just nu äger jag för närvarande ingen kännedom om.

Intressant?
Borgarmedia: HD, YA,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Har aldrig hört talas om RWP-M/RPA (eller RPM-M/RHM) tror jag. Har de så särskilt mycket aktivitet? Hittade deras hemsida och den verkade tämligen torftig jämfört med vad CPP/NPA/NDF har ute på nätet. Har för mig jag såg den där ”dödslistan” för en del år sedan – var den inte helt enkelt en skiss över hur vissa politiska grupper och individer förhöll sig till varandra? Varför skulle man lägga ut en sådan lista på nätet om det verkligen var en lista över motståndare man vill likvidera? Den metoden tillämpar i alla fall inte regimen på Filippinerna, men dess trupper mördar aktivister lik förbannat. Ibland gör den det och skyller på NPA också.

  Den filippinska regimens styrkor är ganska hårt pressade och utspridda över stora områden. De kan inte vara överallt vilket NPA ser som en strategisk fördel för den egna kampen. Så regimen är väl glad om RWP-M/RPA (eller RPM-M/RHM) kommer med en hjälpande hand? Vem tjänar egentligen på den här gruppens existens? Jag kan inte hjälpa att jag tycker att det här verkar ganska tvivelaktigt.

 • Anders_S

  På Mindanao är vi betydligt större än CPP/NPA (RWP-M är det som tidigare var CPP/NPA på Mindanao och leds av persoenr som förr hörde till de högsta ledarna i CPP) och det är ganska ointressant om du hört tals om dem eller inte. De blev alltså uteslutna ur CPP när de företrädde en annan linje än majoriteten. Ska de bara lägga sig ner och försvinna då eller hur tänker du?

  När det gäller Filippinerna är RWP-M betydligt mindre än CPP. Totalt har RWP-M cirka 4 000 kadermedlemmar, några 100 000 medlemmar i massorganisationen/fronten, 1 eller 2 parlamentsledamöter (har inte riktigt koll just nu), en armé på några tusen kanske och en milis på några 10 000. CPP/NPA har väl 7 eller 8 parlamentsledamöter om jag inte minns fel. I övrigt vet jag inte deras siffror.

  RWP-M ger knappast nån hjälpande hand till regimen. Vad som hände var att regimen och CPP på Mindanao inte stred för tillfället. CPP hoppade på oss (som de gör regelbundet) och åkte på stryk.

  CPP har mer pengar (man kontrollerar den lutherska kyrkan i Filippinerna) och är en korrupt organisation som mördar fackliga aktivister, andra vänsterorganisationers ledare (även sådana som inte har nån militär verksamhet). Walden bello står exmeplvis på deras dödslista.

  Dödslistan är inte en skiss. Det är en lista med nummer och namn på människor som ska dödas. Fler av dem har också dödats. Jag känner personligen någon/några av de fem översta på listan och har träffat ytterligare någon/några. De har nästan blivit dödade av CPP flera gånger. Det är inte CPP/NPA som lagt ut listan på nätet.

  CPP:s ledning bor och arbetar i Europa. Det gör inte RWP-M:s ledning. Det kan kanske förklara en del av skillnaderna i tekniska möjligheter och kompetens. Dessutom är RWP-M en ny organisation med lite pengar, medan CPP är en gammal organisation med mycket pengar. Det säger dock inte så mycket om deras politik. CPP är exempelvis mot att folket i de områden de kontrollerar ska få rösta om fredsavtalen.

  Allt det här hade du fått reda på om du läst länkarna ordentligt (utom siffrorna).

 • Ka Roger bor väl på Luzon någonstans och det ligger ju knappast i Europa? Jose Maria Sison kan väl knappast kontrollera mer vad som händer i Filippinerna än vad Lenin kunde göra med Ryssland när han var i Schweiz? Som Filippinerna ser ut med en splittrad geografi får man väl anta att de lokala befälhavarna får improvisera en hel del?

  Men det här kan väl inte vara någon större fråga att diskutera i Sverige antar jag?

 • ps. Revolutionärer eller ”revolutionärer” som skjuter på varandra har ställt till mycket elände i Indien och El Salvador, och förmodligen på andra ställen också, så jag hoppas du förstår att jag har en viss skepsis mot utbrytargrupper som sysslar med sådant, ds.

 • Anders_S

  Det är är inte på agendan IS verige. Det finns ingen organisation i Sverige som stöder CPP.

  Som sagt – det handlar om att CPP uteslöt (ett etta ntal uteslutningar) större dlean av organsiationen utanför Luzon. Inga utbryttningar.

  När det gäller dödslistan så har den ju betydles. Det är internationeltl välkända naman på den listan så som Walden Bello. Den kändaste på listan som blivit dödad är Kintanar.

  Jag måste säga att jag är mycket skeptisk till personer som försöker försvara en organsiation som försöker döda min kamrater. Observera att vår organsiation inte mördar CPP-medlemmar. STriderna på Minadanao är en helt sperat grej från det. RWP-M har också försökt få ett stillestånds/eldupphöravtal med CPP/NPA. Det har inte gått. Men med MILF och MNLF har det gått bra.