Att hålla käft i polisförhöret är ju en grundregel

Alla som nånsin haft regelbundna problem med polisen, oavsett om det är på grund av kriminalitet eller politik som exempelvis i Göteborg 2001, vet att det bästa man kan göra är att hålla käften under polisförhöret. Detta kan vara svårt i Sverige, då häktningstider i Sverige i princip kan var hur långa som helst. Dessutom är det helt lagligt att en häktad hålls helt isolerad från omvärlden. Sådant kan bryta ner många och det var en metod som flitigt användes efter kravallerna i Göteborg 2001. Unga mäniskor kunde sitta häktade i månader utan att folk utanför aktivistkretsar reagerade. En hel del av dessa unga var helt oskyldiga till det som de anklagades för.

Rätten till närvarande advokat i polisförhör är en fiktiv rättighet. I praktiken finns den inte i Sverige, där majoriteten av förhören utförs helt utan försvarare närvarande. Om man då pratar i ett sånt förhör kan detta leda till att man misstänkliggörs i en kommande rättegång. Detta för att man aknske inte säger samma sak i rätten som man sa i förhöret (vilket är normalt beteende och normal funktion hos minnet). På så sätt kan ofta åklagare framställa den åtalade som mindre trovärdig genom att denne kommer med olika uppgifter vid olika tillfällen, något som egentligen är det normala.

I det svenska rättssystemet är det dessuom så att man aldrig ska erkänna ett brott. Om man erkänenr får man faktiskt ofta ett längre straff än om man håller käften. Detta för att man inte visar nån ånger utan medger vad man gjort. Att hålla käften kan däremot belönas då det i det läget framstår som om det inte riktigt är säkert man är skyldig.

Grundregeln är alltså: Om du omhändertagits/gripits/anhållits/häktats av polisen: Håll käften, neka till allt. Det gynnar dig. Oavsett om du är oskyldig eller skyldig. Det hjälper inte att kräva advokat. För polisen kan rakt av nonchalera det kravet utan att en häktad kan göra ett skit.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Slak Nudl

  Det finns (minst) två aspekter till på långa häktningstider och generös användning av restriktioner.

  För det första att den häktade erbjuds/påtvingas medicin för sömnlöshet, depression eller liknande varvid förhör kan hållas med person vars hjärnfunktioner inte bara är påverkade av tristess, isolering och monotomi.

  För det andra tenderar suicidala tendenser uppträda vid isolering varvid kontroller måste ske så att den häktade inte tar livet av sig. Exempelvis på natten, genomförda på ett sådant sätt att sömnen i allmänhet avbryts…

 • Att skylla ifrån sig, om det är en situation mellan två parter verkar också vara effektivt eftersom att då kommer båda två undan.

 • kaaaos

  Att skylla på den andre funkar ju enbart om båda är med på det.

  sitter båda isolerade från varandra, så kan man ju inte komma överens om en sådan metod och då funkar det bäst att bara hålla käft och absolut aldrig gola ner nån annan..